Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Miezdunarodnaja MaSzyna
hejnal:
Jest kilku zainteresowanych na forum z za granicy (English forum). Jeśli twórcy uelastycznią symka tak żeby był bardziej uniwersalny to zagraniczne trasy i tabor mogą robić zainteresowani z danego kraju. Zdajsie że ktoś z Czech robił coś już w tym kierunku. Moim zdaniem przyniesie to dużo dobrego bo się poszerzy wiedze o koleji, język podszlifuje w kontaktach z MK z innych krajów, no i ludzi nowych pozna. Fakt że jest to sprawa dopiero dla Nebuli bo musi być silny fundament do tego ale warto już teraz nad tym pomyśleć.
Bart:
Mnie MaSzyna zafascynowała właśnie i tylko dlatego że mogę pojeździć (i poobserwować) polskie realia. Jeśli chce zobaczyć coś innego to jest od tego cała reszta symulatorów. Przecież tu "kod" jest otwarty. Modele każdy czech może sam sobie zbudować i wsadzić. Tak samo jak budynki czy sygnalizatory które później w INC może zaprogramować...
Po co my się mamy tym przejmować??
Mój dobry znajmomy tworzący do Trainz wysłał kiedyś Auranowi meila z zapytaniem dlaczego pomineli polski tabor (tworząc olbrzymie ilości innych loków). Wysałał im zdjęcia, a oni mu odpisali że się nad tym "może" zastanowią, ale żeby nie liczył na nic bo PL tabor jest nieciekawy.
Ja uważam że za PL taborem i infrą jest wieeelka dziura jeśli chodzi o tzw miodność (technologia też pewnie ale w drugą strone:P), daleko z tyłu są inne koleje (czeskie, ruskie, USA)
.... my opinion.....
McZapkie:
--- Cytat: "Bartek_G" ---Według mnie robienie zagranicznych tras i w ogóle wychodzenie z MaSzyną poza granice PL nie ma obecnie sensu i w przyszłości też chyba mieć nie będzie.
W przypadku chęci zrobienia trasy zagranicznej trzeba będzie wstawiać zagraniczne sygnalizatory, znaki ostrzegawcze, budynki, wreszcie loki i cały tabor. Roboty będzie z tym od cholery!
--- Koniec cytatu ---
A kto ci kaze cokolwiek zagranicznego robic?
Pytanie bylo na inny temat (czy robic tak zeby sie dalo zagraniczne robic).
mw158979:
Otoz to.
Od drugiej strony mozna by to pytanie zadac tak: "Na ile niepozadana jest sytuacja, w ktorej ktos z zagranicy nie ma mozliwosci wykonania swojego modelu/scenariusza z powodu sztywnych ograniczen kodu?" - tak jak teraz nie da sie zrobic spalinowek.
Sprobuje podac cos konkretnego dla zobrazowania sytuacji.
Sterowanie semaforami i definiowanie tego w scenariuszach dostarcza wielu problemow jesli sie nie myle. Dlatego chcialo by sie wprowadzic cos prostego, np niedefiniowanie wprost pelnego sterowania sygnalizatorami. Czy na przyklad jest potrzeba definiowania w scenariuszu, ze dany sygnalizator informuje o predkosci przy nastepnym semaforze (i w jaki sposob informuje)? W zasadzie nie. Program moze sobie wzdluz toru poszukac nastepnego semafora, odczytac aktualne ograniczenie predkosci i wymyslic stosowny sygnal samodzielnie. Pojawia sie jedno ALE: jezeli ten drugi semafor jest poprzedzony tarcza ostrzegawcza to nie ma potrzeby ostrzegac o ograniczeniu na tym semaforze.
A w kontekscie niniejszego watku pojawia sie nastepne ALE: czy takie funkcje po wbudowaniu w program nie beda zbyt silnym mechanizmem, ktory oprocz pomagac tu i owdzie by przeszkadzal? O ile do polskich realiow to nawet daje sie dopasowac (IMO) to czy nie pojawia sie przypadkiem inne elementy, ktore popsuja taki schemat i w konsekwencji nie pozwola komus czegos zrealizowac?
PS1: prosze nie dyskutowac w tym watku o merytorycznej stronie tej propozycji - to w zasadzie jeszcze nie jest dobrze przemyslane
PS2: maszyna nie powstala dlatego, ze w innych symulatorach nie bylo polskich tras - tak mysle :)
Bart:
To może ja pozwole sobie na jeszcze jedną wypowiedź. Jeśli stworzenie "drzwi" dla innych narodowści nie stanowi problemu to chyba ta dyskusje nie jest potrzebna bo poprostu Wy (programiści) to zrobicie. Jednak jeśli ma to opóźnić "wydanie", tworzyć komplikacje lub powodować powstawanie uproszczeń w polskich realich (żeby i inne się dało podłączyć) to jestem całkowicie przeciwny np:
- nebula wyjdzie kilka miesięcy później bo okazuje się że są problemy z przebiegami wg zasad Czeskich
- 303E 4E EN57 i ET22 można wszystkie ze sobą połączyć w trakcję ukrotnioną i prowadzić skład bo większość loków np USA da się tak połączyć i to mogło by ograniczać.
- jeden z programistów zajął się wdrażaniem zagranicznych realiów więc prace idą o 33% wolniej.
Oczywiście tu podaje nie mające pokrycia z rzzeczywistością wymyślone przykłady. Nie traktujcie ich jako uszczypliwych.
Więc pytanie: czy to nie spowoduje "opóźnień i uproszczeń" ??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej