Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Miezdunarodnaja MaSzyna

(1/6) > >>

mw158979:
To znowu ja.

Mialem pewien problem z wyborem dzialu dla tego tematu. Chodzi mi o dyskusje nad przyszloscia projektu i kierunkiem rozwoju w kontekscie umiedzynarodawiania programu. To znaczy nie samego programu, bo przetlumaczenie napisow jest nieistotnym w fazie projektowania problemem. Chodzi o zagraniczne scenariusze. Uklad torow, a zwlaszcza urzadzen jest wykonywany w oparciu o jakies tam instrukcje (pewnie E1, WTB-E10, ...) i to one stanowia zalozenia srk dla projektu. Tymczasem jesli ktos zechce stworzyc scenariusz dla panstwa, w ktorym sa inne instrukcje to moze sie natknac na problemy nie do przezwyciezenia, jesli tamtejsze urzadzenia srk nie dadza sie "posadzic" na fundamentach ktore TERAZ tworzymy.

Stad moje dwa pytania:

Pierwsze kieruje do znawcow infrastruktury i urzadzen sterowania ruchem kolejowym - na ile ideologie sterowania w innych krajach sa podobne do naszej? Jakie elementy infrastruktury mozna znalezc za granica? Chodzi mi o takie, ktore nie wystepuja u nas, i ktore nie poddaja sie ogolnym zasadom typu "sygnal na semaforze informuje o dopuszczalnej predkosci przy tym i ewentualnie przy nastepnym sygnalizatorze" (sam wyglad sygnalu lub wskaznika jest nieistotny).

Drugie pytanie jest w ankiecie.

Pit:
IMO jest to dosyc wazne, ale sa wazniejsze sprawy. I raczej dopiero jak sie pojawi Nebula.

mw158979:
No... ja wlasnie w kontekscie Nebuli pytam.

McZapkie:
Wiekszość zarządów stosuje obecnie system sygnalizacji prędkościowej, taki sam jak na PKP (pomijając detale typu inny wygląd semaforów).
Natomiast w przeszłości bywało inaczej, np. nie wysyłało się pociągów chronionych odstępem toru a jedynie odstępem czasu, zajętość była kontrolowana przez berło itp.
Pytanie powinno więc raczej brzmieć - nie o przestrzeń tylko o czas.
Czyli czy da się przewidzieć wynalazki z przeszłości oraz z przyszłości (sygnalizacja kabinowa itp, mam na myśli świetlaną przyszłość pekape ;)

Moim zdaniem da się, pod warunkiem że nie będzie to zaszyte w kod tylko zrobione elastycznie np. na zasadzie bloków elementarnych rozkazów.
Przecież AI nie musi wiedzieć że 2 żółte oznacza wolna droga ze zmniejszoną prędkością a na następnym stój, wystarczy że dostanie dwa rozkazy, SetVelocity 40 i SetProximityVelocity 0, dzięki temu będzie wiedział że ma utrzymywać prędkośc 40 km/h i przygotowywać się do zatrzymania.
Jedocześnie VD widząc takie rozkazy (podczas próbkowania przebiegów) łatwo sobie policzy w przybliżeniu jaka będzie zajętość torów.

Pozdrawiam,
Mc

Ps. po skończeniu trasy Kraków-Trzebinia zamierzam się wziąć za pewną trasę zagraniczną. Z parowozami :)

Bartek:
Według mnie robienie zagranicznych tras i w ogóle wychodzenie z MaSzyną poza granice PL nie ma obecnie sensu i w przyszłości też chyba mieć nie będzie.

W przypadku chęci zrobienia trasy zagranicznej trzeba będzie wstawiać zagraniczne sygnalizatory, znaki ostrzegawcze, budynki, wreszcie loki i cały tabor. Roboty będzie z tym od cholery! W dodatku będzie ona IMHO nieopłacalna, bo jak ktoś sobie będzie chciał pojeździć "po zagranicy" to pobawi się innym symulatorem. MaSzyna tym się różni od innych, że jest typowo polska i zawiera typowo polskie realia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej