Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Moje propozycje - odezwa do programistów :-)
Oli:
Panie Grzegorzu, myślę że, skrót alt+F4 działa i to bardzo dobrze :)
hejnal:
W większości programów się wychodzi naciskając Esc ale to nie jest takie trudne do zmiany.
uetam:
Esc służy do zatrzymania symka, to taka pauza :) Prosze mi tego nie ruszac :P
|andy|:
--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---Oto garść moich propozycji dla rozwoju MaSzyny (...)
--- Koniec cytatu ---
Hmm... Moje zdanie na ten temat jest takie: jeśli komuś zależy na tym, aby pobawić się symulatorem (lub jak kto woli - grą) to opanuje wszystko bez problemu (to naprawdzę nie jest skomplikowane jeśli potrafi się czytać ze zrozumieniem). A udziwnianie, żeby AI za nas ruszał, a później my będziemy przejmowali nastawnik? A po co to? Co to za przyjemność? A co jeśli będzie trzeba się zatrzymać? Też AI za nas ma to robić? Chcesz, aby rola wirtualnego maszynisty ograniczała się do zbijania czuwaka i dawania Rp1? No bez przesady... JEśli obsługa symulatora przerasta czyjeś możliwości, a koniecznie chce pojeździć to zawsze można odpalić Bd.bat (w starszych wersjach to było). Sprawa wyświetlania dozwolonej prędkości: po to stoją wskaźniki przy torze, żeby prowadzący wiedział z jaką prędkością może jechać. Twórcy wychodzą z założenia, że tworzą SYMULATOR (tak, tak, wiem, że Ty mówisz, że to gra), który ma odzwierciedlać rzeczywistość. CZy w prawdziwej lokomotywie wyświetla się na szybie dozwolona prędkość? (pytanie było retoryczne). Żeby dłużej nie przynudzać: jeśli komuś zależy to nauczy się obsługiwać program. Jeśli nie zależy to trudno, nikt na siłę nie będzie komuś takiemu kazał go uruchamiać i jeździć wirtualną siódemką czy inną lokomotywą. Amen.
:
--- Cytat: "|andy|" ---Moje zdanie na ten temat jest takie: jeśli komuś zależy na tym, aby pobawić się symulatorem (lub jak kto woli - grą) to opanuje wszystko bez problemu (to naprawdzę nie jest skomplikowane jeśli potrafi się czytać ze zrozumieniem).
--- Koniec cytatu ---
Jest skomplikowane, bo nie wszystko jest napisane. Pokaż mi, gdzie jest napisane w dokumentacji, że trzeba podnieść pantograf? I przede wszystkim, czym to zrobić? Właśnie o to mi chodzi: tu panuje bałagan nie do opisania.
--- Cytat: "|andy|" ---A udziwnianie, żeby AI za nas ruszał, a później my będziemy przejmowali nastawnik? A po co to? Co to za przyjemność?
--- Koniec cytatu ---
To po co w ogóle AI? Weź i wywal mądralo całkiem....
Moja propozycja jest taka: skoro można pozwolić dać komputerowi możliwość kierowania pociągiem, powinna być możliwość odebrania mu tych sterów w dowolnym momencie.
Może Tobie taka możliwość nie jest potrzebna, a czy pomyślałeś o tym, czy innym się przyda? Przeceiż Ty nie musisz włączać Q - weź i skrytykuj autorów, że w ogóle to Q dodali!!!
--- Cytat: "|andy|" ---A co jeśli będzie trzeba się zatrzymać? Też AI za nas ma to robić? Chcesz, aby rola wirtualnego maszynisty ograniczała się do zbijania czuwaka i dawania Rp1?
--- Koniec cytatu ---
Chcę, aby użytkownik programu miał możliwość ustawienia stopnia trudności. Jak wolisz - stopnia zaangażowania się w symulację.
--- Cytat: "|andy|" ---No bez przesady... JEśli obsługa symulatora przerasta czyjeś możliwości, a koniecznie chce pojeździć to zawsze można odpalić Bd.bat (w starszych wersjach to było).
--- Koniec cytatu ---
Ale w nowych nie ma, więc co mi tu... mieszasz.
--- Cytat: "|andy|" ---Twórcy wychodzą z założenia, że tworzą SYMULATOR (tak, tak, wiem, że Ty mówisz, że to gra)
--- Koniec cytatu ---
Nie jak tak mówię, tylko panowie z IDG. Z witryny, gdzie zgłoszono MaSzynę do oceny. Więc masz coś do tego, to gadaj z nimi, nie ze mną.
--- Cytat: "|andy|" ---który ma odzwierciedlać rzeczywistość. CZy w prawdziwej lokomotywie wyświetla się na szybie dozwolona prędkość? (pytanie było retoryczne).
--- Koniec cytatu ---
Popatrz, kolego, jaki jesteś obrzydliwie dwulicowy. A czy w prawdziwej lokomotywie można wcisnąć Q i oddać stery komputerowi? A czy można wcisnąć F4, zamienić się w ducha i latać po całej planszy?
Żaden symulator, choćby najlepszy, nie będzie nigdy wiernym odbiciem rzeczywistości. MaSzyna nie tylko nie jest takim odbiciem, ale jak widzę z każdą wersją coraz bardziej przestaje być (F4 wprowadzono zdaje się dopiero w lipcu, myle się?). I bardzo dobrze! Widzę, ża programiści myślą jednak podobnie jak ja, a nie jak Ty. I powiem Ci, że bardzo się z tego cieszę.
--- Cytat: "|andy|" ---Żeby dłużej nie przynudzać: jeśli komuś zależy to nauczy się obsługiwać program.
--- Koniec cytatu ---
Tak, ja się nauczyłem. A ile mnie to nerwów kosztowało. Tak to jest jak takim ludziom jak autorzy tej witryny nie zależy na utrzymaniu porządku. I tak to jest, jak autorzy mają gdzieś użytkownika i olewają pisanie dokumentacji. Nie chce im się nawet dopisać do pliku CzytajTo jednej jedynej linijki, że dodali obsługę pantografów i że trzeba nacisnąć odpowiednią kombinację klawiszy, aby wystartować.
I powiem Ci coś jeszcze: ten gość co go wycięli z opinii na IDG napisał, że ta witryna wygląda, jakby ją robili naćpani. I zapewniam Cię, że nie miał na myśli layoutu, tylko dostęp do informacji (a właściwie brak takowego).
--- Cytat: "|andy|" ---Jeśli nie zależy to trudno, nikt na siłę nie będzie komuś takiemu kazał go uruchamiać i jeździć wirtualną siódemką czy inną lokomotywą. Amen.
--- Koniec cytatu ---
Tak, amen, bo tacy ludzie jak Ty uważają się za wszechwiedzących. Oczywiście, tylko oni mogą mieć rację, więc amen.
Nie amen, kolego. Tacy ludzie jak ja muszą sprzątać ten bałagan, co narobili inni. Chcesz, to sobie poczytaj moje dzieła: http://www.shaxbee.net/maszyna/doc/sygnalizacja.html
http://www.shaxbee.net/maszyna/doc/elementarz.html
Możesz skrytykować jak chcesz, a najlepiej sam napisz lepsze. I policz, ile tam jest informacji, których nie ma w tej tak zwanej dokumentacji(hahaha), która jest dołączona z programem.
=====
Dobra, Panowie. Skoro to program pisany przez maniaków i dla maniaków, nic tu po mnie. Róbcie sobie co chcecie, lekceważcie innych ludzi, ich pracę, ich pomoc i ich zdanie, jak wam nie zależy i jak uważacie, ze tylko wasza opcja jest jedyna słuszna. To w końcu wasza sprawa, nie moja. Żegnam.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej