Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Moje propozycje - odezwa do programistów :-)

<< < (3/8) > >>

hejnal:
ŁoŁ!!!!
Zluzuj koleś!!!
Skoro cie tyle nerwów to kosztowało czy musisz je rozłądowywać na forum?????????
Fajnie że robisz coś dla symka ale nie traktuj innych jak śmieci. I przedewszystkim nie obrażaj ludzi.
I nie bądź taki zarozumiały że tu jesteś nie wiedomo kto i nie wiadomo co tu robisz. Każdy się stara jak może.

hexy:
Ta strona to nie strona jakiejs firmy... Pieniedzy za to nikt nie dostaje... Fakt, moze przydaloby sie ja uporzadkowac ale tak naprawde ludzie ktorym zalezy i tak znajda to czego szukaja... Strasznie sie oburzyles Grzegorzu ze nie ma dokumentacji a przy okazji najechales na idee tego symka... Juz wszystko poprzerabiac, poulatwiac... Po co? To ma byc symulator... Dla ludzi czujacych klimat a nie dla tych ktorzy nacisna dwa klawisze i maja kisiel w majtkach bo "prowadza pociag"...  Brak normalnej dokumentacji dla tego symka tez jest w pewnym sensie dobra sprawa... Bo jak wczesniej wspomnialem - ktos kto szuka informacji napewno je znajdzie... Nie wie jak uruchomic lokomotywe? Pogrzebie troszke w sieci, poczyta, zapozna sie z zasada dzialania i jesli sie zainteresuje to najczesciej mamy kolejnego MK, a nie "pana z IDG", ktoremu wszystko trzeba podac jak na dloni, bo inaczej zalamie rece i napisze jakies "be" na temat Maszyny. Tak wiec - to jest SYMULATOR. Siadasz za nastawnikiem - magiczna kombinacja klawiszy i jedziemy. A ze czasem sa bledy, ze cos nie dziala czy chociazby nie ma rzetelnej dokumentacji? To jest wlasnie PKP :) Nasze male wlasne PKP... Jesli chcesz to przerobic na gierke to sorry... Jest jeszcze wiele innych programow o podobnej tematyce...

Pozdrawiam

EU07-457:

--- Cytat: "hexy" --- Nie wie jak uruchomic lokomotywe? Pogrzebie troszke w sieci, poczyta, zapozna sie z zasada dzialania i jesli sie zainteresuje to najczesciej mamy kolejnego MK, a nie "pana z IDG", ktoremu wszystko trzeba podac jak na dloni...
--- Koniec cytatu ---

Zgadzam się z Tobą w 100%. Mam znajomego, który nie ma nic wspólnego ani z koleją, ani nawet z symulatorem. Kiedyś przyszedł do mnie, ja akurat "zajeżdżałem" siodemkę. Bardzo mu się to spodobało. Nie umiał ruszyć... ale tak się zawziął, że bez mojej pomocy opanował i uruchomienie lokomotywy, i jazdę. Opanował, bo chciał i nie szedł na łatwiznę. Przy okazji poznał zasadę działania prawdziwej lokomotywy, poczytał E1. Teraz nie idzie go odciągnąć od MaSzyny, a być może wkrótce zacznie "czuć" inne kolejowe klimaty i dołączy do grona Miłośników Kolei.

Maciek-34120:
Zgadzam sie z Toba kol. hexy. Dokumentacja ktorej momentami brakuje nie jest az tak wielka przeszkoda zeby dobrze nauczyc sie jezdzic symkiem. Moze rzeczywiscie gdyby byla na biezaco aktualizowana to by bylo latwiej ale wedlug mnie tez caly urok w tym zeby troche poszukac i poczytac. A przy okazji poznamy wiele innych rzeczy dotyczacych kolei. Ja spedzilem wiele, bardoz wiele godzin na forum i dzieki temu nauczylem sie bardzo duzo a forumowicze chetnie odpowiadaja i pomagaja. Poza tym jezeli w instrukcji jest napisane przykladowo jak hamowac czyli jakich klawiszy uzywac to jest tylko teoria... Dla mnie bylo bardzo ciekawe gdy moglem poczytac o roznych sposobach prowadzenia pociagu (w tym hamowania) o czym pisali forumowicze. To duzo ciekawsze niz sucho przeczytac instrukcje i co - potem ktos wjezdza szybko w peron i wciska 0 (hamowanie nagle) nie majac pojecia ze tak byc nie powinno.

Dzieki szukaniu w internecie i na forum roznych opinii i opisow wiele sie nauczylem i kolej jeszcze bardziej mnie wciagnela i wszystkich do tego zachecam bo w koncu mamy rozum po to zeby myslec a nie "jak malpki" wciskac klawisze bez swiadomosci co sie dzieje.

Mutopompka:
Panie Grzegorzu. Pozwoli Pan, że napiszę kilka zdań na pana pytania:

1. Co do wyjścia z programu - a cóż to przeszkadza? Czemu nie zastosować klawisza ESC? Przecież to min wiele aplikacji i gier można zamknąć? Dla mnie F10 jest bardziej praktyczniejszy. A dlaczego? wystarczy kliknąć raz, i już wyłączony SYMULATOR, a tak.... Trzeba wytężyć paluszki..... przez całą klawiaturę... :)))))

2. Wprowadzenie punktacji.... Hmm... było to kiedyś obrabiane na forum.

3. Tu się z Panem nie zgodzę, aby wprowadzić opcję półautomatycznego sterowania. Przecież to ma być symulator prawda? A w symulatorze chodzi o to, aby jak najdokładniej odzwierciedlić działanie jakiejkolwiek maszyny/urządzenia. I dlatego twórcy dążą do najdokładniejszego odzwierciedlenia rzeczywistości.

4. I jaki to ma sens? Uruchomić symka, poczekać, aż AI uruchomi za nas, i tylko potem wciskać spację (SHP)???? A jak ktoś nie umie jeździć to znowu wrzuci AI??? Dla mnie ta opcja jest niepotrzebna....

5. To jest opcja przydatna, ponieważ jadąc w trasie można zobaczyć ile się spóźniamy do następnej stacji... Więc tu się z Panem można zgodzić.

6. I tutaj również po części się z Panem nie zgodzę. Jakie informacje miałby niby wyświetlić? Z jaką prędkością jechać? Przecież jak są zrobione trasy (kompletne, tzn. z wszelkimi ostrzeżeniami ograniczeniami, itp), to przy szlaku widnieją wszelkie znaki. Więc ta opcja nie wydaje mi się potrzebna.

7. I tutaj się znowu kłania punkt 3. Czyli to ma być symulator, więc można sobie poczekać.... :) W realu też czeka się (są tutaj prawdziwi maszyniści) i czekają nie raz po kilka godzin na odjazd. A tutaj, czyli w symku poczekać 5 minut to chyba nie jest aż tak źle.... :)

8. ??? To jest chyba niemożliwe...

9. Też jest chyba niemożliwe. Wybór składu w trakcie trwania scenariusza..

10. Prosty w użyciu edytor tras.... Sam napisałeś Grzegorzu.... Marzenie.. Ale wszystko idzie w dobrym kierunku... pod nazwą NEBULA... (czyli nowa wersja symka)...

No i podsumowując.... Jeżeli tak ja napisałeś, dla 99,9% ludzi to czarna magia.... Może i jest, ale powiem Ci, jedno.... Te 99,9% ludzi może przeczytałoby sobie pliczek CZYTAJ.TO, zawsze są opisane podstawowe kroki jak uruchomić symulator, jak jeździć itp. Zobacz sam..... Wystarczy tylko poczytać. (ja na początku tak zrobiłem, a nawet druknąłem sobie). Potem weszłem na stronę www.eu07.pl i tam zacząłem dokładniej studiować to, co piszą członkowie tego forum....

Co do komentarzy. ZAWSZE znajdą się osoby, dla których będzie to GRA, będzie do bani itp. To już są odczucia obiektywne mam nadzieję graczy... Więc nie będę się sprzeczał z innymi, którym się nie podoba.  A co do Twojej odpowiedzi: Jak sądzisz, dlaczego ludzie mają takie problemy...? - Odpowiedź: niech czytają dokładniej informacje zawarte na stronie i/lub plik CZYTAJ.TO....

Co do pantografów.... Gdzie jest to napisane?... Więc tak.... ukazała się wersja 2204, potem łatka z pantografami i światłami (ale w paczce JEST NAPISANE), więc jak ktoś nie czyta tego, co zawiera paczka, to jak myślisz? Kogo to problem? Tych co tą paczkę zrobili, czy tych, co to uruchomili, a potem wkurzają się, że nie działa?

I ostatnie zdanie.... Bardzo dobrze, że Ty chcesz pomóc... Chwała Ci za to.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej