Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Moje propozycje - odezwa do programistów :-)
:
Oto garść moich propozycji dla rozwoju MaSzyny
1) wyjście z programu standardowym Alt-F4 (a nie F10)
2) wprowadzenie systemu "score" – na przykład tak
a) za każdą sekundę przejazdu z normalną szybkością i bez naruszania innych przepisów 1 punkt
b) za przejechanie sygnału stój - minus 1000 punktów
c) za nienadanie "baczność" mimo znaku - minus 100 punktów
d) za przejechanie pod semaforem z nadmierną prędkością (to samo przy wskaźniku W9 lub W14) - minus 100 punktów
itd. Pomysł zaczerpnięty jest z pewnego symulatora, można go dopracować w szczegółach. Uważam, ze taki system dodałby do MaSzyny dodatkowy ciekawy element i przysporzył jej zwolenników. Nie tylko dlatego, że ludzie dostaliby konkretną grę z celem. Także ci, którzy chcą poćwiczyć na symulatorze mogliby się kontrolować, czy robią dobrze. Aktualna ilość punktów mogłaby być wyświetlana pod F1, a by nie psuć nastroju. Przy takim rozwiązaniu jak ktoś nie chce na punkty, to może po prostu nie zaglądać...
3) Wprowadzenie opcji dla początkujących użytkowników programu - półautomatycznego sterowania (np. wciskamy M, a AI włącza za nas pantografy, przetwornicę, sprężarkę, światła...). Chodzi o to, że program jest już tak skomplikowany, że są liudzie, którzy od niego uciekają, bo ich przeraża. Oczywiście musiałaby to być tylko opcja: kto ma doświadczenie, jeździ na dotychczasowych zasadach.
4) Możliwość wyłączenia AI w dowolnym momencie (np. ktoś nie umie sobie poradzić z ruszaniem, więc wrzuca Q i komputer rusza za niego, ale potrem wciska q i odzyskuje możliwość sterowania maszyną).
5) Dostęp do rozkładu jazdy z poziomu programu.
6) Możliwość podglądu aktualnego czasu w postaci jawnej (zegarek na prędkościomierzu jest niedokładny), a takze możliwość podglądania innych informacji na stałe (=do wyłączenia), bez trzymania F1 czy innego klawisza. Może również nauka jazdy: możliwość wyświetlania informacji na ekranie, z jaką prędkością jedziemy, a z jaką powinniśmy jechać teraz i od następnego semafora / wskaźnika.
7) [może być trudne....] Możliwość "skakania w czasie" - zamiast czekać bezczynnie kilka(naście) minut, aż AI pokieruje pociągami, które mają jechać przed nami, przeskakujemy w czasie np. na minutę przed planowanym naszym odjazdem.
8) [podobne] Wybieramy stację, od której chcemy prowadzić nasz pociąg (ćwiczymy te odcinki trasy, które są trudne). Problem z 7 i 8 jest taki, że komputer musiałby przestawić wszystkie składy w ruchu na te miejsca, które powinny zająć o określonej godzinie. Ale z drugiej strony, rozwiązałoby to problem z poślizgami – gdy scenariusz się zatyka, bo komputer nie umie sobie poradzić z jakimś składem, to jest możliwość wyjścia z impasu bez przeładowywania programu (co jak wiadomo trwa dłuuuuugo).
9) Możliwość wyboru składu, który chcemy prowadzić, dopiero po załadowaniu scenariusza. I możliwość zmiany skałdu na inny w trakcie trwania scenariusza (aby nie tracić wielu minut, aż program znowu się załaduje).
10) Prosty w użyciu edytor tras i obiektów (ha... marzenie...). Ewentualnie także możliwość importu tras z innych symulatorów CabView (np. z BVE = Boso View Express, do którego setki tras walają się po Internecie).
Dobra, wiem, że to tylko koncert życzeń. Proszę jednak o przychylne komentarze. Ja chętnie pomógłbym w realizacji, ale obawiam się, ze moja wiedza programistyczna... Mogę pomóc w robieniu dokumentacji – i właśnie staram się to robić. I tylko dlatego w ogóle ośmieliłem się wyskoczyć z takimi pomysłami.
Zastanówcie się jednak na spokojnie, może to wszystko nie wyda Wam się wcale takie głupie...
Pozdrawiam serdecznie
GJ
Marcin_EU:
--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---Oto garść moich propozycji dla rozwoju MaSzyny
[...]
10) Prosty w użyciu edytor tras i obiektów (ha... marzenie...).
--- Koniec cytatu ---
Akurat w nowym symku edytor tras jest koniecznoscia, nie bardzo widze mozliwosc wykozystania w samym 3dsmax danych wysokosciowych. Dla tego probuje wydlubac cos, czym sie da jakis w miare zgrabny terenik poskladac oraz wykreslic zarys linii kolejowej ktora chcemy odtworzyc (szczegoly typu stacje, rozgalezienia itp dorabiac sie bedzie pozniej recznie). Przykladowy, niezbyt ciekawy screen jest tu.
Tomek:
Witam,
Co w tym symku jest skomplikowane???? Ja, jak zapewne inni tez, czekam na inne jeszcze przelaczniki i wylaczniki typu wylacznik wentylatorow oprow (?? tak sie pisze? :)) i inne bajerki co by to zrobilo jeszcze bardziej realne i skomplikowane. Niestety, symulator jest symulatorem a nie GRA. :) A juz jak pisze to sie zapytam, kiedy bedzie symulacja trakci?? Chodzi mi o spadki napiecia w lini.
Pozdrawiam,
:
--- Cytat: "Tomek" ---Witam,
Co w tym symku jest skomplikowane????
--- Koniec cytatu ---
Odpowiem Ci co. Dla Ciebie i dla garstki zapaleńców wszystko jest proste, ale dla 99,9% ludzi, którzy chcieliby się nim POBAWIĆ to wszystko jest czarna magia. Nie ma do niej właściwie dokumentacji, a informacje porozrzucane są po całym forum. Czytałeś komentarze na IDG? (http://www.idg.pl/ocena/ocena.asp?dzial=ftp_gry&id=1857&akcja=pokazkomentarze)
"Gra jest niezła, ale nie udało mi sięjej uruchomić na swoim kompie (P4 2600 Mhz, 512MB RAM DDR, GF FX5200 128MB DDR, Win 95)."
Były ostrzejsze komentarze, ale ktoś tam musi mieć wtyki i usunął.
Jak sądzisz, dlaczego ludzie mają takie problemy. Dlatego, ze gra jest prosta?
--- Cytat: "Tomek" ---Niestety, symulator jest symulatorem a nie GRA. :)
--- Koniec cytatu ---
Istnieje może garstka fanatyków, którzy bujają w obłokach, i dla których nazwanie MaSzyny grą jest świętokradztwem. Prawda jest jednak taka, że w opinii zdecydowanej większości ludzi każdy symulator jest tylko i wyłącznie GRĄ (choć wiadomo, że innego rodzaju niż jakaś prymitywna nawalanka).
Stąd moje propozycje, aby tę grę uatrakcyjnić.
A jak o MaSzynie napisali na IDG? (http://www.idg.pl/ftp/gry_1857/MsyaE0.2.ul.html)
"Znakomity, polski i przede wszystkim darmowy symulator kolei. Gra tworzona jest przez grupę amatorów (...)"
A jak to komentują ludzie?
"Gra jest fajna ale (...)"
"Gra jest super, chociaż"
Uważasz, ze wszyscy oni, łącznie z ludźmi z IDG, to banda przymułów? Nie! Każdy symulator jest grą, choć nie ma tu przeciwnika, tak samo jak grą jest na przykład Samotnik czy Saper. W tej grze walczysz z trudnościami i przeciwnościami losu... Symulator kolejowy jest grą, w której też musisz walczyć: z ciężkimi węglarkami, które powoduja poślizg, albo z sygnałami pokazującymi 40 km/h, choć chciałoby się jechać szybciej...
A nawet jak ktoś się na to oburza (wbrew zdaniu zdecydowanej większości), proszę bardzo: jak siedzisz w takim urządzeniu, który nazywa się symulator lotów, ucząc się pilotażu, to gdzieś w pobliżu siedzi jakiś gostek, który patrrzy na to co robisz, a potem mówi, jakie zrobiłeś błędy. Moja propozycja z punktacją w MaSzynie to właśnie wprowadzenie takiego gostka, który mówi Ci, co robisz dobrze, a co źle.
Moim zdaniem bardzo by się takie coś przydało.
Pozdrawiam
ABu:
--- Cytuj ---(...) Dla Ciebie i dla garstki zapaleńców wszystko jest proste, ale dla 99,9% ludzi, którzy chcieliby się nim POBAWIĆ to wszystko jest czarna magia.
--- Koniec cytatu ---
No tak, tylko że program jest tworzony właśnie przez zapaleńców i dla zapaleńców. Głównym jego celem jest jak najwierniejsza symulacja,
czyli coś, czego nie ma w zasadzie w żadnym innym programie tego typu.
Odbiorcą ma być zapaleniec, a ponieważ program nie jest obliczony na sukces komercyjny, człowiekowi, który chciałby się pobawić możemy zaproponować albo szybki kurs pt. "jak ruszyć lokomotywą" (którego nota bene jeszcze nie ma :) ), albo, jeżeli nie ma ochoty na takie kursy, grę w np. "Trainz" lub coś innego :)
A pomysł z punktacją przewijał się już przez forum, i chyba najciekawszą propozycją był wydruk raportu po skończonej jeździe. Raport ten miał uwzględniać stosowanie się do przepisów, płynność jazdy itp., więc faktycznie coś, jakby ocena instruktora. Tylko że na to trzeba będzie jeszcze długo poczekać...
Pozdrawiam
ABu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej