Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Moje propozycje - odezwa do programistów :-)

<< < (5/8) > >>

hexy:

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---"jak ruszyć lokomotywą". Wpiszcie sobie te słowa do wyszukiwarki witryny - niczego wam nie znajdzie
--- Koniec cytatu ---

Moze ja mam inny internet bo mi znalazlo... Dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Jesli ktos chce ("chce" a nie "musi" jakzes to Grzegorzu ujal w jednej ze swoich wypowiedzi) to rzetelna instrukcje do symka napisze i gdzies za wiedza autorow zamiesci. Z tym nie powinno byc problemu i przedewszystkim taki szum jest niepotrzebny. A co do "udoskonalen" to jest tak jak jest i zbyt wiele w tej wersji symka sie nie zmieni. proponuje EOT

|andy|:

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---
Jest skomplikowane, bo nie wszystko jest napisane. Pokaż mi, gdzie jest napisane w dokumentacji, że trzeba podnieść pantograf? I przede wszystkim, czym to zrobić? Właśnie o to mi chodzi: tu panuje bałagan nie do opisania.
--- Koniec cytatu ---

Pokazać? Z miłą chęcią.
http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=1470

To po co w ogóle AI? Weź i wywal mądralo całkiem....

--- Koniec cytatu ---

Wiesz... AI, które prowdzi inne pociągi by się przydało. A AI, które rusza, hamuje i uruchamia lokomotywę za prowadzącego jak najbardziej trzebaby było wywalić (ale tego na szczęście nie ma, więc nie ma czego wywalać).

Moja propozycja jest taka: skoro można pozwolić dać komputerowi możliwość kierowania pociągiem, powinna być możliwość odebrania mu tych sterów w dowolnym momencie.
Może Tobie taka możliwość nie jest potrzebna, a czy pomyślałeś o tym, czy innym się przyda? Przeceiż Ty nie musisz włączać Q - weź i skrytykuj autorów, że w ogóle to Q dodali!!!

--- Koniec cytatu ---

No fakt, ja tego nie potrzebuję. Krytykować autorów nie zamierzam, zamierzam krytykować pomysły jak powyżej. Do bezmyślnej jazdy służy Bd.bat

Chcę, aby użytkownik programu miał możliwość ustawienia stopnia trudności. Jak wolisz - stopnia zaangażowania się w symulację.

--- Koniec cytatu ---

Po co? To jest (wbrew słowom Twoim - bo sam tego używasz - i ludzi z innych stron, gazet, czy skądkolwiek) symulator. Czy widziałeś, żeby maszynista włączał automechanika (dla niewtajemniczonych - taki odpowiednik autopilota w samolotach ;) ), który ma znajomość szlaku, ewentualnie potrafi odczytywać wskaźniki stojące przy torach?

Ale w nowych nie ma, więc co mi tu... mieszasz.

--- Koniec cytatu ---

W dziale Download znajduje się OFICJALNA wersja z 22. lutego 2004. Tam też nie ma?  

Nie jak tak mówię, tylko panowie z IDG. Z witryny, gdzie zgłoszono MaSzynę do oceny. Więc masz coś do tego, to gadaj z nimi, nie ze mną.

--- Koniec cytatu ---

Kilka postów wyżej napisałeś: "Stąd moje propozycje, aby tę grę uatrakcyjnić. "  I jakoś nie widzę tam wyrazu "symulator" lecz wyraz "gra". Hmmm?

Popatrz, kolego, jaki jesteś obrzydliwie dwulicowy.
--- Koniec cytatu ---

Okropne, prawda?

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" --- A czy w prawdziwej lokomotywie można wcisnąć Q i oddać stery komputerowi? A czy można wcisnąć F4, zamienić się w ducha i latać po całej planszy?

--- Koniec cytatu ---

F4 jest odpowiedzią na wołanie użytkowników. Q po co jest? A tego nie wiem, ciekawi mnie, czy ktokolwiek z tego korzysta.

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" --- Żaden symulator, choćby najlepszy, nie będzie nigdy wiernym odbiciem rzeczywistości. MaSzyna nie tylko nie jest takim odbiciem, ale jak widzę z każdą wersją coraz bardziej przestaje być (F4 wprowadzono zdaje się dopiero w lipcu, myle się?). I bardzo dobrze! Widzę, ża programiści myślą jednak podobnie jak ja, a nie jak Ty. I powiem Ci, że bardzo się z tego cieszę.
--- Koniec cytatu ---

Chcesz porównywać F4 do ruszania przez komputer i przejmowania nastawnika jak już nie będzie co robić? Gratuluję dobrego samopoczucia.

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" --- Tak, ja się nauczyłem.  
--- Koniec cytatu ---

No i fajnie, czyli jednak się da.

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" --- A ile mnie to nerwów kosztowało. Tak to jest jak takim ludziom jak autorzy tej witryny nie zależy na utrzymaniu porządku. I tak to jest, jak autorzy mają gdzieś użytkownika i olewają pisanie dokumentacji. Nie chce im się nawet dopisać do pliku CzytajTo jednej jedynej linijki, że dodali obsługę pantografów i że trzeba nacisnąć odpowiednią kombinację klawiszy, aby wystartować.
--- Koniec cytatu ---

Początki zawsze są trudne, nigdzie nie jest napisane, że nauka jazdy lokomotywą - nawet tą wirtualną - jest prosta, łatwa i przyjemna. JEdnemu to przychodzi łatwiej, drugiemu trudniej, ale jeśli komuś zależy to opanuje jazdę i za jakiś czas będzie śmiał się z błędów, które na początku popełniał. Link do instrukcji podałem wyżej.

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" --- I powiem Ci coś jeszcze: ten gość co go wycięli z opinii na IDG napisał, że ta witryna wygląda, jakby ją robili naćpani. I zapewniam Cię, że nie miał na myśli layoutu, tylko dostęp do informacji (a właściwie brak takowego).
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem co miał na myśli, nie interesuje mnie to, podobnie jak to, że powiedział "że ta witryna wygląda, jakby ją robili naćpani".

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---Tak, amen, bo tacy ludzie jak Ty uważają się za wszechwiedzących. Oczywiście, tylko oni mogą mieć rację, więc amen.
--- Koniec cytatu ---

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---Nie amen, kolego. Tacy ludzie jak ja muszą sprzątać ten bałagan, co narobili inni. Chcesz, to sobie poczytaj moje dzieła: http://www.shaxbee.net/maszyna/doc/sygnalizacja.html
http://www.shaxbee.net/maszyna/doc/elementarz.html
--- Koniec cytatu ---

Sygnalizację przeglądałem. A co do zdania, że "tacy ludzie jak Ty muszą sprzątać ten bałagan"... Powstrzymam się od komentarza...

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---Możesz skrytykować jak chcesz, a najlepiej sam napisz lepsze. I policz, ile tam jest informacji, których nie ma w tej tak zwanej dokumentacji(hahaha), która jest dołączona z programem.
--- Koniec cytatu ---

Mogę krytykować i zamierzam to robić, jeśli coś w mojej opinii będzie na to zasługiwało. Nie zamierzam przy tej okazji szydzić z innych.

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" --- Dobra, Panowie. Skoro to program pisany przez maniaków i dla maniaków, nic tu po mnie. Róbcie sobie co chcecie, lekceważcie innych ludzi, ich pracę, ich pomoc i ich zdanie, jak wam nie zależy i jak uważacie, ze tylko wasza opcja jest jedyna słuszna. To w końcu wasza sprawa, nie moja. Żegnam.
--- Koniec cytatu ---

To jest Twoja decyzja. Życzę powodzenia w dalszym życiu.

:

--- Cytat: "|andy|" ---Do bezmyślnej jazdy służy Bd.bat

Ale w nowych nie ma, więc co mi tu... mieszasz.

--- Koniec cytatu ---

W dziale Download znajduje się OFICJALNA wersja z 22. lutego 2004. Tam też nie ma?
--- Koniec cytatu ---

Słuchaj |andy|, może uważasz inaczej, ale ja nie chcę się tu naprawdę z Tobą kłócić. Ale powiedz mi, dlaczego nie masz dla mnie choć tyle szacunku, aby sprawdzić coś, o czym piszesz? Powiedz, czy to naprawdę tyle kosztuje?

W WERSJI 220204 NIE MA ŻADNEGO BD.BAT.

Mam Ci przysłać na pocztę te trzydzieści parę mega, abyś się przekonał, że z nas dwóch to ja mówię prawdę?

Dobra, mam konstruktywną propozycję. Kończmy tę dyskusję, bo ja przynajmniej naprawdę nie uważam ją za zabawną. To przykre, że trafiłem na ludzi tak wrogo nastawionych do wszelkich propozycji wykraczających poza ich własny punkt widzenia.

Ale najbardziej przykre jest to, że ludzie tu są tak pewni swego. Mnie uczono, że jak się z kimś nie zgadzam, powinienem najpierw sprawdzić swój argument. Albo grzecznie przeprosić i przyznać rację oponentowi.

Dlatego zgadzam się: EOT. Chciałem tylko po raz kolejny pokazać, że trudno z Wami panowie dyskutować, bo argumenty, którymi się posługujecie nie polegają na prawdzie.

Proponuję wracać do czegoś bardziej konstruktywnego. Ja zabieram się za udoskonalenie moich przewodników (nie chcecie, nie czytajcie), może zrobię jakąś trasę, albo spróbuję pomóc w poprawie błędów istniejących tras.

Moze jeszcze tylko jedno słowo tytułem wyjaśnienia. W pewnym momencie wykrzyczałem tu wręcz, że znapisałem 2 strony, co znów nie jest jeszcze wcale powodem do chwalby. A wiecie dlaczego w ogóle poruszyłem ten temat? Bo jakbym nie mógł się wykazać czymkolwiek, to padłby argument, że jak chcę coś zmienić, to mam się sam za to zabrać, przestać kogoś tam wkurzać nachalnością i EOT. Tak miło przyjmuje się tu gości... Nie wierzycie? przejrzyjcie forum...

Ale zresztą, co ja mówię... Na pewno Waszym zdaniem wszyscy są tu życzliwie przyjmowani... OK, nie mam ochoty po raz kolejny udowadniać, kto nie umie czytać i kto ma nadmierną fantazję. Dajmy spokój, EOT.

|andy|:

Słuchaj |andy|, może uważasz inaczej, ale ja nie chcę się tu naprawdę z Tobą kłócić. Ale powiedz mi, dlaczego nie masz dla mnie choć tyle szacunku, aby sprawdzić coś, o czym piszesz? Powiedz, czy to naprawdę tyle kosztuje?

W WERSJI 220204 NIE MA ŻADNEGO BD.BAT.

Mam Ci przysłać na pocztę te trzydzieści parę mega, abyś się przekonał, że z nas dwóch to ja mówię prawdę?
--- Koniec cytatu ---

Dlaczego nie masz dla mnie choć tyle szacunku, aby dostrzec ? (znak zapytania) na końcu wypowiedzi? Jeśli nie ma Bd.bat to sorry za miesznaie.

Dobra, mam konstruktywną propozycję. Kończmy tę dyskusję, bo ja przynajmniej naprawdę nie uważam ją za zabawną. To przykre, że trafiłem na ludzi tak wrogo nastawionych do wszelkich propozycji wykraczających poza ich własny punkt widzenia. (...)  
--- Koniec cytatu ---

Tak, ktoś się z Tobą nie zgodził to obrażony zabierasz zabawki i wychodzisz z piaskownicy. Na odchodne powiedz mi tylko (bo nie odpowiedziałeś na to pytanie) na jakiej podstawie uważasz, że
 "Tak, amen, bo tacy ludzie jak Ty uważają się za wszechwiedzących. Oczywiście, tylko oni mogą mieć rację" zaliczam się do takich ludzi jak ci opisani w zacytowanym zdaniu.

Ale najbardziej przykre jest to, że ludzie tu są tak pewni swego. Mnie uczono, że jak się z kimś nie zgadzam, powinienem najpierw sprawdzić swój argument. Albo grzecznie przeprosić i przyznać rację oponentowi.

--- Koniec cytatu ---

To dlaczego nie przeprosiłeś za to, że zapierałeś się, że nie używasz określenia "gra" w stosunku do symulatora?

Dlatego zgadzam się: EOT. Chciałem tylko po raz kolejny pokazać, że trudno z Wami panowie dyskutować, bo argumenty, którymi się posługujecie nie polegają na prawdzie.
--- Koniec cytatu ---

IMO nie jest łatwo dyskutować z kimś, kto na słowa krytyki się obraża. Ale po co ja to piszę, zaraz będzie, że "jestem dwulicowy i wydaje mi się, że wszystkie rozumy pozjadałem".

Proponuję wracać do czegoś bardziej konstruktywnego. Ja zabieram się za udoskonalenie moich przewodników (nie chcecie, nie czytajcie), może zrobię jakąś trasę, albo spróbuję pomóc w poprawie błędów istniejących tras.
--- Koniec cytatu ---

Powodzenia.

McZapkie:

--- Cytat: "Grzegorz Jagodziński" ---Oto garść moich propozycji dla rozwoju MaSzyny

...

--- Koniec cytatu ---

Odpisuję dopiero teraz, ponieważ byłem trochę zdystansowany (na jakieś 10tys. km :)
Na wstepie chciałbym podziękować za trud włożony w znalezienie błędów w dokumentacji i zrobienie podręczników dla początkujących.
Przykro mi też że dyskusja przerodziła się w przepychankę - niestety fani symulatora wypowiadający się na forum starają się być czasem bardziej papiescy od papieża.
Przy okazji pragnę zapewnic, że bałagan w dokumentacji czy też odsyłanie do dokumentacji prawdziwej lokomotywy nie są przejawem arogancji twórców.
1. jest to projekt amatorski, tworzony hobbystycznie przez wiele osób w ramach wolnego czasu.
Ponieważ zasoby wolnego czasu są ograniczone, nie można zrobić wszystkiego - wolimy skupić się na pisaniu od nowa kodu programu (bo ten co jest jak działa każdy widzi) niż na pisaniu porządnej dokumentacji do starej wersji - po prostu takie mamy priorytety.
Sam pan stwierdził, że może pomóc w porządkowaniu dokumentacji, ale programistycznie raczej nie - no i właśnie takiego podejścia od strony użytkowników oczekujemy, żeby uzupełnili jakieś luki albo znależli błędy, lub przynajmniej przeczytali to co już jest napisane.
Niestety, zabawa w helpdesk oraz w skrupulatne prowadzenie dokumentacji to nie jest moje hobby, ale jeśli ktoś to lubi robić to bardzo popieram.
2. odnośnie akademickij sprzeczki zy to gra czy symulator - bez watpienia projekt jest robiony dla zabawy a nie profesjonalnie, ale dla zabawy mozna też łowić ryby a nikt nie nazywa tego grą.
W grze, jak sama nazwa wskazuje, mozna coś wygrać, np. zdobyć jakieś punkty.
Oczywiście wprowadzenie jakiegoś score to nie jest jakiś duży problem (pomijając błedy w obecnym kodzie), ale po prostu mamy inne priorytety.
Symulacja (udawanie, upadabnianie) ma na celu maksymalnie realistyczne modelowanie czegoś realnego, w tym przypadku lokomotywy.
Oczywiscie nigdy nie bedzie całkowicie realne, w EU07 nie ma zadnej klawiatury (chociaż w nowoczesnych pojazdach zagranicznych owszem).
W nowej wersji sterowanie manipulatorami bedzie się odbywać również za pomocą myszy, co znacznie ułatwi obsługę (podobne rozwiązanie było w projekcie Black5 - uruchomiłem parowóz bez zagładania do instrukcji, tylko musiałem się przyzwyczaić do ruchu lewostronnego).
2b.
Co do AI to nie jest to wcale takie nierealistyczne - każdy maszynista powinien dokonać tzw "zapoznania szlaku" i przejechac trasę po raz pierwszy w charakterze obserwatora.
2c. O klawiszu F4 to nawet nie wiedziałem że tak działa, zapewne został wprowadzony aby zadośćuczynić fali zapytań "jak zmienić kamerę".
Jest to odstępstwo od realizmu któremu osobiście jestem przeciwny ale szanuję demokrację i nie zamierzam iść w zaparte.

3. odnośnie pomysłow z ustawianiem czasu to obecnie raczej jest to trudne ale w nowej wersji mam nadzieję że się uda tak zrobić moduł Virtual Dispatcher żeby poustawiał pociągi w danym momencie według swojego rozkładu jazdy.
Docelowo mam nadzieję zrobić rozkład jako teksturę na pulpicie lokomotywy (w nowej wersji można robić zoom myszą żeby się dokładnie przyjrzeć wskaźnikom itp, na jakieś kompromisy trzeba iść pomiędzy realizmem a ograniczoną rodzielczością i wielkością ekranu),
narazie musi wystarczyć Alt-Tab (w końcu trzeba jakoś wykorzystać wielowątkowość windowsów ;)

Co do importu tras z BVE to jest to raczej nierealne (inna filozofia opisu trasy), natomiast porządny edytor jest obecnie na warsztacie i bardzo na niego liczę :-)

Podsumowywując: ogólna linia działania jest taka, żeby nie dublować istniejących już produktów (Train, MSTS, BVE) tylko stworzyć trochę inny produkt - właśnie zajmujący pustawą niszę hiperrealistycznych symulatorów lokomotyw.
Możemy sobie na to pozwolić dzięki temu, że projekt nie jest komercyjny.

Pozdrawiam i dziękuję za interesujący głos w dyskusji (którą ponownie otwieram).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej