Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Moje propozycje - odezwa do programistów :-)
hejnal:
--- Cytat: "McZapkie" ---2c. O klawiszu F4 to nawet nie wiedziałem że tak działa, zapewne został wprowadzony aby zadośćuczynić fali zapytań "jak zmienić kamerę".
Jest to odstępstwo od realizmu któremu osobiście jestem przeciwny ale szanuję demokrację i nie zamierzam iść w zaparte.
--- Koniec cytatu ---
Może ja cie przekonam.
1. Wreszcie można wyjść z lokomotywy, usiąść na ławeczce (zapalić papierosa się jeszcze nieda), albo zajżeć pod spód loka i sprawdzić czy niema przecieków, czy klocki są w dobrym stanie, czy nawet pójść po pracy do bufetu na obiad itd.
2. Na niektórych stacjach np. Kraków-Mydlniki maszynista po przyjechaniu z bruttem z braku manewrowych sam odczepia loka i podczepia się do innego składu. To wymaga wyjścia z pudła na zewnątrz. Mam nawet propozycje żeby podczepianie i odczepianie skłądu dało się przeprowadzić tylko po wyjściu z loka czyli F4. Będzie to bardziej realistyczne niż wykonywanie tej czynności siedząc w kabinie ;). Idąc dalej (raczej daleko w przyszłość) można by pomyśleć o przesiadkach, tzn. przyjeżdrzamy na stacje główną i odstawiamy loka na bocznice lub do szopy, wysiadamy i idziemy do dyspozytora. Dostajemy rozkaz przejąć inną maszyne więc idziemy do niej, wsiadamy i mamy inną misje bez wychodzenia z programu.
McZapkie:
Wychodzenie z lokomotywy - OK, ale na postoju a nie lewitowanie w czasie jazdy obok.
Nawiasem mówiąc podczas łączenia/rozłączania lokomotywy maszynista musi być w kabinie.
Nierealistyczne jest nie to że jesteś w kabinie tylko to że musisz nacisnąć Ins/Del zamiast słuchać rozkazu przez radio "dociśnij".
Mam nadzieje że w nowej wersji VD sobie z tym poradzi.
Co do oglądania lokomotywy z zewnątrz, to zamiast lewitacji (która wiąże się z przenikaniem przez ściany, oglądaniem dekoracji od niewłaściwej strony itp) proponuję zrobić możliwość przełączania się w locie pomiędzy poszczególnymi "postaciami" AI - oczywiście taka możliwoc byłaby tylko w trybie singleplayer.
Wtedy można by model umieścić "pieszego" AI gdzieś na wiadukcie czy innym ciekawym miejscu i przełączyć kontrolę postaci na niego aby jego oczami popatrzeć na skład (postać do tej pory sterowana przejmowana jest przez AI).
Daje to lepszą kontrolę scenarzysty nad tym co jest oglądane a co nie, co bezpośrednio wpływa na optymalizację trasy (ilość i stopień uprosczenia budynków itp).
Pozdr,
hejnal:
Nie tyle musi co powinien być w kabinie. Ale mnie chodziło o sytucje jaka często ma miejsce z bruttami gdzie maszynista sam robi za manewrowego. Sprzęg elektryczny (nie wiem czy jest sens go symulować) podłącza i rozłącza wyłącznie maszynista ze względów bezpieczeństwa. Apropo sprzęgów, w symulatorze po odłączeniu lokomotywy sterowanej w trakcji ukrotnionej nie da się zpowrotem podłączyć sprzęgu sterowania ukrotnionego. Można by to robić naciskając 3xinsert.
Kakish:
--- Cytat: "McZapkie" ---
Wtedy można by model umieścić "pieszego" AI gdzieś na wiadukcie czy innym ciekawym miejscu i przełączyć kontrolę postaci na niego aby jego oczami popatrzeć na skład (postać do tej pory sterowana przejmowana jest przez AI).
Daje to lepszą kontrolę scenarzysty nad tym co jest oglądane a co nie, co bezpośrednio wpływa na optymalizację trasy (ilość i stopień uprosczenia budynków itp).
--- Koniec cytatu ---
Zgodze sie tutaj z Mackiem, najlepiej byloby aby trasopisarz poustawial kamery z ktorych mozna by ogladac sobie trase dowolnie, wtedy mamy zachowana kontrole nad tym co widac a co nie, bo zaraz bedzie czemu tam 5km od torow nic nie ma tylko niebo...
Z drugiej strony najbardziej zawsze z zewnetrznych kamer podobaly mi sie kamery ala telewizja czyli gdzies z boku torow gdzie mozna obserwowac jak sklad przejezdza, wtedy nawet kamera mogla by podazac za pociagiem (w tym sensie ze nie zmieniala by miejsca a obracala sie w strone pociagu).
Wyobrazmy sobie jak bylo by super wczuc sie w role kierowcy samochodu ktory patrzy jak przez przejazd przelatuje IC (i mysle tutaj raczej o V=120 niz V=15 jak na niektorych co wymyslniejszych przejazdach), albo w role MK focacego sklad z mostu...
.. lepsze to niz latanie po trasie dowoli
Inter City:
Czy to oznacza że jadąc sobie EU będę mógł sobie z niej przy 120 wylecieć i popatrzeć na nią z malucha stojącego na przejeździe, a w czasie w którym ja się będę na nią gapił to kontrolę przejmi AI? Jeśli tak to to będzie miało mało wspólnego z realizmem...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej