Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Tekstura farm06 a mapowanie.
szczawik:
Wysokość była tak na chybił-trafił, szukałem tylko trochę informacji na temat średniej wysokości różnego typu zbóż w różnych okresach czasu.
Co do mapowania- można rzecz jasna użyć powtarzania tekstury na modelu, tylko nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało; być może będzie widać połączenie tekstur, ale na to by się chyba znalazło sposób.
I jeszcze pytanie co robimy z bokiem boxa- zostawiamy tak jak jest (z pewnej odległości i jakąś prędkoścą nie widać rozmazania boku), tworzymy gotowe modele pól z dodaną teskturą boku, czy jeszcze coś innego.
@matek123, piszę nie z domu i dać screena mogę później. A czemu miałoby to służyć? Tak z ciekawości pytam, dlaczego ma być akurat z kabiny lokomotywy, przecież mogę ,,podlecieć" kamerą.
matek123:
Chodzi mi o to, że jak będzie się zboże prezentowało z kabiny. Bo na szlaku głównie jeździ się w kabinie. Przynajmniej jest moje zdanie, że przez kawałek przedniej i bocznej szyby będzie wyglądać zboże inaczej niż z kamery wolnej.
szczawik:
1. Widok z kabiny. W symulatorze wygląda to lepiej, w dodatku na screenach pola są za blisko toru.
--- Cytuj ---A czy te tekstury nadają się do mapowania dowolnie dużej powierzchni?
--- Koniec cytatu ---
Uważam że tak. Pole na screenie 2 jest o wymiarach 2 razy większych od zwykłego, do którego jest dopasowana tesktura (w tym przypadku 32mx35m). Teksturę pola zeskalowałem też 2 razy za pomocą Unwrap UVW.
Efekt- tekstura wygląda ładnie, nie widać przejścia między teksturami.
Na screenie 3 to samo, tylko wyrównałem pole do górzystego terenu, wygląda nieźle. Do wygięcia podzieliłem plane na ma 3 segmenty.
Należy pamiętać, że podczas jazdy z powodu ruchu nie będzie widać jakichkolwiek mankamentów.
--- Cytuj ---Co do lasów - ja to robię metodą prób i błędów - wysokość coś po 10m, powtarzalność tekstury co bodajże 4m.
--- Koniec cytatu ---
A jak się wybiera co ile ma być powtarzana tekstura?
matek123:
Moim zdaniem wygląda ładnie z kabiny. Tylko trzeba by je odsunąć na jakieś 20m.
szogun:
Na linii Gniezno - Poznań takie pola masz prawie zaraz przy torach, tylko że to są wielkie obszary terenu, a nie takie kwadraty. Optowałbym za czymś takim żeby pola były robione jako duże obszary po jednej stronie torów, a po drugiej np. trawka, jakaś droga, drzewa...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej