Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Tekstura farm06 a mapowanie.

<< < (7/8) > >>

szczawik:

--- Cytat: szogun w 20 Września 2011, 17:36:30 ---Na linii Gniezno - Poznań takie pola masz prawie zaraz przy torach, tylko że to są wielkie obszary terenu, a nie takie kwadraty. Optowałbym za czymś takim żeby pola były robione jako duże obszary po jednej stronie torów, a po drugiej np. trawka, jakaś droga, drzewa...

--- Koniec cytatu ---
Tak, muszę tylko wiedzieć jak powtarzać teksturę co określony kawałek, np 70 metrów.
Planuję robić pola około 8-10 metrów od osi toru, a pomiędzy jakaś droga czy krzaki. Wymiary pola około 200 metrów wzdłuż toru i 100 w kierunku prostopadłym do toru. Żeby było realniej, to takie boxy też można trochę powyginać- mocno to urealnia. Natomiast w oddali pola można robić jako duże plane albo dawać tło.

szogun:
Wygląda to mniej więcej w ten sposób, jeśli chcesz zachować proporcje, to wygląda to mniej więcej tak (opieram się na tym co jest w załącznikach):
     - tekstura obejmuje powiedzmy 2500m2 (czy jak kto woli 50m x 50m :D) pola;
     - mamy pole o wymiarach 300m x 350m;
Nakładam na nie teksturę farm03.tga, no ale efekt jest kiczowaty. To teraz trochę matematyki przy mapowaniu... Wybieramy mapowanie Planar i odpowiednio powielamy teksturę wpisując odpowiednią wartość w pola zaznaczone na 3.JPG (najprościej to wynik dzielenia danego boku przez szerokość powierzchni którą obejmuje tekstura). Ja wpisałem tak jak widać na 5.JPG, czyli tekstura jest powielona 6 razy na długość i 7 razy na szerokość. Efekty w 4.JPG (dla punktu odniesienia dodałem trawkę, tory i byka).
Jeżeli będą bardzo widoczne przejścia przy powielaniu tekstury, wystarczy odpowiednio ją obrobić w programie graficznym.

szczawik:
Dziękuję @szogunie, teraz wszystko gra.
1,2,3,4. Jak to wygląda w praktyce. Rozmiary boxów są dostosowane do rozmiarów tekstur. Pomyłka, box'y w osi x i y są 4 razy większe od rozmiaru ''rzeczywistego" i tekstura też powtarza się 4 razy.
5,6. Box powiększony 5 razy (oprócz wysokości), tekstura również powtarza się 5 razy.

Uważam, ze wygląda to dobrze i można rozpocząć robienie i mierzenie pól ze zdjęć satelitarnych do MaSzyny.

firleju:
Raczej nie spotyka się pól pomiędzy którymi tak gęsto rosną drzewa. Jak już to jakieś pojedyncze, droga pomiędzy, może jakiś potok.

szczawik:

--- Cytat: gfirlejczyk w 21 Września 2011, 17:22:00 ---Raczej nie spotyka się pól pomiędzy którymi tak gęsto rosną drzewa. Jak już to jakieś pojedyncze, droga pomiędzy, może jakiś potok.

--- Koniec cytatu ---
To tak testowo i na szybko, wstawiłem pierwsze lepsze żeby jakoś wyglądało.;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej