Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Stenogramy rozmów z radiotelefonu.

<< < (12/18) > >>

niemiec:
Nie rozumiem po co kolejny dokument ze stenogramami. Przecież tę listę można by wrzucić do już istniejącego dokumentu, który znajduje się kilka postów wyżej.

PS. Zmień ustawienia udostępniania, bo trzeba prosić o prośbę, aby nawet przejrzeć plik.

TĘ listĘ. Łatwo zapamiętać.
Quark-t

matek123:
Przeniosłem listę  do dokumentu z postu #50. Jest na samym dole.

niemiec:
Odświeżę wątek. Ktoś chce dołączyć do pisania stenogramów? https://docs.google.com/document/d/1h6FhbTRpBlhubdIxABOpQfYu2I05LLZnAhJU9iw-NM8/edit Wystarczy przesłać mi maila, a ja nadam prawa do edycji. Jest jeszcze sens i potrzeba kontynuowania tego?

MasterYoda:
Myślę że chyba nie. Teraz jeśli ktoś chce nagranie to nie będzie grzebał w plikach tylko poprosi o gotowe idealnie pasujące.

Ra:
Temat jakoś ucichł, a ja ostatnio zacząłem trochę grzebać w dźwiękach (przynajmniej zrobiłem dźwięk odjazdu podawany przez kierownika). Myślę, że można by w najbliższym czasie zrobić coś w kierunku wyświetlania napisów.
Proponuję przygotować proste pliki tekstowe, opisujące dźwięki po polsku, o nazwie takiej jak dźwięk plus z końcówką "-pl" przed rozszerzeniem. Jeśli dźwięk jest jeden i krótki, to wystarczy wpisać zdanie. Jeśli zawiera dialog, to każda linijka powinna być poprzedzona określeniem czasu, wtedy będzie wyświetlana z odpowiednim opóźnieniem. Ewentualnie można jednocześnie przygotować tłumaczenie na angielski, w plikach z końcówką "-en".

Po przejrzeniu formatów plików z napisami do filmów, najbardziej mi się podoba format MPL2 (rozszerzenie MPL):
--- Cytuj ---Format tekstowy bez nagłówka, określa czas z rozdzielczością 0,1 sekundy. Jak zaraz zobaczymy, jest bardzo podobny do MicroDVD z tym, że zamiast numerów klatek filmu używa czasów w decysekundach.

Jednostką składniową jest wiersz tekstu. Każdy wiersz składa się ujętych w nawiasy kwadratowe wyrażonych w dziesiątych częściach sekundy czasów, przy których rozpoczyna się i kończy wyświetlanie napisu oraz treści napisu. Znak '|' w treści napisu dzieli go na linijki.

'[' start ']' '[' stop ']' tekst [ '|' tekst ... ]

Przykład:

--- Kod: ---[3220][3235]Wiesz co będzie pierwszą rzeczą,|jaką zrobię po powrocie do domu?
[3236][3249]Pozbędziesz się pryszczy?

--- Koniec kodu ---

--- Koniec cytatu ---

Jak widać, w nawiasach prostokątnych jest czas włączenia i wyłączenia napisu w 0.1s, nową linię uzyskuje się pionową kreską |, ewentualnie kursywę za pomocą / (powiedzmy, że kursywą oznaczamy teksty tła, nieistotne dla prowadzącego). Nawiasy można uznać za opcjonalne, w takim przypadku tekst będzie wyświetlany przez cały czas trwania dźwięku. Aby wpisać niewyświetlane komentarze, należy ustawić identyczny czas wygaszenia co wyświetlenia, np. w pierwszej linijce pliku użyć ciągu "[0][0]". Linijki muszą być posortowane wg czasu, brak posortowania może dawać niestabilne efekty.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej