Temat jakoś ucichł, a ja ostatnio zacząłem trochę grzebać w dźwiękach (przynajmniej zrobiłem dźwięk odjazdu podawany przez kierownika). Myślę, że można by w najbliższym czasie zrobić coś w kierunku wyświetlania napisów.
Proponuję przygotować proste pliki tekstowe, opisujące dźwięki po polsku, o nazwie takiej jak dźwięk plus z końcówką "-pl" przed rozszerzeniem. Jeśli dźwięk jest jeden i krótki, to wystarczy wpisać zdanie. Jeśli zawiera dialog, to każda linijka powinna być poprzedzona określeniem czasu, wtedy będzie wyświetlana z odpowiednim opóźnieniem. Ewentualnie można jednocześnie przygotować tłumaczenie na angielski, w plikach z końcówką "-en".
Po przejrzeniu formatów plików z napisami do filmów, najbardziej mi się podoba format MPL2 (rozszerzenie MPL):
Format tekstowy bez nagłówka, określa czas z rozdzielczością 0,1 sekundy. Jak zaraz zobaczymy, jest bardzo podobny do MicroDVD z tym, że zamiast numerów klatek filmu używa czasów w decysekundach.
Jednostką składniową jest wiersz tekstu. Każdy wiersz składa się ujętych w nawiasy kwadratowe wyrażonych w dziesiątych częściach sekundy czasów, przy których rozpoczyna się i kończy wyświetlanie napisu oraz treści napisu. Znak '|' w treści napisu dzieli go na linijki.
'[' start ']' '[' stop ']' tekst [ '|' tekst ... ]
Przykład:
[3220][3235]Wiesz co będzie pierwszą rzeczą,|jaką zrobię po powrocie do domu?
[3236][3249]Pozbędziesz się pryszczy?
Jak widać, w nawiasach prostokątnych jest czas włączenia i wyłączenia napisu w 0.1s, nową linię uzyskuje się pionową kreską |, ewentualnie kursywę za pomocą / (powiedzmy, że kursywą oznaczamy teksty tła, nieistotne dla prowadzącego). Nawiasy można uznać za opcjonalne, w takim przypadku tekst będzie wyświetlany przez cały czas trwania dźwięku. Aby wpisać niewyświetlane komentarze, należy ustawić identyczny czas wygaszenia co wyświetlenia, np. w pierwszej linijce pliku użyć ciągu "[0
][
0]". Linijki muszą być posortowane wg czasu, brak posortowania może dawać niestabilne efekty.