Plik wykonywalny symulatora
EU07.EXE 1.3.130.162 jest ostatnią wersją dla czwartego etapu moich prac nad nim.
Pierwszy etap miał na celu wprowadzenie prostych ulepszeń (głównie graficznych: wizualizacja przechyłek, animacja zwrotnic, działająca obrotnica, trapezowate drogi) i zakończył się wydaniem wersji 1.2.44.71 w styczniu 2011 roku.
Celem drugiego etapu była likwidacja "odwiecznych" błędów, jak nadmiarowa animacja, tryb podglądu [F4] zaczynany w przypadkowym miejscu, a także nowych jak znikające trójkąty na kartach Intel i całkowita niemożność uruchomienia na kartach ATI w przypadku użycia tekstur DDS. Etap zakończył się częściowym sukcesem, gdyż po przerobieniu wyświetlania na VBO pojawił się problem z nieprawidłowym oświetleniem modeli. Efekty prac nie zostały opublikowane, a ja postanowiłem wrócić do wersji 1.2.44.71 i przenieść do niej niektóre ważniejsze z opracowanych poprawek, zachowując dotychczasowy sposób wyświetlania (bez VBO).
Jednocześnie rozpocząłem trzeci etap prac, mający na celu zwiększenie wydajności poprzez optymalizację wyświetlania modeli oraz scenerii. Do testów została uruchomiona komunikacja Symulatora z innym programem (1.3). Etap ten zakończył się wydaniem wersji 1.2.77.113, a następnie poprawionej 1.3.81.120 w lutym 2011 roku. Mimo wcześniejszego założenia, praktycznie wszystkie wypracowane poprawki zostały przeniesione. Nadal pozostał jednak problem znikających trójkątów na kartach Intel, którego pozbycie się wymagało użycia VBO.
W czwartym etapie prac powróciłem do szukania przyczyny nieprawidłowego działania VBO, ale tym razem pozostawiając dotychczasowy sposób wyświetlania jako alternatywę. Jednocześnie wprowadziłem dalsze optymalizacje i poprawki błędów (w tym automatyczne skalowanie tekstur TGA, tolerancję na braki plików T3D i zagubioną niegdyś możliwość wyłączenia sieci trakcyjnej na sceneriach). Wprowadziłem także możliwość animacji zegarów dworcowych i obracania modeli w trzech osiach. Do testów została uruchomiona zmiana światła w ciągu dnia (pozorny ruch Słońca). Zmiany zostały wydane w kwietniu 2011 razem z Paczką Całościową 2010 (wersja 1.3.108.145) oraz w poprawce do niej (1.3.110.148).
Prezentowana tu wersja ma dalsze poprawki pod kątem optymalizacji, a najważniejszą zmianą jest opcja multisamplingu (antyaliasingu), która kosztem FPS poprawia jakość grafiki. Szczegóły znajdują się w pliku tekstowym wewnątrz paczki. Należy się z nim zapoznać szczególnie w przypadku odnotowania znacznego spadku FPS!
Uwaga! Ta wersja EU07.EXE została już umieszczona w PC2010 DDS, tak więc pobieranie tej paczki ma sens jedynie dla paczki TGA oraz starszych.
http://eu07.pl/userfiles/4245/EU07_162.7z