Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Trasopisarstwo - moje problemy
201E-003:
No więc skoro tak - zaimportowałem sobie plik z Drawinowa, zawierający w/w elementy (sc3.scm), mam je w maxie. Myślałem, że uda się to zrobić tradycyjnie - Ctrl+C, Ctrl+V, później wiadomo - move, rotate i gotowe. Niestety, nie umiem otworzyć w maxie dwóch scenerii naraz (to w ogóle możliwe?). Mam więc otwartego maxa dwa razy. Widzę, że jest opcja klonowania i w edytowanym pliku (sc3.scm) mogę sobie dowolny element sklonować po czym przesunąć go w żądane miejsce, ale jak przenieść go do własnej scenerii (do okienka maxa w którym pracuję)?
matek123:
Najlepiej zaznacz wszystkie elementy dotyczące (jednego) kozła (poduszkę ziemną, tory, i belkę). W listwie file wybierz opcję save selected. Wtedy utworzony plik możesz sobie mergować do scenerii.
201E-003:
Więc tak - zapisałem sobie w/w elementy do pożądanego pliku i zamergowałem do scenerii. Wszystko ładnie, jednakże by w/w elementy mi się nie rozjeżdżały - postanowiłem je potraktować collapsem. Teraz cały kozioł, szyny, pryzma stanowią jeden element, ale...
Teraz gdy chcę użyć funkcji rotate bądź move - "helper" tych funkcji nie znajduje się już nad obiektem tylko gdzieś z dala od niego, przez co chcąc go (obiekt) obrócić nie obracam go wokół jego osi tylko nim kręcę wokół osi helpera. Coś spieprzyłem? Da się to naprawić czy muszę się z tym pogodzić?
Już sobie poradziłem, ale zostawię post, bo może komuś się przydać. Gdy zaczynałem zaznaczać od pryzmy (ona miała spieprzony helper) cały scollapsowany obiekt przyjmował jej parametry. Zacząłem więc zaznaczać od torów (one miały właściwy), scollapsowałem i helper jest na swoim miejscu.
Sawi:
Możesz również spróbować użyć opcji Attach. Ona też łączy kilka elementów w jeden obiekt.
matek123:
Kozioł jest o tyle specyficznym obiektem że ma też obiekty "line" odpowiadające za tor. Najodpowiedzialniejszą opcją jest zrobienie grupy (zakładka [Grup]>Grup). W takiej formie wstawiane są rozjazdy krzyżowe.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej