Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Trasopisarstwo - moje problemy

<< < (18/18)

MaciejM:

--- Cytuj ---Nie wiem na jakim etapie wdrażana jest nowa struktura katalogów, ale jeśli pobiorę jakiś dodatek z bazy infrastruktury (o ścieżce ip/pkp/...), to rozumiem, że mam umieścić plik w folderze (.../peronowe) jeśli zamierzam wstawić go do scenerii a nie ma go w paczce całościowej?
--- Koniec cytatu ---
Generalnie nie powinno się zmieniać struktury paczek z Bazy Infrastruktury, gdyż wszelkie wydawane tam modele przeszły test dodatków, w tym sprawdzana była struktura katalogów.

--- Cytuj ---Czy są jakieś wytyczne dotyczące tekstur? Jeśli posiadam nową teksturę betonu, to umieścić ją po prostu w textures, czy materials?
--- Koniec cytatu ---
W katalogu /textures panuje jeszcze większy bałagan jak w /scenery. Obecna struktura katalogów wymaga, aby struktura modelu, tekstury i pliku *.inc była taka sama (szerzej jest to opisane w wytycznych - zapraszam do lektury). Co do tekstury betonu, to sądzę, że możesz śmiało umieścić ją w folderze /textures obok podobnych tekstur i nazwać ją w taki sposób, aby nie nadpisywała obecnych tekstur o nazwie "beton...":

--- Kod: ---beton001
beton2
beton4
beton_01
beton_white

--- Koniec kodu ---

matek123:
Ale ten konkretny przypadek dotyczy modelu wydanego przed opublikowaniem nowej stryktury (sprawdziłem po datach publikacji).

201E-003:
Póki forum nie zostanie wyłączone chciałbym w tym wątku zapytać: jak ze strony "obyczajowo-prawnej" wygląda wykorzystanie fragmentów innych tras we własnej scenerii? Piszę własną, elektryczno-spalinową scenerię i wykorzystanie na przykład "E. Dobre" (po drobnych przeróbkach) lub fragmentów Drawinowa (Włodowice Zachodnie - Włodowice Towarowe) wiele by mi ułatwiło. W przypadku wydania w/w trasy oczywiście nie zamierzam ukrywać faktu, że nie ja jestem autorem 100% scenerii, jednakże tworząc taki projekt mogę czerpać z pracy innych do woli czy muszę uzyskać zgodę autora?

Ra:
Zgodnie z licencją możesz wszystko wykorzystywać oraz przerabiać do woli i bez pytania, o ile tylko jest to w kontekście MaSzyny. Osobną kwestią jest wydanie w ramach eu07.pl, gdzie nakładane są dodatkowe wymogi jakościowe i merytoryczne.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej