Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Trasopisarstwo - moje problemy
201E-003:
Kolego matek123, to właśnie to o co chodziło. Helper na swoim miejscu, wszystko ładnie trzyma się razem i poprawnie się eksportuje. Dzięki wielkie za pomoc!
Odnośnie "collapse" to w 3dsie wszystko ładnie wyglądało do czasu eksportu. Jak bowiem skrypty miały wyeksportować tor który zawierał w sobie x innych elementów?
201E-003:
Napotkałem kolejny "problem", będę więc męczył dalej. Chciałbym stworzyć ścianę lasu, szukałem odpowiedzi po działach ale nie znalazłem satysfakcjonującej. OK, tworzę plane'a, teksturuję, obracam - z tym nie mam problemu. Jednak by stworzyć jakąś większą całość trzeba by połączyć kilka takich plane'ów w całość. Jest na to jakiś prosty sposób, łatwiejszy niż clone + ręczne dostawianie? Próbowałem po sklonowaniu plane'a dostawić go z użyciem Snaps Toggle ale niestety krawędzie tak powstałych plane'ów się nie przyciągają. Ktoś pomoże?
matek123:
A nie możesz zrobić plane z dużą ilością segmentów w "długości"?
dymus:
Las zawsze możesz zrobić tak, że obrys lasu za pomocą 'line' tworzysz dowolnie, ale na końcu ma to być linią zamkniętą. Później z tej zamkniętej linii robisz z funkcji 'extrude' np. wysokość lasu wpisując np. 15m. Tworzy Ci to taką bryłę o obrysie lasu jaki chcesz i ustalonej wysokości. Później usuwasz górną i dolną powierzchnię tej bryły, jak i te niewidoczne/niepotrzebne.
Siecool:
--- Cytat: 201E-003 w 05 Maja 2013, 13:54:26 ---Napotkałem kolejny "problem", będę więc męczył dalej. Chciałbym stworzyć ścianę lasu, szukałem odpowiedzi po działach ale nie znalazłem satysfakcjonującej. OK, tworzę plane'a, teksturuję, obracam - z tym nie mam problemu. Jednak by stworzyć jakąś większą całość trzeba by połączyć kilka takich plane'ów w całość. Jest na to jakiś prosty sposób, łatwiejszy niż clone + ręczne dostawianie? Próbowałem po sklonowaniu plane'a dostawić go z użyciem Snaps Toggle ale niestety krawędzie tak powstałych plane'ów się nie przyciągają. Ktoś pomoże?
--- Koniec cytatu ---
No ja właśnie tak robię i działa. Tyle, że to nie krawędzie się przyciągają, tylko poszczególne punkty. Najłatwiej dostawiać w widoku z góry, wtedy nie ma ryzyka pomylenia punktów (np. trzymasz za dolny i omyłkowo dostawiasz go do górnego). Jak zbliżysz myszkę do któregoś punktu powinien Ci się pojawić taki duży niebieski plusik, chwytasz za niego, przestawiasz do odpowiedniego punktu drugiego plane'a (też będzie niebieski plusik) i gotowe. IMHO robienie jednego wielkiego obiektu jest trudniejsze, bo więcej zabawy z teksturowaniem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej