@henal Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy tylko czytasz to co Ci pasuje? Kto coś takiego powiedział ? :
ktoś stwierdził że jeśli coś można odłączyć to nie jest to częścią obwodu
A no nikt. Ja Ci przypomnę wypowiedź ale teraz się dokładnie wczytaj w moje słowa:
Wentylatory posiadają włączniki także nie są one do końca integralną częścią obwodu bo istnieje możliwość ich wyłączenia.
A czemu tak jest? Ano dlatego, że jak coś posiada w swoim obwodzie wyłącznik i spowodujemy rozwarcie zestyków, tworzy nam się przerwa w obwodzie co z elektrycznego punktu widzenia (
na czas rozwarcia zestyków) powoduje eliminację takowego obwodu z jakichkolwiek rozważań. Bo po kiego grzyba zajmować się czymś co nie ma żadnego wpływu na funkcjonowanie obwodu (w danej chwili) .
To tak jakbyś wyłączył jakieś urządzenie spod sieci np. 230V~ (np. kompa), a następnie chciałbyś przeprowadzić pomiary sieci domowej (pobieraną moc, natężenie prądu na głównej fazie, czy przesunięcie fazowe,.. ). Czy w takiej sytuacji bierzesz odłączone urządzenie pod uwagę?
Normalny człowiek i każdy elektryk go nie weźmie, a co Ty byś zrobił to już Twoja sprawa.
ps Pamiętaj, że umownym symbolem (do rozważań elektrycznych) przyłącza elektrycznego dla urządzenia jednofazowego w konfiguracji sieci L-N-PE jest wyłącznik dwuobwodowy (dwutorowy -jak kto woli) z 2 parami zestyków rozwiernych mocowanymi w obwodzie N i L -to na wypadek gdybyś nie wiedział co ma wtyczka od kompa do wyłączników obwodowych.
bocznikują opory ale efekt jest ten sam: wyeliminowanie oporów z OG.
To teraz się w Ciebie pobawię i odpowiem, że to co napisałeś to g....o prawda. Skoro taki z ciebie elektryk, energetyk, filozof itd. to wytłumacz mi, zwykłemu człowiekowi który nie ma pojęcia o elektryce, jak to możliwe że pominąłeś rezystancje przejścia zestyków bocznikujących rezystory rozruchowe?
Gdybyś jeszcze nie wiedział co mam na myśli to Ci powiem, że nawet po zbocznikowaniu rezystorów, płynie przez nie prąd a to, że wynosi on mA, uA lub jeszcze mniej to już mnie nie obchodzi. Całkowite wyeliminowanie urządzenia z obwodu następuje po rozłączeniu obwodu (np. wyłącznikiem).
I na tym kończę, może się czegoś z tego dowiesz i będziesz mądrzejszy.