Wyobrażam sobie to w taki sposób, że autor scenerii (bądź ktoś, komu dana sceneria działa bezbłędnie) - zapuszcza program, który tworzy
spis używanych plików wraz z ich datami modyfikacji oraz sumami kontrolnymi (CRC). Dzięki temu będzie można rozpoznać sytuacje, gdy plik ma tę samą nazwę, a inną zawartość. Inny użytkownik pobiera sobie plik scenerii oraz ten spis plików i dalej następuje synchronizacja - albo pobiera sobie brakujące pliki z serwera, albo program sugeruje przenosiny posiadanych plików pomiędzy katalogami, albo modyfikację pliku scenerii. Zakładam przy tym, że na serwerze plików będzie utrzymany porządek i tam będzie ktoś pilnował, by pliki trafiały do właściwych im katalogów.
Czytałem, że ktoś już coś robił. Być może wszystkiego nie doczytałem. Ale nie widziałem koncepcji pobierania plików online ze wspólnego serwera, na którym jest porządek w plikach (tzn. jest jakiś klucz na ich układanie).
http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=6127 Archiwum SFX
- o samorozpakowywujących się archiwach
http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=5045 Instalator Dodatków
- o instalatorze paczek i zawiłym ich tworzeniu
http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=4386 Szopa Loader
- pomysł i stary program, który już nie działa
Doprowadzanie eventów do działania mnie też gryzie, ale nad ewentualnym edytorem będę myślał później. Akurat w "quarkmce" próbowałem ruszyć machajką i wywalało mi "null track" - okazało się, że między torami jest 1mm przerwy. Poprawiłem i zaczęło działać dobrze. Program mógłby także dopisywać na wszelkich zakończeniach ukryte tory nachylone pod kątem 30° i z dużym współczynnikiem tarcia, aby wszystko co tam wjedzie się samo zatrzymało...
Jeśli trasy się gryzą, widzę takie rozwiązanie:
1. ustalić (automatem) jakie konkretnie pliki są dla danej trasy (nazwa+data+CRC),
2. ustalić (ręcznie), gdzie te pliki powinny być umieszczone i pod jakimi nazwami,
3. zmodyfikować (automatem) pliki .scn dla nowych warunków,
4. zapisać (automatem) te reguły zmian do ewentualnego powtórzenia w przyszłości.
Można zrobić tak, że CRC pliku zostanie dodane do jego nazwy, a następnie ta nazwa zostanie użyta w plikach scenerii. Na serwerze będzie komentarz do tego pliku, iż nie zaleca się jego używania w nowych projektach, ale jest wymagany w scenerii nnn...
To nie ma być instalator w sensie instalatorów programów pod Windows (InstallShield). To ma być raczej synchronizator plików i analizator danych... Coś bardziej jak Windows Update.
Nie wierzę specjalnie w paczki całościowe, że ktoś coś takiego jeszcze zrobi. A uważam, że warto to pozbierać w całość - i lepiej będzie to zrobić w sposób dynamiczny i rozproszony. Przynajmniej odpadnie problem poprawek do starych plików oraz szarych plam.
Dla mnie najważniejsze z tego jest wykonanie spisu plików będących w użyciu, powiązanie ich ze sceneriami oraz ściąganie pliku we właściwej wersji z serwera HTTP. Tego mi najbardziej brakowało, gdy zaczałęm jeździć... Widzę szare wagony i nie wiem czemu. Poczytałem, dociągam jakieś pokątne archiwa i się poprawiło. Ale nadal zdarzają się szare i pilnowanie tego zniechęca. A prosty program wraz z pewnymi działaniami organizacjnymi by to załatwił.
Niemniej zanim zacznę cokolwiek robić, chcę się dowiedzieć, co mają do powiedzenia ludzie bardziej zorientowani. Z doświadczenia wiem, że tak jest lepiej.
Do budowy mirrora potrzebny będzie serwer z ok. 2GB wolnego miejsca (chyba wystarczy...), PHP, MySQL, dostępem do crona i wget.