Jak coś mi się podoba to "promuje", jakby mnie maszyna czymś zaskoczyła to byłoby podobnie, tylko ze na forum TS. A tu zaskoczył mnie patch 1.6, jak to fajnie móc sobie pomanewrować na stacji, zmienić loka itp. Za kilka dni pewnie mi przejdzie.
No właśnie, obrazki to nie wszystko ... a kto się tak zachwyca tym SPT (od tego się zaczęło) przecież po za ładnymi modelami podobno wszystko leży.
Co do twoich pytań, nawet na niektóre rzeczy uzyskałbyś satysfakcjonującą odpowiedź, np: przełączniki, pozycje nastawienia, poślizg ale to nie zmienia faktu, że fizyka to słaby punkt tego programu. Także nie dla ciebie. Fizyka po prostu leży (tak jak u mnie zresztą :D) Aby lok zachowywał się podobnie jak w rzeczywistości, trzeba w parametrach ustawić czasami nawet bardzo różne wartości od tych rzeczywistych (geniusz panów z MS). Moc loka różni się w wypadku jazdy z jednej kabiny i drugiej, tzn z pierwszej by MS trzeba dziwnie dobrać parametry, a z drugiej (by patch 1.6
http://mstsbin.uktrainsim.com/) działa prawidłowo przy rzeczywistych parametrach .... ale jak to ze sobą pogodzić?. Pociąg długo hamuje. ..... właściwie to może i jest dobrze, bo w jakimś nowym exe maszyny też długo hamował, co mu się nie podoba :D W jednych wersjach hamował szybciej (i jak to jest z tą fizyka w maszynie).
W każdym razie z fizyką w ts nie za bardzo.
Ale obrazki to nie wszystko i fizyka to też nie wszystko ... bo jak nie ma grywalności to się szybko nudzi. Pod tym względem >>wg mnie<< jest tak: msts orginalny <maszyna < ts 1.6
Opisuje tylko swoje >>subiektywne<< wrażenia z gry.
W zwykłym ts nie jeździłem praktycznie nigdy bo było nudno ... przejechać z A do B .... nawet po kabinie nie można się rozejrzeć a co dopiero o przejściu do drugiej aktywnej kabiny - chała :D
Używałem go tylko do robienia tras i oglądania - ładniejszych modeli niż w maszynie.
W maszynie już lepiej, zmieniamy kabinę, podczas jazdy rozglądam się dookoła po pulpicie, zaawansowane sterowanie ... wypas! Swoją drogą z nowym taborem i kabinami, dopracowanymi trasami na których się DUŻO dzieje .... czekamy
No, w wersji ts 1.6 niestety po kabinie się nie rozejrzę ale za to + zmiana loka naprawdę urozmaica manewry. + więcej dobrego taboru niż w maszynie.
O, a tutaj to co lubię robić, czyli tory: Tczew