Jakiś czas temu jechałem SM42 w obie strony. Okazuje się, że nie można wjechać na końcowy tor tor350, bo jest null track. W rezultacie zabawy z samym SM42 i ręcznym przełączaniem zwrotnic doszedłem do wniosku, że null track występuje pomiędzy ns_zwr19 i ns_zwr21. Znalazłem drobne różnice w położeniu ich punktów końcowych, ale poprawienie ich na identyczne nic nie zmienia. Przyglądanie się w zbliżeniu na to połączenie też nic nie daje.
W końcu rozsunąłem te zwrotnice o 1mm i wstawiłem tor o długości 1mm (trochę w poprzek wyszedł, bo nie uwzględniłem kąta) - problem zniknął. Być może jest tak, że zwrotnica umieszczona na torze zwrotnym poprzedniej zwrotnicy nie jest prawidłowo rozpoznawana przez EXE jako kontynuacja toru. Używałem tylko EXE 699kB, nie wiem, jak jest na innych.
W obecnej sytuacji poprawić to można albo przesuwając trochę zwrotnicę ns_zwr21 w kierunku toru prostego i skracając tory za nią, albo skracając nieco samą zwrotnicę. (1mm to trochę za mało na odzwierciedlenie właściwego kąta w tym miejscu - około 11:41.) Przy okazji do wyprostowania jest tor797.