Autor Wątek:  MaSzyna 24.06 problemy.  (Przeczytany 10923 razy)

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2204
MaSzyna 24.06 problemy.
« dnia: 25 Czerwca 2024, 21:37:27 »
Wątek założony w celu zgłaszania nieprawidłowości zaobserwowanych w MaSzynie w wydaniu 24.06.

Proszę pamiętać o:
  • dokładnym opisie problemu (jaką lokomotywę uruchamiasz, na jakiej scenerii, co się dzieje);
  • w przypadku crashy i błędów graficznych, informacji o konfiguracji sprzętowej (procesor, pamięć karta graficzna i wersja sterowników do niej – szczególnie ta informacja jest cenna);
  • pliku log.txt, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w katalogu głównym symulatora; Jeśli błąd dotyczy nie podania jakiegoś sygnału lub utknięcia AI na szlaku, należy ustawić kamerę w/obok takiego pojazdu i wcisnąć F12 po czym rozwinąć zakładkę AI oraz scan table.
  • w przypadku crashy pliku .dmp; jeżeli się nie wygenerował poinformować o tym
  • w przypadku podmiany składów, pliku $sceneria.scn, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w folderze scenery;
  • ewentualnie screenie obrazującym problem (przypominamy o Regulaminowym umieszczaniu screenów); Na screenie powinny być wyświetlone informacje diagnostyczne, czyli stan błędnie zachowującego się pojazdu, lub współrzędne miejsca z błędnie umieszczonymi obiektami.
Wiadomości raportujące błędy, a będące nieprzydatne do ich lokalizacji/usunięcia, będą przenoszone na bocznicę.

Prosimy nie zgłaszać w wątku problemów wynikających z nieprawidłowej instalacji paczki, bądź własnych w niej modyfikacji!

Przed napisaniem wiadomości prosimy przeczytać plik informacyjny readme.html i poszukać w nim rozwiązania swojego problemu.

Ewidentne braki w funkcjonowaniu pojazdów, oskryptowaniu scenerii, o których jesteś przekonany, że nie leżą po twojej stronie klawiatury, proszę zgłaszać bezpośrednio w BUGTRACKERZE PACZKI CAŁOŚCIOWEJ. Tu mają dużą szansę zaginąć.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Smok E_ustachy

• Otrzymane polubienia: 33
Odp: MaSzyna 24.06 problemy.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2024, 21:55:20 »
Może to i nie problem z paczką, ale co zrobić żeby udostępniać na torrencie?
W scenerii Galicja wywalało się na braku chochoła i instaluję jeszcze raz (na czysto).
Tak nie ładuje się chochoł. Log w załączniku. Nie da się obejść jakoś braku chochoła?
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2024, 22:55:34 wysłana przez Smok E_ustachy »

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2024, 23:29:23 »
Błąd jest po stronie wpisów w scenerii. Jak nikt nie będzie szybszy ode mnie, to jutro popołudniu ogarnę temat.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Smok E_ustachy

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2024, 01:20:02 »
Ale przeszło przez to. W sensie myślała Maszyna ileś tam minut, ale poszła dalej.
Powiedźcie mi, czy teraz ograniczenia do 30 km/h są zniesione i mostki naprawione?
W Komańczy tak się wzruszyłem że przebombiłem Letnisko.

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2024, 11:29:38 »
Prośba o sprawdzenie czy już jest ok z chochołami.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2024, 17:24:58 wysłana przez matek123 »

Offline AVKD

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2024, 11:35:17 »
Witam po pobraniu nowej wersji symulatora mam problem z drastycznym spadkiem płynności gry, przykładowo na mapie bałtyk biorąc impulsa SKM podczas jazdy sam teren i tor przed pojazdem wygląda jak pokaz slajdów co uniemożliwia komfortowe granie. Dodam, że gram na domyślnych ustawieniach graficznych identycznych na jakich grałem w poprzednią wersję i nie było problemu.
w swoim laptopie posiadam:
karta: NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti
procesor: AMD Ryzen 5 4600H
Załączam także ustawienia graficzne w starterze.
Pozdrawiam.

Offline MaSzynek

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2024, 12:17:45 »
W nowych scenariuszach na scenerii Wrzosy (TME 332130 cały i TME 332130 cz. 2), w starterze, przy zaznaczonej opcji "tylko do prowadzenia" i odznaczonej opcji "pokazuj pociągi AI", pokazują się pociągi AI i składy bez lokomotyw stojące na bocznych torach, jak na załączonych screenach.
A tak swoją drogą, dlaczego niektóre składy są odwrócone, tj. lokomotywa w starterze jest na końcu, a nie na początku?

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2024, 13:19:23 »
Zbędne składy będą ukryte. Odwrotna kolejność wstawionych pojazdów wynika z niesprzyjającej kierunkówości torów w scenerii.

Offline Smok E_ustachy

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2024, 13:43:48 »
Chochoły OK

Offline Filip_MK

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2024, 14:22:15 »
Podczas wykonywania próby radia w ET22-895 crashuje całkowice grę. Dzieje się to najprawdopodobniej tylko na scenerii Wrzosy.

Offline wujekmaslak

• Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2024, 14:42:38 »
Wybór nowych Elfów wygląda zupełnie inaczej niż innych EZT.
W przeciwieństwie do np. EN57 wyświetla się tylko pierwszy człon (co jest opcją całkiem fajną, bo nie zaśmieca całego drzewka wyboru), natomiast już po zaznaczeniu wyświetla zamiast wyboru tekstur poszczególne człony pojazdu.

Offline Turbokibel

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 1320
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2024, 17:07:13 »
Coś jest zepsute z impulsowymi hebelkami podnoszenia pantografów. Od razu po uruchomieniu pojazdu np. EN57, czy ET22 z impulsowymi hebelkami i naciśnięciu O/P albo myszką pantografy nie podnoszą się, dopiero za drugim razem się podnoszą. Przyczyną tego problemu patrząc na ET22 jest to, że po puszczeniu hebelka podnoszenia pantografu, od razu wciska się automatycznie przycisk opuszczania pantografu.
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1289
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2024, 17:28:27 »
Wybór nowych Elfów wygląda zupełnie inaczej niż innych EZT.
W przeciwieństwie do np. EN57 wyświetla się tylko pierwszy człon (co jest opcją całkiem fajną, bo nie zaśmieca całego drzewka wyboru), natomiast już po zaznaczeniu wyświetla zamiast wyboru tekstur poszczególne człony pojazdu.
Sześcioczłonowe pojazdy zabierają bardzo dużo miejsca na liście. Problem ten zostanie rozwiązany dopiero kiedy Starter zostanie zastąpiony starterem wbudowanym w exe.

Offline Michu_10_yt

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2024, 18:04:29 »
Problem z kamerą, mianowicie przy starej wersji symulatora prawy przycisk myszy + przewijanie scrollem nie przybliżało kamery, natomiast w nowej wersji już przybliża, a dosyć denerwujące jest to dla osób, które sterują nastawnikiem za pomocy scrolla. Szukałem w opcjach, ale nie ma możliwości wyłączenia tego.

Offline Turbokibel

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Czerwca 2024, 18:06:02 »
Dołączam się, również mnie to bardzo irytuje i utrudnia sterowanie scrollem.

Offline Czapajew Animations

• Animator.
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Czerwca 2024, 18:06:55 »
Ja też dołączam! Mnie też to wkurzało.

Offline koszowy

• Otrzymane polubienia: 494
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Czerwca 2024, 18:22:46 »
Parę drobnostek i sugestii, po części mających związek z nową paczką (a po części nie):
-brak zdjęcia dedykowanego dla nowego scenariusza na wrzosach
-to samo scenariusz roj34800 - zdjęcie i opis sugerują coś innego niż domyślny skład
-jeden wpis w bałtykuskm1 z wagonami ma opis sugerujący, jakoby miały tam stać lokomotywy spalinowe
-problem z ludkami animowanymi (zgłaszam bo ludzie już na fejsbukach wykorzystują ten fakt jako żart, zamiast to zgłosić); anim40 - problem z ręką, anim32, anim21, anim52, anim53 - brak animacji chodzenia - ludziki się ślizgają po peronach, anim4 - brak animacji stukania młotkiem w kółko, anim11 - dziwne machanie głową

Offline Smok E_ustachy

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwca 2024, 18:34:42 »
Prośba o sprawdzenie czy już jest ok z chochołami.
Tak potwierdzam chochoły działają.
Log w załączniku.

Offline HeroPie312

• Otrzymane polubienia: 181
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2024, 20:20:27 »
Jak ktoś wyżej pisał.. próba radia "backspace" kraszuje grę w każdym pojeździe.
Brakuje również plików "wózek torowy" bo jest różowy.

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2024, 21:25:54 »
Problem z kamerą, mianowicie przy starej wersji symulatora prawy przycisk myszy + przewijanie scrollem nie przybliżało kamery, natomiast w nowej wersji już przybliża, a dosyć denerwujące jest to dla osób, które sterują nastawnikiem za pomocy scrolla. Szukałem w opcjach, ale nie ma możliwości wyłączenia tego.
Wystarczy na chwilę puścić prawy klawisz myszki i działa nastawnik.

Jak ktoś wyżej pisał.. próba radia "backspace" kraszuje grę w każdym pojeździe.
Na jakimś konkretnym scenariuszu?

Offline Turbokibel

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwca 2024, 22:02:17 »
Nie, nie wystarczy, to po prostu jest denerwujące i wystarczy usunąć commit, który dodał jakiś użytkownik rok temu.

Offline HeroPie312

• Otrzymane polubienia: 181
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwca 2024, 22:02:28 »
Nowy 332130 - wrzosy

Online robert357

• Otrzymane polubienia: 225
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwca 2024, 22:38:17 »
Coś jest zepsute z impulsowymi hebelkami podnoszenia pantografów. Od razu po uruchomieniu pojazdu np. EN57, czy ET22 z impulsowymi hebelkami i naciśnięciu O/P albo myszką pantografy nie podnoszą się, dopiero za drugim razem się podnoszą.

Zaś w 27Web podnoszą się od razu po załączeniu baterii.

Offline Smok E_ustachy

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwca 2024, 23:01:57 »
Chochoły - Errors.txt

Offline Eisenmann

• Eisenbahn und Maschinen Fan
  • Otrzymane polubienia: 20
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwca 2024, 23:39:40 »
Symulator/Starter nie widzi odwróconych pojazdów w składach, tzn. w pliku .scn wszystko jest wpisane poprawnie (jakieś tam wagony odwrócone -1) No a w zakładce magazyn tego nie widać, podobnie w symulacji.
.

Offline SMemek

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Czerwca 2024, 11:17:18 »
Animowane ludziki na Bałtyku SKM1 nie animują się poprawnie. Ci chodzący poruszają nogami w lewo i prawo. Zbliżając się kamerą do pana z walizką, znika. Oprócz tego jest pan na załączonym zdjęciu, któremu ręka lata oddzielona od ciała.

Offline koszowy

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Czerwca 2024, 11:27:21 »
Potwierdzam - swoją drogą wyżej została przeze mnie napisana lista ludzików wraz z ich błędami.

Offline lcddisplay

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 559
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Czerwca 2024, 11:30:45 »
A czy któreś ludziki animują się poprawnie? Animacje są oparte na eventach, najlepiej będzie zaczekać chwilę aż się eventy zapętlą i wtedy sprawdzić.

Jeśli jednak coś będzie nie halo z tymi animacjami to prawdopodobnie pomieszały się osie przy konwersji paczki.

Nie mam jak do tego zajrzeć teraz, mógłby ktoś pomóc?
Uśmiechnij się :)

Offline Michu_10_yt

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Czerwca 2024, 11:56:26 »
Wystarczy na chwilę puścić prawy klawisz myszki i działa nastawnik.

Otóż nie, co w przypadku gdy chciałbym przesunąć kamerę, podczas sterowania nastawnikiem? No właśnie, więc moim zdaniem ta opcja jest do wywalenia, bo jak widać irytuje nie tylko mnie.

Offline koszowy

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Czerwca 2024, 12:15:51 »
@lcddisplay ludki nie były sprawdzane "od razu", ale parę minut po uruchomieniu scenariusza. Przeze mnie zostały sprawdzone wszystkie perony na wyżej wymienionym scenariuszu i nie przypominam sobie niestety, czy był ludek z poprawnymi animacjami :/