Autor Wątek:  MaSzyna 23.04 - problemy  (Przeczytany 13891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6091
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2068
MaSzyna 23.04 - problemy
« dnia: 23 Kwietnia 2023, 20:05:48 »
Wątek założony w celu zgłaszania nieprawidłowości zaobserwowanych w MaSzynie w wydaniu 23.04.

Proszę pamiętać o:
  • dokładnym opisie problemu (jaką lokomotywę uruchamiasz, na jakiej scenerii, co się dzieje);
  • w przypadku crashy i błędów graficznych, informacji o konfiguracji sprzętowej (procesor, pamięć karta graficzna i wersja sterowników do niej – szczególnie ta informacja jest cenna);
  • pliku log.txt, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w katalogu głównym symulatora; Jeśli błąd dotyczy nie podania jakiegoś sygnału lub utknięcia AI na szlaku, należy ustawić kamerę w/obok takiego pojazdu i wcisnąć F12 po czym rozwinąć zakładkę AI oraz scan table.
  • w przypadku crashy pliku .dmp; jeżeli się nie wygenerował poinformować o tym
  • w przypadku podmiany składów, pliku $sceneria.scn, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w folderze scenery;
  • ewentualnie screenie obrazującym problem (przypominamy o Regulaminowym umieszczaniu screenów); Na screenie powinny być wyświetlone informacje diagnostyczne, czyli stan błędnie zachowującego się pojazdu, lub współrzędne miejsca z błędnie umieszczonymi obiektami.
Wiadomości raportujące błędy, a będące nieprzydatne do ich lokalizacji/usunięcia, będą przenoszone na bocznicę.

Prosimy nie zgłaszać w wątku problemów wynikających z nieprawidłowej instalacji paczki, bądź własnych w niej modyfikacji!

Przed napisaniem wiadomości prosimy przeczytać plik informacyjny readme.html i poszukać w nim rozwiązania swojego problemu.


Ewidentne braki w funkcjonowaniu pojazdów, oskryptowaniu scenerii, o których jesteś przekonany, że nie leżą po twojej stronie klawiatury, proszę zgłaszać bezpośrednio w BUGTRACKERZE PACZKI CAŁOŚCIOWEJ. Tu mają dużą szansę zaginąć.

Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Sliwa1946

  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2023, 13:29:06 »
 L61+L144_towarowy. W Lublińcu różowa tekstura dachu. Log i error w załączniku.

Offline Marcin E2rD

  • Wiadomości: 62
    • Zobacz profil
    • http://ag.bocznica.org/
  • Otrzymane polubienia: 9
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2023, 13:55:21 »
Paczka zainstalowana od zera. Starter po kliknięciu na Drawinowo wyświetla błąd.
Może ktoś sprawdzić, potwierdzić lub zaprzeczyć że takie coś występuje? (instalowałem dwa razy, wczoraj manualnie ściągnąłem i zainstalowałem, dzisiaj przez instalator i dalej jest błąd)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 13:56:48 wysłana przez Marcin E2rD »

Offline Sliwa1946

  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2023, 14:21:10 »
Starter po kliknięciu na Drawinowo wyświetla błąd.
Może ktoś sprawdzić, potwierdzić lub zaprzeczyć że takie coś występuje?
Potwierdzam, u mnie też wyskakuje błąd.

Online Marconi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 410
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 62
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2023, 15:31:13 »
Potwierdzam, błąd występuje, ale po zamknięciu komunikatu sceneria się uruchamia bez problemu.
Pozdrawiam.

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2023, 15:58:29 »
Zgodnie z logiem:
Cytuj
# Błąd parsowania wpisu pojazdu EN57-1051RA . Szczegóły błędu: 'enddynamic' is not a valid integer value
a dokładniej to brak odstępu pomiędzy definicją obsady i flagą sprzęgu w pliku sc3_sklady_dekoracja.scm:
node -1 0 EN57-1051RA dynamic pkp\en57_v1 EN57-1051RA 6BAII_LED_RG 0 nobody255 0 enddynamic

Offline jakubg1

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1510
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1145
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2023, 16:53:25 »
Naprawiono w rewizji 8643.
(oznacza to, że poprawka znajdzie się w najbliższym patchu)

L61+L144_towarowy. W Lublińcu różowa tekstura dachu. Log i error w załączniku.

Naprawiono w rev 8644.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 20:19:46 wysłana przez jakubg1 »
10 lat na forum MaSzyny!

Offline Marjo07

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2023, 17:55:44 »
Witajcie ..
Czy ktoś ma też taki problem w tej scenerii ? Pęknięte szyny ? : Sceneria :
- L61 - linia61_towarowy 1: manewry ET 22 , 201E-RN- 304 ( przyporządkowany do tej scenerii ) 
- L61_linia61_towarowy 2: manewry ET 22 , 201E-RN- 1175 ( przyporządkowany do tej scenerii ) 
Manewrujemy na Stacji Częstochowa-Stradom
Po prawym torze najpierw  ( w zależności czy scen. 1/2) przepuszczamy IC . Składy IC zatrzymują się przed pęknięciem  i wstrzymany jest cały ruch na szlaku .. nie są podane żadne tarcze , to nowa MaSzyna 23.04 .
Jest jakiś sposób naprawy ? By to jakoś obejść ? Powolny przejazd przez „pęknięcie”‚ wykoleja lokomotywę / próbowałem F12/debung/ napraw.. lokomotywa stoi z powrotem na torach , lecz nawet AI nie uruchamia pojazdu .
Mam nowy laptop gamingowy/ instalowałem paczkę całościową / Windows11

WITAM :)
Jako ,że ZERO POMOCY .. lecz ja podzielę się swoimi działaniami ...udało mi się samemu  znaleźć przyczynę : wgranie nowej Linii 61 , wywołuje ( u mnie ) ten błąd (pęknięte szyny), lecz, dziwne> tylko w tych 2 sceneriach : L61: towarowa_1, towarowa_2 , na stacji CZ.- STRADOM ( pęknięte szyby/ nakładanie się się 2 różnych tekstur - takie wrażenie - brak spójności)
Po dograniu do MaSzyny: 23.04 : Lawinowo v2/ Bieszczad / Całkowo v2 / Kaliska ( powinny te linie już być standardowo w Paczce;) , jest ok / wszystko tak samo wgrywam: wypak 7zip   do głównego folderu MaSzyny . Problem jest/ ja mam Z nową linią 61.
Wg. mnie problem pojawia się, gdy progam 7zip "pyta": czy nadpisać pliki "...
Jestem totalnym amatorem w tych kwestiach, zatem: albo jakiś plik jest wadliwy lub ja źle wgrywam akurat linię 61  ( a problem pojawia się w" starej L61".

Brawo dla twórców i modyfikatorów. Nowa MaSzyna 23.04 na starcie ( bez ulepszeń), ma już bdb grafikę .
Dodam, że jak w MaSzynie pojawią się trasy jak np.  w OR lub SIM RaiL 2021 - dla mnie NAJLEPSZY SYMULATOR .:))))
MASZYNA ma klimat i niepowtarzalność , wciąż niewykorzystany potencjał Symulatora :)))
PANY DZIEKI !!! - jak to na Śląsku mówią :)))
Niemniej: BRAWO DLA TWÓRCÓW :))   
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2023, 10:18:30 wysłana przez Marjo07 »

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2023, 18:51:24 »
Poprawiona jest wydajność na kartach ATI? Bo coś mi się płynność i wydajność poprawiła.

Online robert357

  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 184
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwietnia 2023, 19:04:01 »
Coś jest nie tak z wyłącznikiem szybkim w Chinkach. Czasem się zdarza, że WS nie chce zmienić stanu na gotowy i nawet pojazdy AI nie mogą go załączyć przez to.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:00:17 »
Poprawka na brak niektórych polskich tłumaczeń (w podpowiedziach, pomocniku).
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 20:18:38 wysłana przez Turbokibel »
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline Kuba_PL

  • Wiadomości: 305
  • Otoczenie na l53 klepie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 152
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:58:56 »
Witam
Nie wiem czy to tutaj czy na bugtracker, ale na Impulsach podczas zatrzymania się z odciętym hamowaniem ED (guziczkiem na monitorku) ponownie ono się załącza. W realu jeśli jest zablokowane to włączy się dopiero podczas odblokowania ręcznie na monitorku. Miałem także jedną sytuację że podczas hamowania samym EP, hamulec ED się odblokował.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2023, 22:15:46 »
Nie potwierdzam, odcięcie hamowania elektrodynamicznego zostaje aż do ponownego wciśnięcia na ekranie. Może bota włączyłeś akurat?

Poprawiona jest wydajność na kartach ATI? Bo coś mi się płynność i wydajność poprawiła.

Raczej nic nie było robione przy silniku graficznym, ale słyszałem, że AMD w końcu wydało jakieś lepsze sterowniki poprawiające wydajność na OpenGL.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 22:20:28 wysłana przez Turbokibel »
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline Kuba_PL

  • Wiadomości: 305
  • Otoczenie na l53 klepie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 152
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2023, 23:37:28 »
Wątpie żebym włączył, na jakim Impulsie sprawdzałeś? Może 024 jest jakiś specjalny i tylko w nim występuje błąd, w innych nie sprawdzałem jak to wygląda.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwietnia 2023, 00:50:15 »
Sprawdziłem na 31WE KD i ED78 SK.
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline SM40

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 258
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Kwietnia 2023, 10:53:30 »
Witam
Nie wiem czy to tutaj czy na bugtracker, ale na Impulsach podczas zatrzymania się z odciętym hamowaniem ED (guziczkiem na monitorku) ponownie ono się załącza. W realu jeśli jest zablokowane to włączy się dopiero podczas odblokowania ręcznie na monitorku. Miałem także jedną sytuację że podczas hamowania samym EP, hamulec ED się odblokował.

Potwierdzam problem, u mnie występował już jakiś czas temu na starszej paczce, podobnie z pozycjami G i P same wracają do poprzednich położeń wiec obstawiam autorewidenta który podobno istnieje w MaSzynie i mi przeszkadza.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Kwietnia 2023, 11:56:27 »
Gdzie sprawdzacie te pojazdy, na td, czy na czym? Zmieniacie kabinę, deaktywujecie kabinę, czy co? Bo normalnie jak się zatrzyma do 0km/h na wyłączonym ED to po ponownym ruszeniu wciąż trzyma odcięcie ED, nie umiem zasymulować problemu.
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline SM40

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 258
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2023, 13:18:52 »
A sumie nie pamiętam ale kiedyś jeździłem często na bałtyku impulsem wiec mogło tam występować. Jak na siłę próbuje żeby problem wystąpił to też nie chce wystąpić ale pomyślałem że problem mógł występować np. w Elfie gdzie jest zmiana przełożenia G/P i jak przełączałem na G (drugą jednostkę, bez zmiany kabiny) to automatycznie wyzwalało to autorewidenta i zmieniało na P pewnie razem z hamowaniem ED. Ale czemu czasem zmienia się stan ED podczas jazdy to nie wiem, w MaSzynie czasem dzieją się takie rzeczy że się fizjologom nie śniły np. dzisiaj zablokował mi się Impuls na pełnej mocy ale nie jechał tylko wył.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2023, 13:33:08 »
Tak się dzieje gdy po zmianie kabiny nie zresetujesz kierunku jazdy, ale w 23.04 to na pewno nie występuje, kierunek się resetuje sam.
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline kornel4d

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 228
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 86
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2023, 13:55:10 »
Występuje u mnie problem z tym, że przy ustawieniu trybu renderowania na uproszczony, niektóre tekstury mają lustrzaną powierzchnię. W załączniku przesyłam screeny jak to wygląda.

Parametry laptopa:
Intel Core i5-3210M 2.50GHz
NVIDIA Geforce GT 630M 2GB
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2023, 13:58:11 wysłana przez kornel4d »

Offline Quantum

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwietnia 2023, 14:39:08 »
Błąd w nowym starterze. Gdy chcę wyłączyć pojawia się komunikat

Offline Michal1983

  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwietnia 2023, 15:48:28 »
Instalator nie może rozpoznać zainstalowanej wersji. Czy można skądeś pobrać samo archiwum z aktualizacją?
Używam Rainsted 17.2.124.12566

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Kwietnia 2023, 17:19:37 »
Nie rozpoznaje, bo to nie jest patch, tylko paczka całościowa, instaluje się ją do nowego, czystego folderu a nie na starą MaSzynę...
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Kwietnia 2023, 20:18:12 »
Nie potwierdzam, odcięcie hamowania elektrodynamicznego zostaje aż do ponownego wciśnięcia na ekranie. Może bota włączyłeś akurat?

Poprawiona jest wydajność na kartach ATI? Bo coś mi się płynność i wydajność poprawiła.

Raczej nic nie było robione przy silniku graficznym, ale słyszałem, że AMD w końcu wydało jakieś lepsze sterowniki poprawiające wydajność na OpenGL.
Aha, czyli to po prostu jest nowszy sterownik od AMD.

Offline Quantum

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwietnia 2023, 07:58:48 »
.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2023, 17:02:09 wysłana przez Quantum »

Offline Piotr93

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1673
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1075
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Kwietnia 2023, 16:34:24 »
Nie wprowadzaj w błąd, bo instalując na starą wersję, robisz sobie sam problem. Każdą nową paczkę instaluje się do czystego folderu.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6091
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2068
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Kwietnia 2023, 21:16:00 »
Pobierałem na wersję 22.11
Maszynę 23.04 powinno się zainstalować do pustego folderu

2023, Mateuszu
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2023, 21:44:27 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Kwietnia 2023, 12:48:06 »
Światła semaforów znikają przy ok. 1km, jest to nienaturalne, momentalnie znika i pojawia się spot światła, błąd jest od kilku wersji MaSzyny i w plikach wyglądało wszystko w porządku, być może w exe jest problem ucinania przy 1000m tych lightspotów? @Milek7, @jakubg1, @youBy, @tmj
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 523
  • W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Kwietnia 2023, 13:29:51 »
Element mikrofonu nad pulpitem w EN57AKM z Newagu pomimo ciemności na zewnątrz pojazdu i w kabinie "świeci się".

Offline mk_zamosc

  • Wiadomości: 27
    • Zobacz profil
    • Mój kanał:YT/Kolej Roztocze/mk_zamosc/
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: MaSzyna 23.04 - problemy
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Kwietnia 2023, 01:19:16 »
W poniższej scenerii, przy wjeździe do Częstochowy Os., na moście brakuje torów.
Nadpisałem plikami od @Ra - linia61-240425a, używam domyślnego exe, oraz eu07-x64_2023-04-02, eu07-x64_2023-04-05, eu07-x64_2023-04-08.
AKTUALIZACJA: Na upload wrzuciłem folder ''errors ($linia61_tlk-1) 20230427_2047846_foto'', miałem problem aby załączyć.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2023, 01:21:28 wysłana przez mk_zamosc »
Procesor:AMD A6-9225 RADEON R4, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 2.60 GHz
Zainstalowana pamięć RAM: 4,00 GB (dostępne: 3,89 GB)