Czas na opinię o scenerii zawartej w nowej paczce 24.06.
To jest sceneria, której MaSzyna potrzebuje. Zawiera szczegóły, jakich w innych sceneriach nie było, chodzi mi głównie o modele osób pod sklepami, nad rzeką z kajakiem itp. Sprawia to wrażenie, jakby w tych wszystkich wsiach, przez które przejeżdżamy, naprawdę żyli ludzie. Nie będę się rozpisywał o tym, jak dobrze jest to wykonane, po prostu trzeba samemu się przejechać. Oczywiście jest kilka niedociągnięć i to na nich się skupię, żeby wiadomo było, co wg mnie można jeszcze poprawić.
Głównie w oczy rzuca się wchodzący w drogi i tory (najbardziej na stacji Komańcza i Zagórz oraz okolice) w kilkudziesięciu miejscach teren; teren wchodzi też nieestetycznie w peron na przystanku Czaszyn. Przy węźle w Zagórzu i Nowym Łupkowie widać dużo pustki, ponadto w sporej części scenerii przy torach trawa jest, a następnie po 5-10 metrach od torów całkowicie i nagle się urywa; lepiej byłoby stopniowo zmniejszać ilość trawy w zależności od odległości od torów. Na jednym przejeździe kolejowym w okolicach wsi Mokre Małopolskie nie ma drogi, a gdy są, dość często urywają się one zaraz za przejazdem. W okolicach węzła Rzepędź Drew-San drzewa rosną dosłownie w bocznym torze (być może miało to być po prostu stylizowane na tor opuszczony, nie wiem). Na wielu stacjach budynki są podpisane inną nazwą niż nazwa stacji (spotkałem m. in. Olkusz czy Białystok-Stadion). Spotkałem się też z brakiem tekstury na snopkach siana (screen) oraz na wózku (?) w tartaku znajdującym się w którymś miejscu (niestety nie pamiętam gdzie) przy torach (screena nie zdążyłem zrobić). Niektóre tekstury peronów (z tego co pamiętam Tarnawa Dolna i Osławica, jeden z nich na screenie) mają coś w rodzaju poszatkowanych cieni.
Na niektórych stacjach (jeśli można je tak nazwać) brakuje semaforów, choć to zapewne zamierzone, tak jak wysadzanie pasażerów na torze nieznajdującym się przy peronie (peron znajduje się przy innym torze i przy okazji ma zazwyczaj długość jednego wagonu). Wg mnie jest to jak najbardziej ok, ale wygląda to dla mnie dość niespotykanie; ciekawi mnie też wykonywanie manewrów na takich "stacjach" i ogólnie ten sposób wysadzania pasażerów i ogólnie funkcjonowanie takich "stacji" w rzeczywistości.
Z pozytywów przypominam sobie jeszcze smaczki w postaci kolejki wąskotorowej w Nowym Łupkowie, co dodaje fajnego klimatu i, co wywołało u mnie uśmiech i Rp1, mikoli na jednym z mostów.
Podsumowując, sceneria musi zostać oceniona 10/10, choć wiadomo, że nic na świecie nie może nie mieć chociażby malutkich, w skali całej świetnie wykonanej pracy, niedociągniątek, jak tutaj. Jadąc odniosłem też wrażenie, że autorzy zaczynali tworzenie otoczenia od Łupkowa i zbliżając się do Zagórza, coraz mniej im się chciało, gdyż właśnie w tamtych okolicach wspomnianych wcześniej niedociągniątek jest więcej.
Pozdrawiam tych, co w przeczytali do końca dość obszerną opinię zwykłego gracza tego symulatora,
MaSzynek.
P.S.
Moja konfiguracja komputera:
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-8400 CPU @ 2.80GHz
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti; wersja sterownika 31.0.15.3623
Pamięć RAM 16GB