Kwestia czy u kogoś innego takie cyrki się wyprawiają. I faktycznie, jest tylko jeden zestaw plików 3e2, w textures.ini raz jest wpisane 3e2, a raz 3E2 - stąd wzięła się moja konkluzja, że to dwa osobe zestawy. Zobaczę, co z tym 382 wyjdzie, jak nie wsiądę do niego. Czy poradzi sobie tak samo jak 375.
//Edit
Efekt moich testów był następujący: Uruchomiłem symulację wybierając ET22-1075. Podmieniony sputnik 382 po wyjechaniu z szopy bez problemów zatrzymał się pod semaforem C. Po zmianie kierunku na torze wyciągowym od strony Dębicy tarcza Tm1 lekko przejechana, a lok zatrzymał się tuż przed rozjazdem (375 w czasie poprzedniej jazdy ze mną w kabinie był praktycznie już na nim). Po dojechaniu do Dębicy, 382 przechodzi z Obey_Train na Shunt, a po zgaszeniu reflektorów zmienia stan na Disconnect i pozostaje bez żadnej reakcji. W międzyczasie przyjechał osobowy z Psiego Pola, który dostał pierwszeństwo w manewrach (na semaforze F), zaś potem nadeszła kolej Sputnika. Mimo Ms2 ten nie raczył nic zrobić. Zaraz po tym wyłączyłem symulację. Wniosek widzę taki, że jak wybrałem w starterze podmienionego 375, to mimo jazdy pociągowej i manewrowej z problemami, w Dębicy odczepił się i zaczął manewry jak powinien. 382 od początku jechał do Dębicy bez mojej ingerecji w niego i zakończył jazdę tamże nie odpinając się od wagonów. Nie wiem czemu tak jest, ale tak to u mnie się wydarzyło.