Tak się składa, że jeśli chodzi o "wklejanie" składów, ja to odkryłem po swojemu przeglądając wpisy w pliku SCN (folder scenery). Przykładowo wklejony pociąg wygląda tak:
trainset none tor_20 0.0 0.0
//$o DEKORACJA STATYCZNA. Wrost na bocznym torze stacji.
node -1 0 SN61-520 dynamic pkp\sn61_v2 sn61-520'93 SN61_zlom 0 nobody 1 0 enddynamic
endtrainset
Tor odnajdujesz np. z pomocą edytora, klikasz po prostu na tor, który cię interesuje i masz podaną nazwę. Po //$o wpisujesz, co ma się wyświetlać w opisie w starterze. "-" wkleja w opis "Pociąg prowadzony przez komputer" Po node wpisujesz dane pociągu, jaki ma się pojawić. Jeśli chodzi o cyferki, nie wszystkie wiem, co robią, więc się nie wypowiem. Nobody oznacza na pewno obsadę, a raczej jej brak, headdriver - mechanika w kabinie A, reardriver - w kabinie B, passenger - pasażera.
A jak chcesz zrobić to łatwiej (bo uwierz mi, da się) to podmieniasz w wybranym scenariuszu interesujące Cię pociągi, odpalasz plik SCN o tej samej nazwie LECZ z przedrostkiem "$" i tam masz praktycznie wszystko ładnie podmienione. Gorzej, jak chcesz dodać kolejny skład, bo tym sposobem tego nie zrobisz, ale wtedy możesz po prostu przekopiować, co pojawiło się we wcześniej wspomnianym pliku i tylko tor podmienić, ale to nie gwarantuję, że będzie działać.