1. Skład był wyluzowany. Sprawdziłem z F12 vehicle wagony i wszystkie miały siłę hamowania 0. Problem AI nie dotyczy tylko tego konkretnego składu (w tym wątku zgłaszany był analogiczny problem z Traxxem) i nie dotyczy tylko przypadku rozruchu. Przykładowo ST45-002 ze składem pustych wagonów kontenerowych (po zostawieniu składu kontenerów dla ET22 w Grabówku) i ruszając z Grabówka w stronę Krucza miała problem z odhamowaniem po wykonaniu hamowania kontrolnego. W wypadku ST45-002 pomogła podmiana składu (liczby wagonów) i u mnie problem już nie występuje.
Cała sytuacja wygląda ten sposób, że cały skład jest odhamowany, ale w zakładce "vehicle AI" brakes nie pojawia się komenda dla AI "(all brakes released)", a w zakładce podpowiedzi cały czas widnieje polecenie "odhamować skład". To powoduje, że pomimo odhamowania składu, AI nie otrzymuje polecenia "zwiększyć siłę pociągową" i albo w ogóle nie rusza (jak w/w przypadku z ET22), albo (jak w przypadku ST45-002) poruszała się na wybiegu, stopniowo zwalniając, aż do całkowitego zatrzymania.
Dodam tylko, że po przejęciu składu ET22 ruszyłem bez problemu, sceneria się odblokowała i kolejne składy, które utknęły na SBL-ce także zaczęły ruszać i zwalniać kolejne odstępy. Także w tym wypadku była to jedyna przyczyna blokady scenerii.
2. Kolejny problem dotyczy nastawy kierunku i "skanowania do tyłu". W przypadku EN57-AL 1780 KM problem został rozwiązany przez podmianę składu na scenerii w plikach scenery. Jednakże testując scenerię i przejmując składy AI, a następnie oddając sterowanie AI zdarza się, że skład się zatrzymuje i albo w ogóle nie rusza ponownie (limit prędkości w zakładce wynosi 0 km/h) albo rusza do tyłu. Także problem nie dotyczy wyłącznie przypadku EN57-AL 1780 KM. Podejrzewam, że "skanowanie do tyłu" zostało wprowadzone do exe, żeby AI po przejechaniu S1 na semaforze mogła dalej ruszyć i w części przypadków tak się rzeczywiście dzieje (wyjątkiem jest np. sytuacja opisana w tym wątku z TEM2 CTL-u - str. 14 wątku).
Gdyby udało się na poziomie exe rozwiązać w/w problemy, to przypuszczam, że byłoby mniej zgłoszeń na forum o blokadzie różnych scenerii przez składy AI, które pomimo podania semafora nie ruszają i trzeba przejąć skład, i pomóc im wykonać rozruch.