Z Traxem są, na ostatnim exe, są dwa problemy (nie wiem jak było na poprzednich exe, można ew. sprawdzić loga wrzuconego przez EP08_015, na którym exe wystąpił u niego problem z zerwaniem sprzęgu i wykolejeniem).
1. Prowadząc rozruch AI wykonuje go bardzo dynamicznie, obciążając zupełnie niepotrzebnie, już i tak mocno obciążone podstacje. Na dowód tego, że Trax + ET42 z ciężkim składem towarowym, to problem dla poszczególnych podstacji, przedstawiam sytuację dosłownie sprzed chwili (screen 37 i screen 38).
2. Drugim problemem jest trudna sztuka operowania hamulcem, tak aby zwolnić do wymaganej prędkości, nie zatrzymując składu i nie blokować szlaku. Miejsce, w którym wystąpił u mnie i u EP08_015 problem z traxem nie było przypadkowe (w okolicach podg Stawiska Dolne jest ograniczenie do 80 i 50 km/h). Oglądając dzisiaj AI ze składem TDE 174211, zauważyłem że próbując zwolnić przed tym ograniczeniem, AI zatrzymała całkowicie skład na szlaku (po chwili wprawdzie odhamowała, ruszyła i ostatecznie dotarła do celu), ale może tutaj leży problem?
Edit: Wyrzucę z pliku scn skład z traxem, podmienię loka w składzie TDE 174211 i sprawdzę, czy sceneria dalej będzie się blokować.
Edit2: Teraz zauważyłem jeszcze jeden problem, wg opisu scenariusza Trax nie powinien w ogóle znajdować się w miejscu zrobienia zrzutu ekranu. Po dotarciu do Włod. Tow. AI powinna odpiąć skład i manewrować na tor odstawczy, ew. udać się luzem do Włod. Zach., gdzie kończy na bocznicy.