Autor Wątek:  SM42 nie mogę ruszyć  (Przeczytany 2357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mientek

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
SM42 nie mogę ruszyć
« dnia: 06 Listopada 2020, 13:09:32 »
Cześć
Mam niestety problem z ruszeniem SM42. Mam popełniony, odhamowany skład a nie mogę ruszyć. Po kilku restartach mimo że wszystko robiłem tak samo udało mi się ruszyć ale mam wrażenie że lokomotywa hamuje bo gdy dam nastawnik na 0 lokomotywa mocno zwalnia. (na 0 mam na myśli że nastawnik jest na środkowej pozycji wiem że gdy zjedzie się do samego końca mamy hamowanie samą lokomotywą)  Sytuacja w zasadzie wygląda podobnie jak na tym filmie:

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1461
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1182
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2020, 13:13:41 »
Hamulec ręczny postojowy (w tej kabinie co na filmiku, akurat nie ma aktywnej korby hamulca ręcznego) klawisz CTRL+Num7.

Offline mientek

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2020, 14:34:33 »
I wszystko jasne, dzięki za pomoc.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2022, 14:17:20 »
Odświeżam temat, by nie zakładać nowego. Odblokowałem ręczny hamulec postojowy, kiedy dam nastawnik jazdy na pozycję neutralną, to napełnia się cylinder hamulcowy. Gdy nastawnik jazdy dam na maksimum, to ciśnienie w cylindrze maleje do 0 i stonka gwałtownie przyspiesza. Zmniejszenie pozycji nastawnika automatycznie załącza hamulce. Na pulpicie są dwa manometry od cylindra hamulcowego. Opisane działanie dotyczy prawego manometru, który znajduje się bliżej maszynisty. Lewy manometr pokazuje ciśnienie 0.4, stąd pewnie dlatego podczas jazdy słychać pisk. Nie jestem w stanie też odnaleźć w dokumentacji ani na pulpicie kombinacji/przycisku, który pozwoli mi włączyć bezpiecznik pompy wody, a jest to wskazanie pomocnika maszynisty.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5390
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1706
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2022, 14:24:25 »
Cześć. Jakiś czas temu został do exe dodana nowość w postaci nastawnika z hamulcem (2w1). Trzeba na neutralnej pozycji chwilkę odczekać, aż zejdzie powietrze. Dodatkowo teraz jest zrzucane powietrze z przewodu głównego, więc na początku trzeba przestawić zawór hamulca zespolonego na popełnianie i użyć odluźniacza. W którejś z kabin stonki są pomieszane naklejki pod manometrami (chyba od nowości).
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2022, 16:40:58 »
Ok, udało się ruszyć, ale jak tylko zmniejszam pozycję nastawnikiem jazdy, to znów mam wdrożone hamowanie (jadę luzem na TD). Czy to jest normalne zachowanie? Jestem pewien, że nie. Paczka 21.04.

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1461
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1182
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2022, 16:42:59 »
A słyszysz dźwięki hamowania? Jak tak to hamulec ręczny, są animowane w stonkach albo ctrl num 7. :)

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2022, 16:47:10 »
Nie, to był początkowy problem, ale ten wątek go rozwiązał. To znaczy po uruchomieniu stonki odkręciłem hamulec ręczny i zdołałem ruszyć. W tej chwili problem jest taki, że gdy podczas jazdy schodzę z nastawnikiem na niższe pozycje, to automatycznie rośnie ciśnienie w cylindrach i lokomotywa się zatrzymuje. Im niższa pozycja nastawnika jazdy, tym wyższe ciśnienie w cylindrach, pomimo że nie dotykałem kranu/hamulców.

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 314
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 72
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2022, 17:31:31 »
Zerknij na pomocnika pod F1. Od pewnego czasu naciskanie "-" kręci dalej kierownicą, po przejściu pozycji 0 zaczynasz załączać hamulec pomocniczy.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2022, 18:07:51 »
Faktycznie, to było powodem hamowania. Można by rozważyć dodanie notki w dokumentacji na ten temat.

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1461
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1182
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2022, 18:58:20 »
Ale tak jest od bodajże PC 19.08? A zrobione to zostało po to, by dało się ten nastawnik łatwo obsługiwać scrollem. :)

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5390
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1706
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marca 2022, 09:22:51 »
Kolega podpowiedział, że bez patrzenia na nastawnik, przestawiając ręką czuć opór przed wejściem na pozycje hamowania. Dlatego mam propozycję, żeby w exe tak zrobić, żeby przy kręceniem w dół scrollem albo trzymaniem minusa nastawnik zatrzymał się na zerze. Żeby zacząć hamować konieczne byłoby puszczenie "-" i ponowne wciśnięcie. O ile z minusem łatwo, to z kółkiem myszki chyba by było trudniej.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Online barman_2000

  • Wiadomości: 91
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 70
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2022, 10:47:40 »
Nie tyle czuć opór co pozycja neutralna czyli 0 ma takie specyficzne kliknięcie i łatwo jest to wyczuć na prawdziwym nastawniku. Ogólnie operowanie myszką czy klawiaturą nigdy nie zastąpi czucia prawdziwego sprzętu więc trzeba się jakoś do takiego sterowania dostosować.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marca 2022, 14:29:35 »
Z klawiatury shift+/- nie blokuje na zerze?
Mój kanał youtube

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1461
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1182
Odp: SM42 nie mogę ruszyć
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2022, 14:30:20 »
Blokuje.