Autor Wątek:  MaSzyna 20.09 - problemy  (Przeczytany 60759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blakk

  • Wiadomości: 36
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 18
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #240 dnia: 07 Listopada 2020, 22:45:23 »
Niestety, nawet po daniu na R2 kierpoć milczy.

Offline hubo221

  • Wiadomości: 167
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 13
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #241 dnia: 07 Listopada 2020, 22:55:34 »
Tam trzeba wyjątkowo pozostawić na R1 do odjazdu.

Offline blakk

  • Wiadomości: 36
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 18
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #242 dnia: 07 Listopada 2020, 23:04:37 »
I to jest odpowiedź satysfakcjonująca, ponieważ teraz wszystko gra i trąbi.

Warto też dodać informacje w opisie misji lub scenariusza na temat tej sytuacji.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #243 dnia: 08 Listopada 2020, 01:52:15 »
Ale dlaczego tak? Kanał nastawia sobie dopiero po obsłużeniu przystanku?
Pierwsza stacja nie miała wpisanego kanału w wielu sytuacjach. Poprawiłem wszystkie bałtyki Transkeia, ale może być więcej takich sytuacji w paczce. Nie ma kanału, to inicjuje się na jedynce.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2020, 02:20:02 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #244 dnia: 08 Listopada 2020, 16:19:58 »
"U mnie dziala" (na niepoprawionych rozkladach) Sygnal nadawany jest na kanale 7-ym, a dokladniej to na kanale aktywnym w momencie nadania rozkladu, jesli rozklad jako taki nie ma podanego kanalu nasluchu.

Offline Siecool

  • Deweloper
  • Wiadomości: 972
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 227
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #245 dnia: 08 Listopada 2020, 23:08:42 »
Czy wyświetla wam się tekstura drewna w wagonach 425wa?

Offline blakk

  • Wiadomości: 36
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 18
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #246 dnia: 08 Listopada 2020, 23:39:13 »
U mnie wszystko poprawnie się wyświetla.

Offline Marconi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 390
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 54
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #247 dnia: 09 Listopada 2020, 00:07:51 »
Czy wyświetla wam się tekstura drewna w wagonach 425wa?
Mam tak samo.
Pozdrawiam.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #248 dnia: 09 Listopada 2020, 01:16:06 »
To drewno leci z atlasu dla wszystkich nowych ładunków masowych. Ma shaderek paralaksy. Może coś tam się sypie w pewnych ustawieniach graficznych. Wstaw go na td i zarzuć loga.
Mój kanał youtube

Offline Marconi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 390
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 54
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #249 dnia: 09 Listopada 2020, 11:45:11 »
Podsyłam .log. Problem dotyczy nie tylko drewna, lecz innych ładunków oraz ładunków innych wagonów.
Pozdrawiam.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #250 dnia: 09 Listopada 2020, 14:50:33 »
Wkleiłem sobie twoje opcje i niestety działa. Downsampluje wszystkie mapy o dwa poziomy mipmapy, przez co ładunek wygląda jak kupa, ale nie rozwala shadera. Zerknij, czy na rendererze legacy będą działać. Może coś w obsłudze nowszych metod OGL się różni.
Wg loga wszystkie tekstury i modele ci załadowało poprawnie. A jak nie mogę zduplikować błędu, to nie mam środowiska do debuga.
Mój kanał youtube

Offline Marconi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 390
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 54
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #251 dnia: 09 Listopada 2020, 15:03:50 »
Na legacy działa.
Pozdrawiam.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #252 dnia: 09 Listopada 2020, 15:52:59 »
Czyli ewidentnie coś z szaderem. Tylko, że tory używają tego samego i działają. Choć nie mają specularmapki, to może to..
Otwórz \textures\ladunki\atlas_loads.mat i zgodnie z tabelką https://wiki.eu07.pl/index.php/Materia%C5%82y_-_Pliki_.mat#Dost.C4.99pne_shadery zmień shader na samą paralaksę. Albo normalmapę ze specularmapą. Usuwaj z materiału odniesienia do nieużywanych w danym shaderze tekstur, bo się wysypie. Pokombinuj. Da nam to wiedzę, który efekt mu wadzi, ale nie wiem co mogę z nią zrobić. :/
Mój kanał youtube

Offline kuba.minimalny

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #253 dnia: 09 Listopada 2020, 16:40:28 »
W Starterze jest problem z jazdą jako pasażer. Po ustawieniu i otworzeniu scenariusza AI nie inicjuje nawet uruchomienia loka.

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1448
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 386
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #254 dnia: 09 Listopada 2020, 17:11:28 »
Sprawdziłem na najnowszej wersji kilka scenariuszy i nie stwierdziłem. Może nie ustawiłeś obsady "pasażer" tylko ustawiłeś ładunek "Passangers"?

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #255 dnia: 09 Listopada 2020, 17:26:11 »
Czyli ewidentnie coś z szaderem.
To jest raczej ten sam chwast ktory powoduje bledne wyswietlanie tekstury impulsa (przy ladowaniu "starego" e3d nie sa generowane wektory potrzebne do wyliczenia matrycy TBN z ktorej korzysta szader). Powinno byc ogarniete w nastepnym uaktualnieniu, jak juz je skoncze zszywac.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 17:28:18 wysłana przez tmj »

Offline matwr41

  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #256 dnia: 09 Listopada 2020, 19:35:10 »
Witam,
mam problem z uruchomieniem maszyny. Po wybraniu składu i kliknięcia "start" wyskakuje komunikat Program Maszyna ... przestał działać. Proszę o pomoc :D Zamieszczam log i error.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #257 dnia: 09 Listopada 2020, 19:39:15 »
Radoen kolegi nie daje rady z multisamplingiem x16. Ewentualnie z formatem bufora, ale na początek skręć próbkowanie oczko lub dwa w dół.
Mój kanał youtube

Offline matwr41

  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #258 dnia: 10 Listopada 2020, 22:21:26 »
Ok dzięki, już wszystko działa :D

Offline Siecool

  • Deweloper
  • Wiadomości: 972
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 227
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Listopada 2020, 22:45:12 »
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, czy w BR285 działa fala czy ja nie umiem jej wywołać? Naciskam [Num ,] nie dzieje się absolutnie nic, podobnie jak przestawiam wajchę ręcznie na pulpicie. Ciśnienie w przewodzie nawet nie drgnie.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #260 dnia: 10 Listopada 2020, 22:48:38 »
Wyłączona specjalnie. Traksowate nie mają zwiększenia ciśnienia na napełnianiu, a zmiany przekroju nie symulujemy. Trzeba się naczekać. Fali i tak nie szło używać, bo momentalnie przeładowywał.
Mój kanał youtube

Offline Siecool

  • Deweloper
  • Wiadomości: 972
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 227
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Listopada 2020, 22:53:51 »
To dopiszcie chociaż w readme przy obsłudze hamulca, że to nie działa, bo jest tam wpisane "napełnianie uderzeniowe", więc spodziewam się, że takowe będzie ;)

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #262 dnia: 10 Listopada 2020, 23:00:42 »
A jest w readme coś specjalnie napisane by używać? :P Gdzieś tam obok jest guzik asymilacji, zwiększający ciśnienie łagodnie. Zachowanie manometrów się zgadza, to nikt nic nie zepsuje trzymając kran na obojętnie której pozycji.
Mój kanał youtube

Offline wysek44

  • Wiadomości: 164
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #263 dnia: 12 Listopada 2020, 14:16:10 »
Na zdjęciu tego nie widać, ale w misji baltyk_sdm SM42 odjeżdża z wagonami na sygnał S13 (w lewym dolnym rogu), ale powtarzacz nie reaguje. To taki szczególik, lecz czekając na wyjazd, rzucił mi się w oczy.
Pozdrawiam

Offline Grzesiek80

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #264 dnia: 14 Listopada 2020, 17:15:04 »
Witam

Mam taki problem zainstalowałem najnowszą MaSzynę czyli 20.09 gra się uruchamia jest dzwięk ale niestety jest czarny obraz nic nie widać , myślałem że zle zainstalowałem ale po ponownych dwóch instalacjach od nowa problem się powtarza dla ciekawostki posiadam na dysku starą wersję 18.12 i działa ona normalnie . Sterowniki do karty graficznej mam najnowsze więc dziwi mnie ten problem i nie mam już pomysłu co może być nie tak .

Mój sprzęt to:
Intel Core i7 930
12GB Ram
Karta Graficzna Radeon 7970 3GB
Płyta Główna ASUS P6T SE
Dysk Twardy SSD 120GB
Drugi Dysk Twardy HDD 1TB
Zasilacz 650 watt
System operacyjny Windows 7 SP1 64bit
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2020, 17:27:35 wysłana przez Grzesiek80 »

Offline Piotr93

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1501
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 825
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #265 dnia: 14 Listopada 2020, 17:16:26 »
Podaj specyfikację swojego komputera oraz załącz log.

Offline Charlie89

  • Wiadomości: 669
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #266 dnia: 14 Listopada 2020, 17:17:46 »
Zgodnie z tokiem dyskusji na FBowej grupie maszyny, wrzucam mój problem. Otóż, w scenerii l053_poludnie w scenariuszu dla SM42-320, przy podpinaniu węglarek pod Simmsy, na mój tor wjechał IR. Wrzucam screen i spakowanego loga.
Z miasta gdzie początek swój bierze Warta a kończy się CMK :)

Offline Grzesiek80

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #267 dnia: 14 Listopada 2020, 17:26:30 »
Piotr93 wszystko podałem w moim pierwszym poście

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10058
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2572
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #268 dnia: 15 Listopada 2020, 09:10:59 »
Niby sprzęt przyzwoity i powinno ruszyć. Opcje nie są przekręcone ponad jego możliwości. Poeksperymentuj z innymi rendererami w opcjach graficznych. Może na starym ruszy.
Mój kanał youtube

Offline wysek44

  • Wiadomości: 164
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Listopada 2020, 22:15:54 »
Czy u Was też SU45 strajkuje i nie zmienia kierunku jazdy po odjeździe naszego pociągu z Wielkiego Kaca? Kiedyś tak nie było, ostatnio na tej paczce zauważyłem, że taka sytuacja występuje. Jedyne, co zmieniałem to EP07 na EP01.

U mnie to się niestety zdarzyło i efekt był taki, jaki na załączonym obrazku:

Dopiero jak się do niej przesiadłem i włączyłem autopilota, to odjechała do szopy, choć dawno miała podany Ms2.
Pozdrawiam