Autor Wątek:  problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze  (Przeczytany 4660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« dnia: 10 Stycznia 2020, 17:42:16 »
Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc. Po zainstalowaniu programu maszyna na nowym komputerze symulacja się nie uruchamia.
Raczej nie jest to problem z aplikacją Rainsted. tu wydaje mi się działa wszystko normalnie. Jednakże po wybraniu dowolnej scenerii i poleceniu uruchom startuje w czarnym okienku program z zielonymi napisami. Następnie miga biały ekran i to wszystko. Załączam plik log.txt. Inne wymienione w instrukcji pliki się nie generują lub nie potrafię ich znaleźć.
Może ktoś coś poradzi?

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10020
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2552
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2020, 17:48:06 »
Log nic nie mówi oprócz tego, że to kartoflasty laptop. Zacznij od skręcenia MSAA na zero. Zdarzało się, że przy wyższych ustawieniach integry nie potrafiły stworzyć framebuffera.
Mój kanał youtube

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2020, 17:52:42 »
Jestem laikiem. co to MSAA i jak to skręcić na zero?

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2020, 18:01:42 »
To raczej nie to, tym razem. Z logu wynika ze silnik graficzny inicjalizuje sie w calosci, tak jak i silnik audio. Nastepny w logu powinien byc komunikat z inicjalizacji pythona, ale tutaj informacja sie urywa, wiec przyczyna moze byc zwiazana z instalacja pythona wlasnie (lub jej brakiem)

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2020, 18:02:53 »
pythona w wersji 2.7.14 zainstalowałem

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10020
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2552
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2020, 18:11:37 »
Jestem laikiem. co to MSAA i jak to skręcić na zero?
Multi Sampling AntyAliasing. Suwak wygładzania krawędzi. Ale jak cały renderer się inicjalizuje to nie to. Choć na integrze intela nadal należy skręcić na 0-1.
Mój kanał youtube

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2020, 18:13:24 »
skręciłem na 1 bo na 0 się nie daje, ale nie pomogło

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2020, 18:21:19 »
zainstalowałem pythona ponownie. teraz log wygląda tak.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10020
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2552
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2020, 18:22:54 »
Bez zmian. Teoretycznie nie musisz wcale pythona instalować bo wszystkie potrzebne biblioteki masz razem z maszyną.
Mój kanał youtube

Offline Jaco

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 908
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 327
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2020, 20:41:29 »
Temat rzeka... Nie raz pisano o tym i proponuję po pierwsze, abyś podał dane kompa i karty graficznej. Czy masz to zintegrowane czy masz osobną kartę graficzną. Jeśli to drugie, to zawsze podkreślałem, że najnowsze sterowniki to raczej "samo zło". Podaj dane kompa i coś poradzimy.

Po log'u widzę, że karta jest zintegrowana. Zajrzyj także tutaj: https://eu07.pl/theme/Maszyna/dokumentacja/readme.html#3,3 "Integry" często potrafią sobie radzić, ale wszystko rozbija się o RAM.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2020, 20:51:39 wysłana przez Jaco »
"Atlas przewoźników kolejowych Polski 2011/The 2011 ABC of Polish Railway Carriers"

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2020, 21:25:20 »
Grafika Intel HD Graphics 620
i5-7200U CPU@ 2,50GHz  2,71GHZ
8GB RAM
HDD 2TB
Realtec Audio

Offline SpawaczTIG141

  • Betatester
  • Wiadomości: 209
  • С нами Бог !
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 216
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2020, 21:37:39 »
Myślę sęk tkwi tutaj w zintegrowanej karcie graficznej. Kolega kiedyś miał laptopa z zintegrowaną kartą graficzną i był ten sam problem. Na jego PC z kartą niezintegrowaną było wszystko w porządku.

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2020, 21:43:13 »
Jeszcze jedna mozliwosc, zdaje sie ze zdarzaja sie klopoty z inicjalizacja jesli nie ma zadnego dostepnego wyjscia dla dzwieku. Zobacz czy zmieni cos wpisanie do pliku eu07.ini ustawienia
soundenabled no

Offline woofi

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Stycznia 2020, 22:46:23 »
wyłączenie dźwięku niestety nic nie zmieniło. nadal to samo.

Offline Jaco

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 908
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 327
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Stycznia 2020, 10:02:00 »
Grafika Intel HD Graphics 620
i5-7200U CPU@ 2,50GHz  2,71GHZ
8GB RAM
HDD 2TB
Realtec Audio
Dziwne, miałem do niedawna niemal identyczny sprzęt i Maszyna chodziła. Co prawda nie miałem 60fps, ale 30 było akceptowalne bez cieni. Spróbuj zainstalować program jeszcze raz.
"Atlas przewoźników kolejowych Polski 2011/The 2011 ABC of Polish Railway Carriers"

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5904
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 427
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2020, 16:05:04 »
Nie ma opisu instalacji symulatora i nowego win.
Moim zdaniem po formacie i instalacji świeżego windowsa, należy przeprowadzić powtórne pbieranie maszyny, czyli instalować ją jeszcze raz. Kopia zapasowa na innej partycji czy dysku, nie zadziała przy świeżym systemie. Dawne czasy minęły, trzeba ciągnąć jeszcze raz 16GB.
Należało by przygotować wersję instalacyjną możliwą do wrzucenia na lokalny nośnik, aby w takiej sytuacji skorzystać i nie ściągać od początku.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10020
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2552
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2020, 16:13:32 »
Maszyna nie dopisuje niczego do systemu. Jedyne rzeczy wymagane i uwzględnione w rejestrze to runtime visuala do zainstalowania osobno. Reszta bibliotek jest przechowywana w folderze maszyny.
Mój kanał youtube

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5904
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 427
Odp: problem z uruchomieniem po instalacji na nowym komputerze
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2020, 16:20:33 »
Sprawdzę, mam świeżo postawiony system, na którym kopia maszyny na innej partycji przestała działać. Maszyna pobrana na koniec roku. Pobieorę jeszcze raz i dam znać, jak to wygląda.


edycja.
Niestety chyba wychodzi na moje.  Po pobraniu Paczki od nowa, symulator włącza się bez problemu. Instalator dwa razy prosił o pozwolenie jak w załączniku i to znalazło się w dodaj/usuń programy.
Zadziałała też poprzednia paczka. Symulator przestał być programem samowystarczalnym.
Podejmuję, w paczce z symulatora powinien być instalator do instalacji maszyny z lokalnego nośnika i instalacje vcredist na nowym systemie.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2020, 17:55:12 wysłana przez Krzysiek626 »