Autor Wątek:  LEW EL2 - kolej kopalniana  (Przeczytany 25596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaco

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 421
Odp: LEW EL2 - kolej kopalniana
« Odpowiedź #90 dnia: 26 Lutego 2023, 20:50:13 »
EL2-41 to maszyna z joystick'iem, na której jechałem właśnie na sieci KWB Konin bodaj w 2008 roku. Ale zostawmy ten temat, bo bardziej interesuje mnie "stary krokodyl" z kołem nastawnika, czyli "klasyk".
Czy sam zajmiesz się także sterowaniem wozu i samą kabiną tak, aby wóz był "gotowy"? Jakie masz plany w tym temacie? Nie chcę uprzedzać faktów, ale EL2 z wiadomych względów powinien pracować na jakiejś wewnętrznej sieci. Piszę o tym teraz, aby uświadomić wiele osób, że nie jest to wóz pod 2000-3000 ton i 3kV ze składem węgla kamiennego, a tylko na 800 ton (10 pudeł) węgla brunatnego w 10 wagonach przy napięciu w sieci 2400V.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2023, 23:02:27 wysłana przez Miłosz Dorsz »
"Atlas przewoźników kolejowych Polski 2011/The 2011 ABC of Polish Railway Carriers"

Offline przecicinek

• Grafik 3d z *lekką* słabością do pociągów ;D
  • Otrzymane polubienia: 46
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Lutego 2023, 09:30:26 »
Czy sam zajmiesz się także sterowaniem wozu i samą kabiną tak, aby wóz był "gotowy"? Jakie masz plany w tym temacie?
Chciałbym uczynić model w pełni sterownym, z ładną kabiną. Wierzę się to uda przy pomocy kolegów i dokumentacji rozruchowej, którą udało się mi pozyskać ;-)

Nie chcę uprzedzać faktów, ale EL2 z wiadomych względów powinien pracować na jakiejś wewnętrznej sieci.
Jest to fakt oczywisty heh. Szczerze mówiąc, na start nie widzę problemu, by przymknąć oko na realizm i potestować krokodylka na sceneriach do tego nieprzystosowanych. Jednak docelowo, o ile starczy mi chęci i zapału (co obecnie jest dość prawdopodobne) chciałbym stworzyć choćby zarys (dość dobrze znanej mi) linii KWB Konin do MaSzyny i nawet najprostszą scenerię.

Offline Jaco

« Odpowiedź #92 dnia: 27 Lutego 2023, 11:27:24 »
Pamiętaj też, że kolorystyka EL2 była różna. W Koninie i Turku były ciemnozielone, a nawet jasnozielone (pomijam jedną czerwoną w KWB Adamów) natomiast w KCW Kujawy to nawet jasno i ciemno brązowe z trzecim reflektorem, ale bez bocznych pantografów.
Tutaj kilka moich fotek: http://www.dawidfratczak.pl/galeria/przemysl/el2.html Rozumiem jednak, że trzymasz się modelu z Konina?
"Atlas przewoźników kolejowych Polski 2011/The 2011 ABC of Polish Railway Carriers"

Offline EP08_015

• Otrzymane polubienia: 262
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Lutego 2023, 11:31:30 »
Jeszcze do tego boczna siec i sterowanie z zaladowni. W czasie zaladunku mozna bylo zjesc sniadanie a krokodylkiem kto inny sterowal.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline Jaco

« Odpowiedź #94 dnia: 27 Lutego 2023, 11:36:23 »
Dokładnie tak, ale ta boczna sieć to tylko na długość składu.

Offline przecicinek

« Odpowiedź #95 dnia: 27 Lutego 2023, 13:33:44 »
Rozumiem jednak, że trzymasz się modelu z Konina?
Raczej tak, bo jednak te wersje są mi najbliższe, ale jeżeli znajdę czas, chęci i odpowiednią ilość materiałów do referencji, nie widzę przeszkód by również stworzyć wersję z innych niż konińskich czy tureckich zakładów.

Offline przecicinek

« Odpowiedź #96 dnia: 12 Marca 2023, 17:44:25 »
Witam wszystkich zainteresowanych ;D Projekt nie leży, ale z różnych powodów muszę zrobić chwilową przerwę od prac. Postaram się wrócić do dłubania nad krokodylkiem w drugiej połowie miesiąca.

Offline loko

• Otrzymane polubienia: 7
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Marca 2023, 22:51:57 »
Czy jakieś materiały są potrzebne do dalszych prac? Jeśli tak to co konkretnie?