Autor Wątek:  Patch 18.01 - problemy  (Przeczytany 20946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnteqKolejowy

  • Wiadomości: 75
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 24
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #210 dnia: 11 Marca 2018, 13:56:00 »
@Milek7 Problem zażegnany. Przynajmniej tak wygląda. Wszystko opiszę jak wrócę do domu. Ale dziękuję :D

@Givenchex Jeśli nie widzisz taboru - zrób "Sprawdź posiadany tabor". Wówczas wszystko z /dynamic powinno zostać wczytane.
MaSzyna 18.05

Offline Givenchex

  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #211 dnia: 11 Marca 2018, 14:25:52 »
Niestety, próbowałem tego już kilka razy, w tym przeinstalowywałem paczke. Nic to nie dało.
Pozdrawiam, Givenchex.

Offline AnteqKolejowy

  • Wiadomości: 75
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 24
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #212 dnia: 11 Marca 2018, 15:19:10 »
Cytuj
Witam! U mnie występuje problem, polegający na (w którymś momencie symualcji), na niektórych sceneriach na początku, na innych w połowie, zawieszenie symulacji i wyrzucenie komunikatu, że eu07.exe przestał działać. Załączam log, errors oraz crashdump. Przejazd realizowany na Drawinowie (dzień). Pociąg 7104 z EP07 - 376 (podmieniona).
Ten problem przedstawiłem jakiś czas temu na forum. Pliki DMP mówiły jedno - wysyp następuje gdzieś w sterowniku. Jestem posiadaczem karty graficznej nVidia Quadro K3000M. Ktoś mówił, że na tej lub podobnej karcie, też miał takie problemy. Dziękuję wszystkim którzy starali się pomóc :D Problem nie leżał w sterownikach jeśli chodzi o wersje, a ustawienia w panelu sterowania. Krótko przedstawię, co należy zrobić, aby nasz symulator działał tak jak należy na kartach Quadro.

Karty Quadro, to karty graficzne dedykowane do tzw. pracy profesjonalnej (CAD, 3dsMAX, montaż filmów itd.). W panelu sterowania znajdziemy wiele profili ustawień dla tej karty. Na GeForceach tego raczej nie zobaczymy. Tutaj jest pies pogrzebany. W ustawieniach profili.

1. Klikamy prawym przyciskiem myszki na pulpicie.
2. Wybieramy "Panel sterowania nVidia". Otworzy nam się okno panelu.
3. Przechodzimy do zakładki "Zarządzanie ustawieniami 3D".
4. Rozwijamy wybornik "Wstępne ustawienia globalne"
5. Szukamy "3D App - Game Development" i klikamy.
6. Zastosowujemy ustawienia i zamykamy panel sterowania.

Symulator powinien działać poprawnie, jeśli jego wysyp miał miejsce w sterowniku graficznym.
Być może przydało by się to umieścić gdzieś na forum. Gdyby ktoś inny miał problem tego typu.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2018, 15:32:20 wysłana przez AnteqKolejowy »
MaSzyna 18.05

Offline wysek44

  • Wiadomości: 130
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #213 dnia: 12 Marca 2018, 11:47:53 »
Tarniowo Główne.
Podczas wjazdu pociągu osobowego miałem podany semafor na: Jazdę z prędkością nie przekraczającą 100 km/h a następny semafor ,,stój". Wjechałem z prędkością 100 km/h za semafor i wykoleiło mi lokomotywę.
Misja z EU06, którą zamieniłem na testową EU07-468.

Ja się też tam niejednokrotnie wykolejałem, więc postanowiłem się przyjrzeć, o co chodzi. Zaraz za semaforem jest kawałek wygiętego toru i to na nim AI, jak i my, kończymy kurs. Spróbowałem pojechać później vmax 40. Przejechałem.

Przy okazji, dziś instalując MaSzynę, okazało się, że np. EP07-424 i inne jej siostry z tej serii nie mają w edytorze składów własnych miniaturek, choć wpisy się zgadzają, obrazki są w folderze mini, robiona niejednokrotnie była opcja "Sprawdź posiadany tabor", ale nie przynosi to rezultatu. Wcześniej wyświetlało się okej, teraz nie wiem czy to reinstalacja MaSzyny spowodowała te błędy, czy jest to kwestia Rainsteda, tak jak w przypadku EN57. EU05 nie posiada natomiast haslera w kabinie B.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2018, 12:00:22 wysłana przez wysek44 »
Pozdrawiam

Offline cisza98

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #214 dnia: 12 Marca 2018, 22:40:20 »
Po kliknięciu "Uruchom symulator" wyskakuje błąd "Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc000007b). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikacje."
Co z tym zrobić?

Offline Wolny Kanał

  • Wiadomości: 5
  • Sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem.
    • Zobacz profil
    • Strona Wolny Kanał
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #215 dnia: 23 Marca 2018, 22:43:26 »
Witam.

Problem dotyczy scenariusza "linia61_towarowy1". Symulacja przebiega zgodnie z planem do momentu kiedy przed Blachownią zapala się sygnał S1, który uniemożliwia kontynuację scenariusza. Przede mną, na sąsiednim torze, stoi skład złożony z lokomotywy 181_020-9 z cysternami, też na S1. Znalazłem film na YouTube z przejazdu tym scenariuszem i przed Blachownią powinienem minąć się z rzeczoną 181. Zauważyłem też, że w tym filmie godziny w rozkładzie były inne niż u mnie. Scenariusz uruchamiam na paczce całościowej 18.01, bez żadnych dodatków.

Specyfikacja mojego komputera:

MB: Asus M3N-78AM
CPU: AMD Phenom II X4 965 BE 4x3,4 GHz
RAM: 4GB DDR2-1033 MHz CL5 GEIL Black Dragon
GPU: ASUS GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5
PSU: Silverpower (Seasonic) 620 W
Windows 7 64-bit

Dodam jeszcze, że przeinstalowałem Maszynę. Poprzednim razem działo się to samo, zarówno na standardowym .exe jak i na .exe od tmj czy Milka. Dla pewności symulację puściłem jako AI. Gdy sam sterowałem lokomotywą występował ten sam błąd.

W załącznikach log.txt, error.txt oraz eu07.ini spakowane jako .zip, ponieważ forum nie puszcza .ini jako załącznik.

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 6257
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 546
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #216 dnia: 24 Marca 2018, 00:20:28 »
Niestety z bliżej nieznanych przyczyn spora część scenariuszy na linii 61 przestała działać poprawnie. Przy ostatniej aktualizacji tychże w okolicach 09.2017 wszystko w miarę działało a teraz już nie chce.
Jedyne co mogę poradzić, to pobranie nowszych wersji z warsztatu Rainsted i zgłaszanie błędów autorowi przez http://bugtracker.rainsted.com. Prawdopodobnie nadal nie wszystko będzie działać, ale powinno być lepiej, a przynajmniej inaczej niż na plikach z paczki. Póki trwają prace na tej scenerii, nikt tu się już nie pali do wgrywania poprawek na bieżąco, bo jak widzisz wychodzą z tego potem problemy.
Mój kanał youtube

Offline kocio

  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #217 dnia: 24 Marca 2018, 12:18:12 »
Witam. Problem to nie patch 18.01 a ostatnia instalacja plików MMD z repozytorium. Pliki: 11xa_v2, 11xa techniczne_v1, 16xa_v1, bdhpumn_v2, z1b-v1, z1-v2. Podczas kopiowania zamieniałem wszystkie stare na nowe. Po uruchomieniu symka, żadna z wskazanych scenerii nie uruchamia się. Zmiana exe na starszą werję też nic nie zmienia. Mam jeszcze dwa identyczne symulatory do testowania i one działają bezproblemowo. We wszystkich instaluję wszystkie ukazujące się exe /ostatnie to 180323/i żadnego problemu nie ma. Jest tylko ostatnio sygnalizowany- brak otwierania drzwi. 

Offline Wolny Kanał

  • Wiadomości: 5
  • Sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem.
    • Zobacz profil
    • Strona Wolny Kanał
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #218 dnia: 24 Marca 2018, 12:38:37 »
Dziękuję za objaśnienie tematu. Teraz wszystko jasne. Myślałem, że z mojej strony są jakieś braki. Poprzednio, sprzed reinstalacji MaSzyny, zaktualizowałem Linię61 poprzez opcję w zakładce Rainsted, ale po uruchomieniu scenariuszy tory jakby zniknęły, znaczy były prawdopodobnie pod terenem, bo pociąg jechał, a torowiska nie było widać. Myślę, że póki co dam sobie spokój z tą linią do momentu przebudoowy. Zauroczony jestem Kaliską i Całkowem v2, także mam po czym jeździć, aczkolwiek Linia61 jest realną i szkoda z niej rezygnować, bo i scenariusze towarowe ciekawe.

Offline MaciejakS

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #219 dnia: 25 Marca 2018, 14:56:26 »
Witam. U mnie problem jest w samej próbie instalacji, bowiem po ściągnięciu pliku Maszyna1801.exe wyświetla mi się poniższy obraz, który nie pozwala na dalszą instalację. Wcześniej utworzyłem do tego folder, którego nie da się utworzyć automatycznie. System 8.1 nowy, niedawno instalowany. Czy to może być problem jakichś plików?
Dzięki
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2018, 17:40:29 wysłana przez matek123 »

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 527
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #220 dnia: 25 Marca 2018, 15:00:31 »
Nie instaluj w Program Files, zwykły użytkownik nie ma prawa zapisu tam.

Offline MaciejakS

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #221 dnia: 25 Marca 2018, 15:08:14 »
Nie instaluj w Program Files, zwykły użytkownik nie ma prawa zapisu tam.
Dzięki serdeczne ;)

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 6257
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 546
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #222 dnia: 25 Marca 2018, 16:12:18 »
Dziękuję za objaśnienie tematu. Teraz wszystko jasne. Myślałem, że z mojej strony są jakieś braki. Poprzednio, sprzed reinstalacji MaSzyny, zaktualizowałem Linię61 poprzez opcję w zakładce Rainsted, ale po uruchomieniu scenariuszy tory jakby zniknęły, znaczy były prawdopodobnie pod terenem, bo pociąg jechał, a torowiska nie było widać. Myślę, że póki co dam sobie spokój z tą linią do momentu przebudoowy. Zauroczony jestem Kaliską i Całkowem v2, także mam po czym jeździć, aczkolwiek Linia61 jest realną i szkoda z niej rezygnować, bo i scenariusze towarowe ciekawe.

Prawdopodobnie miałeś stare pliki binarne terenu sbt. Najnowszy rainsted powinien je usuwać, ale dla pewności przy wgrywaniu zmian przejrzyj katalog scenery w ich poszukiwaniu.
Mój kanał youtube

Offline marol11

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #223 dnia: 26 Marca 2018, 19:53:55 »
Pobrałem exe 18.01, wszystko "zainstalowałem" brakuje wielu tekstur. Ma ktoś pomysł dlaczego?

Offline Cookie

  • Wiadomości: 141
  • Nieoficjalny Król Galerii Screenów
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #224 dnia: 27 Marca 2018, 06:35:51 »
Pierw użyj szukajki zanim zadasz pytanie. Kliknij przycisk Sprawdź Posiadany Tabor[kropka]
Matek123

« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2018, 17:40:07 wysłana przez matek123 »
Ta piękna stalowa MaSzyna... Która wozi mnie na wakacje...

Offline marol11

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #225 dnia: 27 Marca 2018, 16:10:39 »
Robione wielokrotnie[kropka]
Matek123

« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2018, 17:39:49 wysłana przez matek123 »

Offline Szybki Wiewiór

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #226 dnia: 27 Marca 2018, 17:04:11 »
U mnie występuje ten sam problem. Myślałem nad tym, aby pobrać po kolei, a następnie instalować w ten sam folder, ale nie wiem czy to zadziała.
Bo My nie prosimy o wolność, My o nią walczymy.

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 527
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #227 dnia: 27 Marca 2018, 17:08:26 »
coś brakuje, jest jakiś problem, ale nie wiadomo czego brakuje, co nie działa...
ehh

Offline Szybki Wiewiór

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #228 dnia: 27 Marca 2018, 17:22:19 »
Brakuje wielu tekstur dla lokomotyw, wagonów, scenerii. Zamiast przycisku "Uruchom symulacje" jest "Popraw pojazdy".
Załączam screen.

Nie cytujemy poprzedniego posta.
Matek123
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2018, 17:40:46 wysłana przez matek123 »
Bo My nie prosimy o wolność, My o nią walczymy.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 3094
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 261
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #229 dnia: 27 Marca 2018, 17:38:32 »
Bardziej od sceenów przydał by się log i errors.

Offline Szybki Wiewiór

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #230 dnia: 27 Marca 2018, 17:48:47 »
Musiałbym na nowo zainstalować MaSzynę i wtedy ewentualnie mógłbym przesłać loga i errorsa.
Bo My nie prosimy o wolność, My o nią walczymy.

Offline marol11

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #231 dnia: 27 Marca 2018, 21:26:35 »
Bardziej od sceenów przydał by się log i errors.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 6257
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 546
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #232 dnia: 27 Marca 2018, 21:30:11 »
Nie pobrałeś przypadkiem samego patcha 18.01 bez żadnych wcześniejszych paczek? Ilość braków jest kolosalna. Instalator niby nie powinien do tego dopuścić, ale może go luzem dorwałeś.
Mój kanał youtube

Offline Szybki Wiewiór

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #233 dnia: 27 Marca 2018, 22:31:53 »
Możliwe, że masz rację. Spróbuję pobrać MaSzynę w wersji 15.04, a następnie po kolei aktualizować do wersji 18.01.
Bo My nie prosimy o wolność, My o nią walczymy.

Offline Joachimowicz

  • Betatester
  • Wiadomości: 331
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 107
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #234 dnia: 27 Marca 2018, 22:49:23 »
Łatwiejszym, a przede wszystkim sposobem, który nie powinien wywoływać błędów, które mogą wystąpić przy ręcznym instalowaniu kolejnych paczek, jest instalator. Wystarczy zaznaczyć poszczególne opcje i maszyna sama się pobiera, a następnie instaluje. Chyba wcześniej nie pisałeś nic na temat sposobu instalacji, którego użyłeś.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline Szybki Wiewiór

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #235 dnia: 28 Marca 2018, 10:08:27 »
Właśnie w ten sposób jak pokazane na obrazku instalowałem. Nie wiem z czego mogą wynikać braki, skoro używałem instalatora, a nic nie wskazywało na to, że pobieram sam patch 18.01.
EDIT: Zainstalowałem patche krok po kroku i się udało. Wszystkie tekstury są, nie ma żadnego problemu.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2018, 14:04:32 wysłana przez Szybki Wiewiór »
Bo My nie prosimy o wolność, My o nią walczymy.

Offline marol11

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #236 dnia: 30 Marca 2018, 14:45:55 »
Nie pobrałeś przypadkiem samego patcha 18.01 bez żadnych wcześniejszych paczek? Ilość braków jest kolosalna. Instalator niby nie powinien do tego dopuścić, ale może go luzem dorwałeś.

Pobrałem cały instalalator, nic nie odhaczałem - pierwotnie 13 giga

Offline Szybki Wiewiór

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #237 dnia: 31 Marca 2018, 11:29:15 »
@marol11 Spróbuj moim sposobem pościągać oddzielnie patch 15.04 i 16.08, następnie wypakować pierwszy i dodać łatkę 16.08. W drugiej kolejności pobrać instalator do patcha 17.07 i do 18.01.
Potem wystarczy zainstalować po kolei do folderu z grą. Może Ci się uda. Sam tak zrobiłem i działa tak jak należy.
Bo My nie prosimy o wolność, My o nią walczymy.

Offline lukasn26

  • Wiadomości: 212
  • Zbanowany!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #238 dnia: 31 Marca 2018, 12:36:02 »
Witam, przy aktualizacji MaSzyny do najnowszej wersji, Instalator odmawia posłuszeństwa. Czy jest jakiś bezpośredni link do tego patcha (18.01)?

Offline Fruti

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Patch 18.01 - problemy
« Odpowiedź #239 dnia: 31 Marca 2018, 14:07:56 »
Witam.
Trochę jestem zniesmaczony bo mój pierwszy post i od razu z problemem. Nie wiem co bym nie zrobił i jaką wersje maszyny bym nie instalował zawsze pojawia się ten błąd co na screenie. Pojawiają się przy pierwszym uruchomieniu dwa pierwsze małe okienka i gdy ma dojść do konfigurowania Rainsted wywala błąd. Potem już ponowne uruchomienie programu cały czas skutkuje błędem jak na załączonym obrazku. W zasadzie mogę tylko pojeździć jak odpalę EU07.exe