Autor Wątek:  Problem z Windows XP (ale nie tylko)  (Przeczytany 58033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macnow30

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Lipca 2006, 21:59:17 »
Cytat: "Akvin"
Może to sterowniki masz zbyt nowe. Do takiej karty to spokojnie wystarczą ci starsze... Ja na GF4 MX440 używam 52.16. Z tym że odrazu zaznaczam że sam się już pogubiłem w tym które exe chodzi na jakich sterach.


no tak.... ale ja juz próbowałem wszystkiego... spróbuje na kompie kolegi. ale powiedzcie mi - czy warto się tak męczyć? mam trs 2004 i z MaSzyną chyba se odpuszcze... a moze warto próbować??

Mazi

  • Gość
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Kwietnia 2007, 19:40:29 »
Witam!
Jestem tutaj nowy.
Pobrałem ze strony głównej tą wersję: "MaSzyna wersja 160704".
Jednak nie chce mi się odpalić. Windows XP wywala mi jakiś błąd i pyta czy wysłać raport etc.
Oto mój log:
Starting MaSzyna rail vehicle simulator.
Compilation 160704v01
Renderer:
GeForce4 MX 440/PCI/SSE/3DNOW!
Vendor:
NVIDIA Corporation
OpenGl Version::
1.5.7
Supported Extensions:
GL_ARB_imaging GL_ARB_multitexture GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_window_pos GL_S3_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_clip_volume_hint GL_EXT_compiled_vertex_array GL_EXT_Cg_shader GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_paletted_texture GL_EXT_pixel_buffer_object GL_EXT_point_parameters GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shared_texture_palette GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_cube_map GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_env_dot3 GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_lod GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_object GL_EXT_vertex_array GL_IBM_rasterpos_clip GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_KTX_buffer_region GL_NV_blend_square GL_NV_fence GL_NV_fog_distance GL_NV_light_max_exponent GL_NV_packed_depth_stencil GL_NV_pixel_data_range GL_NV_point_sprite GL_NV_register_combiners GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_env_combine4 GL_NV_texture_rectangle GL_NV_vertex_array_range GL_NV_vertex_array_range2 GL_NV_vertex_program GL_NV_vertex_program1_1 GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_multitexture GL_SGIS_texture_lod GL_SUN_slice_accum GL_WIN_swap_hint WGL_EXT_swap_control
glClearColor (FogColor[0], FogColor[1], FogColor[2], 0.0);
glFogfv(GL_FOG_COLOR, FogColor);
glClearDepth(1.0f);  
glEnable(GL_TEXTURE_2D);
glShadeModel(GL_SMOOTH);
glEnable(GL_DEPTH_TEST);
glEnable(GL_ALPHA_TEST);
glAlphaFunc(GL_GREATER,0.5);
glDepthFunc(GL_LEQUAL);
glDisable(GL_BLEND);
glHint(GL_PERSPECTIVE_CORRECTION_HINT, GL_NICEST);
glPolygonMode(GL_FRONT, GL_FILL);
glFrontFace(GL_CCW);
glEnable(GL_CULL_FACE);
glLineWidth(1.0f);
glPointSize(2.0f);
glLightModelfv(GL_LIGHT_MODEL_AMBIENT,ambientLight);
glLightfv(GL_LIGHT0,GL_DIFFUSE,diffuseLight);
glLightfv(GL_LIGHT0,GL_SPECULAR,specularLight);
glLightfv(GL_LIGHT0,GL_POSITION,lightPos);
glEnable(GL_LIGHT0);
glEnable(GL_COLOR_MATERIAL);
glColorMaterial(GL_FRONT, GL_AMBIENT_AND_DIFFUSE);
glMaterialfv( GL_FRONT, GL_AMBIENT_AND_DIFFUSE, whiteLight );
glEnable(GL_LIGHTING);
glFogi(GL_FOG_MODE, GL_LINEAR);
glFogfv(GL_FOG_COLOR, FogColor);
glFogf(GL_FOG_START, 1000.0f);
glFogf(GL_FOG_END, 2000.0f);
glEnable(GL_FOG);
Font init
Font init OK
Sound Init
Loading - texture: textures\logo.bmp
OK


Dochodzi do tego momentu i dalej nic :/
Mam kartę graficzną GeForce 4 MX 440. Sterowniki mam bodaj najnowsze jakie są (93.71), może to ich wina, ale nie umie znaleźć starszych :/
BŁAGAM jak to uruchomić ?!

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5904
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 428
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Kwietnia 2007, 19:53:17 »
Powinieneś zapytać w dziale pomoc.
Sprawa jest jednak dość prosta, Na tą wersję symulatora co pobrałeś z downloadu masz za nowe sterowniki karty graficznej, a chodzi o to:
Cytuj
NVIDIA Corporation
OpenGl Version::
1.5.7

Jedyne rozwiązanie to instalacja starszych sterowników do karty, ja używam NVIDIA 5216 w XP.
Drugie rozwiązanie pobrać paczkę z tego wątku:
http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=4191&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
oraz dodatkowo exe @Youby z tego wątku:
http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=5133
W kwestii tematu to tyle. Polecam jednak dokładnie poczytać forum dla poznania symulatora głębiej.

Druga sprawa, temat wielokrotnie poruszany. Szukaj najpierw tematu który Ciebie interesuje. Potem pisz.

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Kwietnia 2007, 21:03:25 »
Lub nie masz zainstalowanych sterownikow do karty dzwiekowej...

nezah

  • Gość
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Kwietnia 2007, 14:10:03 »
Cytat: "Quark-t"
...
Bo:
gf2 mx 400 i stery 53.03 - działa
gf2 mx400 i stery >53 - jak chce to działa, ale np. na nowym exe nie ma napisów
gf6600 i stery 81.98 - działa cacy :D

Mam zamiar zmodernizowac kompa, tak żeby symek mi dobrze chodzil, ale nie wiem jaką grafikę kupić.
Koledzy, napiszcie jakie karty macie i czy wam symek super chodzi, bez walenia w ścianę itp. na exe 664 i na exe YouBy
coś w stylu  jak w cytacie tylko, że z producentem karty, jeżeli to ma znaczenie np.
 
gf6600 producent .....  stery 81.98 exe ...

Myśle, ze było by to przydatne dla wielu userów, którzy chą zmodernizować kompa i chcą mieć dobrze działajacego symka.
Pozdrawiam

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4421
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 200
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Kwietnia 2007, 16:48:04 »
Problemy są ze sterami dla GeForce'ów. Kup sobię jakąś dobrą kartę ATI, to żadnego walenia w mur itp. nie będzie.

Offline Grzegorz KK

  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
mam ATI Radeona"_"
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Kwietnia 2007, 17:27:51 »
Cytat: "ziomalcl"
Problemy są ze sterami dla GeForce'ów. Kup sobię jakąś dobrą kartę ATI, to żadnego walenia w mur itp. nie będzie.


Witam.
Mam ATI radeona 9550 i śmiga aż miło;):> zapewniam cię że nia ma żadnego walenie w mur jak kolega wyżej napisał;).
Serdecznie Pozdrawiam:).
Nikon D60+18-55 II
PMR Twintalker 5710 X2 (Niezawodna łączność na szlaku i w terenie)
Sony Full HD HDR-CX-115 (uzupełnienie siatki jakością FUll HD)

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Kwietnia 2007, 18:45:37 »
Cytat: "nezah"


Myśle, ze było by to przydatne dla wielu userów, którzy chą zmodernizować kompa i chcą mieć dobrze działajacego symka.
Pozdrawiam

GeForce 6600 LE/AGP/SSE2
Vendor:
NVIDIA Corporation
OpenGL Version:
2.0.3
najnowsze detonatory :)

nezah

  • Gość
Re: mam ATI Radeona"_"
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Kwietnia 2007, 19:30:05 »
Dzięki, no to mamy już dwie propozycje
Cytat: "grzegorz kk"

Witam.
Mam ATI radeona 9550 i śmiga aż miło;):> zapewniam cię że nia ma żadnego walenie w mur jak kolega wyżej napisał;).
Serdecznie Pozdrawiam:).

Myślałem, że to z kartami ATI są większe problemy niż z GeForce. @grzegorz kk a jakie masz stery do tej karty?

Cytat: "Mateu"

GeForce 6600 LE/AGP/SSE2
Vendor:
NVIDIA Corporation
OpenGL Version:
2.0.3
najnowsze detonatory :)

@Mateu,z taką wersją OpenGL to chyba exe 664 nie odpalisz ?

Pozdrawiam

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5904
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 428
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Kwietnia 2007, 20:34:30 »
Do symulatora NVida, FX5700 Athlon 3000 1024 ram.
Nikt nie zmusza jeździć na exe664kb.
Ja nie dałbym złamanego grosza jednak, że jak u mnie działa to u innych też musi. Tak po za tym to chyba nie ten wątek.
Ten wątek jest o problemach w WINXP a nie o sprzęcie!

nezah

  • Gość
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Kwietnia 2007, 23:18:30 »
Cytat: "Krzysiek626"
Do symulatora NVida, FX5700 Athlon 3000 1024 ram...

Dzięki za informację

Cytat: "Krzysiek626"
...Nikt nie każe jeździć na exe664kb...

Tak, nikt nie każe jeździć na exe 664, ale to exe mimo wszystko jest najlepsze i dlatego interesuje mnie, czy da się na nim pojeździć mając nowe modele kart.

Cytat: "Krzysiek626"
...Tak po za tym to chyba nie ten wątek.
Ten wątek jest o problemach w WINXP a nie o sprzęcie!

Chyba nie da się rozdzielić poroblemów ze sprzętem, sterownikami i systemem, to wszystko i tak jest ze sobą powiązane. Poza tym to w tym wątku jest też m.in. dużo informacji o kartach i sterach.
Nikt mi nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe :) i nikt mi nie wmówi, że ten wątek był tylko o problemach w XP :)

Pozdrawiam

Offline Bartek7777

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
pomoc
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Sierpnia 2007, 16:11:19 »
mam pytanie a czy te sterowniki 53.03 beda chodziły z moja karta niwidia geforce 2 mx100/200????????

Offline kruger

  • Wiadomości: 362
  • Maszynista metra
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Sierpnia 2007, 16:20:53 »
Beda, to sa jedne z lepszych sterownikow (tzn ta wersja)

Offline Bartek7777

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
pomoc
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Sierpnia 2007, 16:27:32 »
a wiesz gdzie moge je pobrac bo ja znalazłem takie cos: http://www.softwarepatch.pl/plik/515/56/6/sterowniki-i-biosy/nVidia-Detonator-XP-Drivers-5303_(komentarze).html
 i nie wiem czy to to jak bys mogl mi powiedziec czy to to bym byl bardzo wdzieczny

Offline Akvin

  • Wiadomości: 1006
  • We Will Rock You
    • Zobacz profil
    • http://my.opera.com/akvin-profeta
  • Otrzymane polubienia: 2
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Sierpnia 2007, 19:53:53 »
Pozdrawiam
All you have to do is save the world...

Offline bohunIC

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1407
  • Ну погоди
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:26:12 »
Nvidia 7300 512RAM
Centrino Duo
2GB RAM

Na Quarku mam w najgorszych momentach 20fps z moja trakcja ;)

Mam VISTE i smiga bez problemow! Na XP tez bylo wszystko OK

STEROWNIKI, STEROWNIKI i jeszcze raz STEROWNIKI.

Przyspieszenie AGP jest najwazniejsze jak niemasz zapomnij o fps' ie

Offline SiBiK

  • Wiadomości: 80
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Sierpnia 2007, 15:10:09 »
Witam,
Mógłby ktoś zaproponowac dobre stery do Nvidia GeForce 7600 GT ??

Mialem dobre ale nie pamietam wersji a teraz w maszynie wyciaga mi max 61 FPS.

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Sierpnia 2007, 15:55:33 »
Cytat: "SiBiK"
Witam,
Mógłby ktoś zaproponowac dobre stery do Nvidia GeForce 7600 GT ??

Mialem dobre ale nie pamietam wersji a teraz w maszynie wyciaga mi max 61 FPS.

http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_162.18.html
Moze te ?:)

Offline SiBiK

  • Wiadomości: 80
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Sierpnia 2007, 16:25:34 »
Wlasnie te mialem a to chyba wersja 80. cos :/ wtedy wyciagalo mi ponad 100 FPS :)

ENKA

  • Gość
Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Sierpnia 2007, 19:16:13 »
Ja mam taki problem:

Mam paczuszke, o której pisano niżej, exe YouBy'ego...
No i odpalam MaSzyne. Wyskakuje komuniakt:

nVidia OpenGL Driver

Driver components mis-match. Exit is the only option.



Nie mam pliku log.txt gdyż nawet nic nie zdążyło mi sie załadować.
Moja karta graficzna to NVIDIA GeFORCE 2 MX/MX 400.
Czy dzieje sie tak, dlatego że mam zbyt nowe sterowniki? (Aha.. i jak sprawdzić moją wersje sterów do karty graficznej?)

Aha, mój system to Win XP

Offline Akvin

  • Wiadomości: 1006
  • We Will Rock You
    • Zobacz profil
    • http://my.opera.com/akvin-profeta
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Września 2007, 14:34:35 »
Aha.. i jak sprawdzić moją wersje sterów do karty graficznej?)

Prawo-klik na ekranie -> Właściwości -> Ustawienia -> Zaawansowane -> zakładka NVidii powinna tam być (z pamięci piszę).
Pozdrawiam
All you have to do is save the world...

Offline ulyssess

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Października 2007, 20:54:01 »
To może i ja sie podłącze z moim problemem graficznym. Otóż u mnie fps przekracza 5 przy rozdzielczości 512*384 i to w małym oknie. Jak ustawie na 800*600 to fps wynosi około 1 do 3. Komp to athlon 3800+ 2*2GHz, ram 1024 (800MHz) ale grafika to zintegrowana Via delta chrome 9.
I teraz czy ta grafika jest za słaba i darować sobie szukanie starszych sterów, czy na niej powinien symulator w miare normalnie działać ?

Pozdrawiam Piotrek

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5904
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 428
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Października 2007, 22:24:16 »
Niewątpliwie wina karty graficznej. Można poszperać i poeksperymentować z innymi sterownikami, tylko jakimi? Poeksperymentowłbym też z ustawieniami przydziału pamięci. Trzeba zmienić kartę nawet na GF2 MX400, choć nie wiem czy płyta główna taką obsłuży.

Offline ulyssess

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Października 2007, 22:41:25 »
Przydział pamięci ustawiłem na max - 256M (już wcześniej). Płyta mogłaby obsłużyc nowe grafiki na PCI expres, ale ten komp nie był kupowany z myślą o grach a z symulatorem styknąłem się dość przypadkowo. A obecnie nie mam funduszu wolnego na nową grafę. Reasumując, to nie myślałem że zintegrowana grafika jest tak cienka (normalnie pokaz slajdów), choć trzeba wziąć pod uwagę, że pamięć wykorzystywana jest z ogólnego ramu i może być problem z czasem dostępu do ramu na potrzeby grafiki.

Pozdrawiam Piotrek

Offline szczygiel

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Października 2007, 16:59:49 »
Mam karte S3 DeltaChrome s8 256 MB i sterowniki Chrometal 5.0. Przy wlaczaniu gry wyskakuje mi blad :
"Can't Create A GL Rendering Context"
Czy ktos moze mi pomoc? Naprawde probowalem juz wielu rzeczy...

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5904
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 428
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Października 2007, 14:39:16 »
Mam karte S3 DeltaChrome s8 256 MB i sterowniki Chrometal 5.0. Przy wlaczaniu gry wyskakuje mi blad :
"Can't Create A GL Rendering Context"
Czy ktos moze mi pomoc? Naprawde probowalem juz wielu rzeczy...
To tak wygląda jakby ta karta nie obsługiwała open GL.
W sterownikach trzeba sprawdzić i ewentualnie włączyć obsługę open GL.
Nie chcę martwić, ale czeka Cię zmiana karty graficznej na inną. Ta jest wielkim....g.
PS: poczytaj tu.
http://forum.dzikie.net/index.php?action=show_temat&id=18928

Offline Michu46

  • Wiadomości: 115
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Stycznia 2008, 21:29:14 »
Jestem w tym świecie zagubiony, wiec jak mam kartę: NVIDIA GeForce4 MX 440 with APG8X to jakiego sterownika potrzebuje? Też mam problem z uruchomieniem MaSzyny!

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2407
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 163
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Stycznia 2008, 21:31:31 »
Sterownik:
http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_81.85_pl.html
Następnym razem używaj googli... ;).
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline surbino

  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Kwietnia 2008, 09:11:21 »
Witam. Mam bardzo duży problem. Jak włączam Ma-Szynę to wyskakuje mi taki błąd: wystąpił błąd z aplikacją EU07 Rail Vehicle Simulator program i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.

Moje dane komputera:
                                             
AMD Sempron(tm) Processor
3000+
1,60 GHz
384 MB RAM

Proszę o szybkie rozwiązanie problemu

Offline ST44-003

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2901
  • EU07-001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 252
Odp: Problem z Windows XP (ale nie tylko)
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Kwietnia 2008, 10:33:46 »
A może jakieś konkretniejsze dane? Nie jesteśmy wróżkami z różdżką i nie czarujemy odpowiedzi.
1) Jaka sceneria?
2) Jaki lok?
3) Wrzuć loga, to będziemy wiedzieć.
4) I nie pisze się w tym poście, ponieważ on dotyczy błędów WINDOWSA, a nie MaSzyny (swoją drogą słowa MaSzyna się nie oddziela).