Dzisiaj wziąłem na tapetę scenerię calkowo_v2_UNOFF_specjalny. Sceneria jest nieprzejezdna. Wszystko działa poprawnie aż do Wilisia, gdzie powstaje impas. Wycieczkowiec nie dostaje wjazdu, osobowy z Jarkawek do Janiszewa nie dostaje wyjazdu, a SU45-172 stoi w peronach w trochę dziwnej pozycji. Okazało się, że po przyjeździe do Wilisia SU45-172 podjechała pod sam semafor i nie odczepiła wagonów. Po otrzymaniu tarczy próbowała wykonać manewry całym składem. Oczywiście to nie mogło się udać i powróciła z powrotem na tor, z którego wyjechała i podepchnęła skład pod semafor wyjazdowy z drugiej strony stacji. Nie wykonane prawidłowo manewry poskutkowały tym, że południowa głowica została zablokowana i ruch zamarł. Przyczyną kłopotów okazał się brak rozkładu jazdy dla SU45-172 "ROPr55309orz". Po uzupełnieniu tego braku ruch odbywa się prawidłowo. Również dla SN61-183 brak rozkładu jazdy, ponieważ szuka go w nieistniejącym katalogu "calkowo_v2/rozklady_inne/ROPr_willas-wil0956". Po jego uzupełnieniu jeździ sobie do Wilisia i z powrotem. To jednak nie koniec kłopotów. Po powrocie z Jarkawek stajemy pod semaforem wjazdowym z braku wjazdu na stację w Wilisiu. Problemem tym razem okazała się SU45-079, która zajęła tor, na który mieliśmy wjechać. Wg rozkładu jazdy SU45-079 musielibyśmy czekać 1,5 godziny na zwolnienie toru po jego odjeździe i wówczas moglibyśmy wjechać, co jest bezsensem. Żeby to sprawdzić, usunąłem skład na bocznicę. I rzeczywiście po zjechaniu na bocznicę, dostajemy sygnał wjazdu na stację. Wg opisu scenariusz powinien się tu skończyć. Ale tu niespodzianka. Po chwili otrzymujemy sygnał do odjazdu i możemy udać się w dalszą drogę. Bez żadnych przygód dojeżdżamy do Janiszewa, gdzie odstawiamy skład na tory odstawcze. Pozostaje jeszcze kwestia kursu powrotnego SU45-172. Po wykonaniu manewrów i podłączeniu się do składu z przeciwnej strony ustawia tryb pracy pociągowej szykując się do wyjazdu, ale nie dostaje rozkładu jazdy. Jeżeli pozostawimy ją w spokoju, to nigdzie nie pojedzie, ale jeżeli podciągniemy ją pod W4, to po przyjeździe SU45-079 otrzymuje ona sygnał do odjazdu i bez przeszkód dociera do Janiszewa.
Moja uwaga: przydałby się powrotny rozkład jazdy dla naszego wycieczkowca.