Autor Wątek:  Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04  (Przeczytany 93415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Kwietnia 2015, 00:09:41 »
Sprawdź mu tabelkę skanowania czy widzi przejazd. Wszystkie powinny być przypisane, tylko czasami im skanowanie coś mruga i po pierwszym przebłysku ignorują sygnał. Niestety, auta w maszynie są zabugowane.
Mój kanał youtube

Offline łuki94

  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #181 dnia: 23 Kwietnia 2015, 00:28:34 »
Testowałem dzisiaj scenariusze na linii 61: osobowy1, osobowy2 i osobowy3. Pierwsze dwa scenariusze przejezdne, bez większych błędów. W scenariuszu osobowy1 na ostatnim przystanku przed Częstochową brak sygnału odjazdu (gwizdka) kierownika pociągu. W scenariuszu osobowy2 kilka drobnostek: w Kochanowicach na przejeździe stoi zatrzymany ET40 z "gruszkami". Nie znam przyczyn postoju, być może tak przewiduje scenariusz. Drugi błąd to otwarty przejazd w kilometrze 129,1 po przejeździe  mijanego przez naszą jednostkę składu towarowego z ET22 CTL na czele. My przejeżdżamy już na otwartych rogatkach. Takie sytuacje były już w poprzednich wersjach MaSzyny na różnych sceneriach.
Scenariusz linia61_osobowy3: nadal brak wyjazdu dla naszego pociągu służbowego podczas omijania w stacji Kochanowice pociągu sieciowego. Podany jest tylko wjazd. W załącznikach m. in. screeny zawierające współrzędne.
 

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #182 dnia: 23 Kwietnia 2015, 11:38:51 »
Gwizdki w takiej formie wypadałoby wywalić i przypisać je do rozkładu, skoro Ra przypisał W4. Nazewnictwo tych dźwięków niestety jest takie, że na pierwszy rzut oka nie mam pojęcia który odpowiada za Gnaszyn. Zresztą tam event "gnaszyn_odjazd" podaje semafor w Herbach. Muszę to sobie przejechać do analizy.
ET40 nie jest obsługiwany przez AI obecnie. Nie radzi sobie ono z samocofającym się nastawnikiem. Myślałem, że mamy jakąś fizykę dumb dla niego, ale nie widzę nic takiego w paczce. Zamienię go na jakiegoś innego łamańca raczej.
Skoro tory są zunifikowane, łatwo mogę zmienić sterowanie przejazdami na blokadę z licznikami składów. Tu pewnie coś pokombinuję.
linia61_osobowy3: Zrobiłem literówkę. Tor nazywa się none284 a event wyjazdu przypisałem do none_284.
Dziękuję za testy i proszę o resztę scenariuszy z l61.
Mój kanał youtube

Offline Kacper9

  • Wiadomości: 94
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #183 dnia: 23 Kwietnia 2015, 12:40:36 »
Linia61_pospieszny1 przejezdny na exe 470. Jest pare błedów, więc wrzucam errors. (Voltage loss mogło być moją winą)

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 545
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #184 dnia: 23 Kwietnia 2015, 16:19:41 »
Dzień dobry, cześć i czołem. Co prawda to nie jest problem z PC 15.04 który jakoś specjalnie przeszkadza, ale chciałbym (w miarę możliwości) uzyskać pomoc od jakiejś doświadczonej osoby, a nie chcę specjalnie tworzyć nowego wątku. W reszcie scenariuszy nie mam z tym problemu. Mianowicie chodzi o wydany razem z PC 15.04 scenariusz "zwierzyniec_SM42" autorstwa @Woku. Standardowo zdefiniowanym składem do podpięcia się a później jazdy z SM42 6Dg jest skład 4 wagonów krytych. Kiedyś próbowałem wziąć dłuższy skład (zrobiłem sobie skład złomowy z wagonów pasażerskich na coś około 200 m długości) i niestety skład wystawał mi poza semafor wyjazdowy. Spowodowało to, że w trakcie manewrów musiałem popchnąć ten skład przed semafor dalej a co w następstwie czekania 15 minut na próbę hamulca, ta niestety się nie odbyła i nie dostałem sygnału wyjazdowego. I tu moje pytanie: czy da się jakoś zdefiniować położenie początkowe składu na torze tak, aby zarówno skład i sama lokomotywa się zmieściły pomiędzy semaforami? Dziękuję z góry za ewentualną pomoc.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #185 dnia: 23 Kwietnia 2015, 17:19:34 »
Zmień przesunięcie składu we wpisie trainset na ujemne o wartości długości dodanych wagonów albo wstaw ten skład na tor dekoracja_17. Jest to kolejny odcinek tego toru w stronę wyjazdowego, ale o przeciwnej orientacji. Wtedy ile wagonów nie wstawisz, czoło będzie w miejscu końca obecnego składu.
Mój kanał youtube

Offline lukasn26

  • Wiadomości: 216
  • Zbanowany!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #186 dnia: 23 Kwietnia 2015, 17:44:20 »
SM48-086, wciskam 3-kę do oporu i mogę nabić na przewodzie głównym nawet do 10 000 atmosfer, bardzo wolno hamuje też.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #187 dnia: 23 Kwietnia 2015, 18:08:11 »
Wygląda na to, że jest błąd w symulacji matrosowa. Na ostatniej pozycji powinno być nagłe z tego co czytam, a zamiast tego jest nabijane powietrze do PG. Ciśnienie w zasilającym spada do -1 a mimo to w głównym nadal rośnie. Do Jubaja z tym.
Mój kanał youtube

Offline Michal1983

  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #188 dnia: 23 Kwietnia 2015, 22:24:55 »
Scenariusz linia61_osobowy3: nadal brak wyjazdu dla naszego pociągu służbowego podczas omijania w stacji Kochanowice pociągu sieciowego. Podany jest tylko wjazd. W załącznikach m. in. screeny zawierające współrzędne.
Też mam ten problem.
Używam Rainsted 17.2.124.12566

Offline łuki94

  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #189 dnia: 23 Kwietnia 2015, 22:38:13 »
Poczekaj do 5:50 rano, aż poprawka znajdzie się na repozytorium do pobrania.

Reg. obowiązki 11a.
Proszę poprawić.
Benek
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2015, 23:36:09 wysłana przez łuki94 »

Offline łuki94

  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #190 dnia: 24 Kwietnia 2015, 01:21:04 »
Właśnie przejechałem dwa kolejne scenariusze: pospieszny1 i l61_regio. Obydwa czyste, bez większych błędów. Jedyne rzeczy, które zauważyłem, to w scenariuszu pospieszny1 na starcie koniec składu "tonie w zieleni", ale nie przeszkadza to w ruszeniu. Na l61_regio pod wjazdem do Lublińca rezonator SHP jest odsunięty od toru. O rzeczach typu poprzestawiane wskaźniki nie piszę, gdyż chciałbym spróbować naprawić to osobiście.

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 272
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #191 dnia: 24 Kwietnia 2015, 01:43:47 »
Ta misja wygląda inaczej niż na filmiku.
Czym by się nie jechała auta błąkają się i tak. Ale od tego się nie umiera...
Cytuj

/.../ Na filmiku widać, że misje zaczynamy na EP05-023. prowadzimy skład z Bałtyku Głównego do Alakowic i wjeżdżamy na tor zajęty przez EP08-006. Wprawdzie jest tam wskaźnik W27 - 160 km/godz, ale rozkładowa wynosi 110 km/godz. Czyli jedziesz za szybko.
Na filmiku jadę EZT-em - coś jak Pendolino - oczywiście pełną mocą. 2x EP 05 daje czadu. Ale to taka dygresja.
EDIT: Można próbować i tak: http://youtu.be/peEFnoY3s0Y
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2015, 03:27:59 wysłana przez Smok E_ustachy »

Offline misza_33

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #192 dnia: 24 Kwietnia 2015, 11:04:45 »
Kolejny problem na manewrowo3. Tym razem testowane na exe 470. St44- 895, pomimo białego światełka na semaforze, nie zjeżdża do szopy tylko zatrzymuje się zaraz za semaforem, przez co blokuje przejazd innym lokomotywom. Przez to wykonanie  dalszych zadań nie jest możliwe, bo na przykład su 45 , która przyprowadza pociąg "Suwałki", tez nie może zjechać do szopy i w konsekwencji blokuje pozostałe eventy.

Reg. obowiązki 2.
Proszę zmniejszyć wagę załączników.
Benek
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2015, 21:29:41 wysłana przez misza_33 »

Offline Pablo

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #193 dnia: 24 Kwietnia 2015, 13:00:45 »
Witam. W loku ET21 nie działa podświetlenie kokpitu(sprawdzałem na scenerii 1053_Całkowo-TLK). I mam pytanie. Czy istnieje możliwość (a może jest w bliskich planach) w scenerii 1053-Całkowo pociągnięcia tej trawy w 3d aż do samego Macierzewa? Chodzi mi o ten jednotorowy odcinek od Macierzewo-Całkowo-Wilis Park Wpa.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6176
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2112
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #194 dnia: 24 Kwietnia 2015, 13:01:29 »
@misza_33 Może by tak log.txt? Jak możesz jeszcze raz uruchomić to podleć do tej lokomotywy i wciśnij F2. Wtedy poznamy przyczynę zatrzymania.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #195 dnia: 24 Kwietnia 2015, 16:11:02 »
Witam. W loku ET21 nie działa podświetlenie kokpitu(sprawdzałem na scenerii 1053_Całkowo-TLK). I mam pytanie. Czy istnieje możliwość (a może jest w bliskich planach) w scenerii 1053-Całkowo pociągnięcia tej trawy w 3d aż do samego Macierzewa? Chodzi mi o ten jednotorowy odcinek od Macierzewo-Całkowo-Wilis Park Wpa.
W poprzedniej paczce ET21 też nie miał podświetlenia. EP08 dorobił je w kilku lokomotywach, ale nie chciało mu się dostosować tego do paczki, wiec możesz szukać wśród jego unoffów. Nowa kabina ET21 jest w sumie gotowa i nie wiem dlaczego nie wychodzi, wiec nie będę tego poprawiał. Ganza i gagara wypadałoby kiedyś podświetlić, bo nowe modele coś wyjść nie mogą, ale nie będę tego teraz robił. Może kiedyś do tego wrócimy a może doczekamy się nowych modeli w końcu.
Autor dekoracji na l53 nie ma czasu tego dokończyć, dlatego Sandomierz jest taki pusty. Można spróbować obrócić zielsko z Całkowa, można siać od nowa. Nikt się za to nie wziął, droga wolna by mieć jakiś wkład w symka. Jest notatnik, są makra Mariusza do excela, jest rainsted i wreszcie jest 3ds. Możliwości siania zielska mnóstwo, więc zachęcam jeśli kogoś to pociąga.
L61_tlk przejezdna bez problemów. Jedynie połowa W5 nieprzypisana, więc ai chciało mi czterdziestką ciągnąć i musiałem sam zniżyć się do kierata. Jakby komuś się chciało przepisać rozkład w pdfa do txt to dodam.
L61_towarowy1 przejezdja w całości dla ai łącznie z manewrami w Częstochowie. Jedynie nie ma rozkładu powrotnego.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2015, 18:04:23 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 545
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #196 dnia: 24 Kwietnia 2015, 19:30:09 »
@Stele: daj mi jeszcze troszkę czasu na przepisanie rozkładu l61_tlk_1, bo jestem w trakcie przepisywania. Jak skończę, zedytuje tego posta i dodam załącznik z rozkładem do tego scenariusza.

EDIT: Dobra, przepisane. Czekam na uwagi, co poprawić, ewentualnie czy wszystko w porządku.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2015, 23:52:02 wysłana przez RoboBatman »

Offline misza_33

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #197 dnia: 24 Kwietnia 2015, 21:21:41 »
Odnośnie problemu z manewrowo3 , dołączam zapomniany log.txt . Któryś z tych dwóch Gagarinów coś psuje, lub ja coś robię źle :0

Offline Lelek

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 265
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 13
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Kwietnia 2015, 21:54:59 »
Lelek, does changes on Moczniki works for you?
Yes, now work all scenarios. But I didn't test them whole, just the beginning, which doesn't work before, because I don't have much time.
M.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #199 dnia: 24 Kwietnia 2015, 23:06:21 »
Boję się manewrowa. To jest tak napisane, że nie sposób tego debugować. :(
Robo, relacja się zgadza, numer pociągu się zgadza, a rozkład z l53. Nie pij tyle. :D
Lelek: I'm uploadin those changes to repository then. Everyone, just be cerefull with itchi fingers and read description carefully.
Mój kanał youtube

Offline ST44-003

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2964
  • EU07-001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 327
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #200 dnia: 24 Kwietnia 2015, 23:59:13 »
A u mnie dalej wywala "raport" na Całkowie, w momencie przestawienia się semafora ramiennego dla składu prowadzonego SU45-017. A wcześniej działało :<
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2015, 00:01:50 wysłana przez ST44-003 »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #201 dnia: 25 Kwietnia 2015, 00:12:53 »
Przecież jest poprawka na przejazdy. Masz jakieś nieaktualne pliki.
Mój kanał youtube

Offline ST44-003

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2964
  • EU07-001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 327
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #202 dnia: 25 Kwietnia 2015, 00:18:08 »
Niby w jaki sposób? Błąd wywala na paczce DDS, więc ciężko o nowsze pliki. Chyba że gdzieś coś przeoczyłem przeglądając ten dział.
Aaaa... walić to, kopuję pliki z PC2013, tam przynajmniej wszystko działa ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2015, 00:28:51 wysłana przez ST44-003 »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #203 dnia: 25 Kwietnia 2015, 00:30:55 »
Jesteś beta to ciągnij z repo albo z linku w mojej stopce. A na plikach z 8.13 i exe471 też powinno wywalić. ;)
Mój kanał youtube

Offline ST44-003

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2964
  • EU07-001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 327
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #204 dnia: 25 Kwietnia 2015, 00:39:16 »
@Stele, ale tu chodzi o to, że na Exe 469 działało, na 470 przestało. 471 przetestuję jutro, bo jestem wykończony już po całym tygodniu. Niemniej za pomocą plików z paczki 2013 uratowałem działanie scenerii, także coś jest na rzeczy ;)

Edit: Śmieszna liczba postów wysłanych, 1818 ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2015, 00:40:29 wysłana przez ST44-003 »

Offline mkwojtaz

  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #205 dnia: 25 Kwietnia 2015, 21:29:31 »
Sprawdziłem manewrowo. Błąd przedstawiony przez kolegę misza_33 nie występuje o ile poczekamy z rozpoczęciem manewrów na pozwolenie dyżurnego. Widać, że ktoś próbował przygotować scenariusz pod AI, więc wyzwalany jest event podający dla naszej sm42 tarczę "podziemną" i wysyłana jest dla nas komenda Shunt. Jeżeli nie stoimy już na torze, na którym rozpoczynamy misję to komenda trafia do lokomotywy, która stała za nami i zostaje ona aktywowana, co w ogóle nie powinno nastąpić.

Offline EP08_015

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4347
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 313
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Kwietnia 2015, 22:29:52 »
I kolejny zauważony blad. Dosc często w misji drawinowo-noc lub dzienna. jesteśmy kierowani w prawo we wlodowicach zachodnich zamiast w lewo jak powinno być. Nasz skład dostaje przebieg taki jaki powinien dostać towarowy. Tymczasem towarowy, który powinien jechać przed nami stoi pod s1. Misja nieukonczona. Jedyne co zrobiłem, to zamienilemP05 na Ep09. W załączniku log. Po chwili nasz skład dostaje wyjazd na tory towarowe.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #207 dnia: 25 Kwietnia 2015, 23:17:24 »
Ewenty są w miarę pokomentowane. Wygląda na to, że wszystko ustawione jest na kolejność przyjazdu składów. Dziewiątka wjechała jako pierwsze brutto. Jak chce ci się z tym bawić, to zmień wybór przebiegu na odczyt rozkładu jazdy. Mi się nie chce.
Cieszę się, że komuś Manewrowo działa. Ten scenariusz wypadałoby przepisać na współczesne algorytmy albo napisać jakiś inny na tą stację. Nie podejmuję się żadnych przeróbek obecnego, bo sposób działania jest zbyt pogmatwany.
Dostosowałem rozkład Robo by wyświetlał się poprawnie. Jakby ktoś chciał zrobić rozkłady do innych scenariuszy na l61-jestem otwarty. Ra dodał większość W4, wiec można zrobić przewijane, z autokieropociem, otwieraniem drzwi i resztą bajerów.
Jak ktoś ma jeszcze coś krytycznego do zgłoszenia, proszę się pospieszyć. Jak nic nie będzie, jutro składam patcha.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2015, 00:10:29 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline łuki94

  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #208 dnia: 26 Kwietnia 2015, 01:17:42 »
Poczyniłem minimalne poprawki w ustawieniu kilku wskaźników na l61. Można będzie dodać, gdyż  były obrócone lub przesunięte. Opis współrzędnych w pliku txt.

Offline EP08_015

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4347
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 313
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #209 dnia: 26 Kwietnia 2015, 07:27:24 »
Niewiem czemu te wiadomość usunięto. Pisze jeszcze raz by przypomnieć. Misja l053 towarowy eu07.

Podczas wjazdu towarowego prowadzonego st45 zapala się przebieg na semaforze wyjazdowym dla kontenerowca. Domyslam się ze rozjazdy tez się przestawiają a co za tym idzie kontenerowiec pruje jeden z nich, co uniemozliwia nam wyjazd, gdyż rozjazd spruty pokieruje nas nie w strone Sandomierza a w lewo w sciane lasu na slepy tor. Oczywiście wiedzac o tym można sobie ten rozjazd recznie ustawić jak należy, i wtedy misja jest przejezdna. Scenariusz nie reaguje na Shift+W. Kombinacja ta powinna nam zapalić semafor i ustawić przebieg, a to dzieje się samo podczas wjazdu kontenerow z st45.
Epku zdecyduj się czy piszesz z ogonkami czy bez i się konsekwentnie tego trzymaj. To już, któraś z kolei twoja wymieszana wiadomość. Jak nie zobaczę poprawy zostaniesz ostrzeżony. Zanim wyślesz przeczytaj to ze 3 razy i sprawdź. Proszę poprawić swoje wiadomości.
Sawi


« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2015, 07:43:53 wysłana przez Sawi »
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015