Ok. W poniedziałek spróbuję zmierzyć "co się da". Zapiszę sobie ten obrazek i wg niego pojadę.
Co do "południowej" części województwa, faktycznie Elfy i 27WEb jeżdżą rzadziej, ale głównie z powodu przygotowywania 27WEb do wykupu, na hali w Łazach przechodzą naprawy poszycia pudła, etc. - przy okazji je umyli ;) Ale mimo wszystko jeżdżą...
Wracając do metody. Przy pomocy OpenDroneMap takie modele robi się niezwykle łatwo w oparciu o ZWYKŁY aparat fotograficzny. Mając jakiś punkt zaczepienia co do wymiarów można stworzonemu modelowi nadać georeferencję (jeśli to rzeźba terenu), albo przeskalować do wymiarów rzeczywistych i pozostałe wymiary mierzyć już na modelu, np. przy pomocy Meshlab.
http://opendronemap.github.io/odm/Jeśli ktoś z was oczekuje więcej szczegółowych informacji, zapraszam do PW.
Materiałów dla kabiny elfa czy to 27Web czy EN76 mam pod dostatkiem (blisko około 350 zdjęć). Najbardziej potrzebowaliśmy wymiary elementów w kabinie (min. ściany, wysokość od podłoża do okien, wymiary z każdych ekranow, szerokość między nimi i etc), które niestety nie zdążyłem powierzyć, a niestety w południowej części woj. Śląskiego to tylko same kible i impulsy (które również mam zamierzone i sfocone z góry do dołu).
hanys, jeśli masz komplet zdjęć z jednego pojazdu, w miarę możliwości z nieporuszonymi elementami takimi jak nastawniki i fotele, nieprzeskalowane z oryginalnym EXIF, oraz zgodzisz się je udostępnić do testów, również napisz.