Autor Wątek:  Naprawianie sieci trakcyjnej  (Przeczytany 127907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Maja 2014, 21:47:18 »
Są to współrzędne, gdzie nastąpiło połamanie pantografu. Musisz poszukać najbliższego końca sieci i słupa, czyli nie wpisujesz całej współrzędnej, tylko w przybliżeniu, np. "-1732" i wyszukujesz najbardziej zbliżonej wartości.

  Dodano: 02 Maja 2014, 22:03:02
Dobre wieści, właśnie zauważyłem, że @ISDR udostępnił aktualizację w skryptach i już nie ma problemu z rozjeżdżającymi się bramkami po imporcie i eksporcie z maxa (jak na L61).
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2014, 22:03:02 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6164
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 870
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Maja 2014, 22:13:35 »
Przydałaby się jeszcze możliwość nazywania poszczególnych przęseł sieci i eksportu parametru parallel.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 25
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Maja 2014, 01:15:25 »
Są to współrzędne, gdzie nastąpiło połamanie pantografu. Musisz poszukać najbliższego końca sieci i słupa, czyli nie wpisujesz całej współrzędnej, tylko w przybliżeniu, np. "-1732" i wyszukujesz najbardziej zbliżonej wartości.

  Dodano: 02 Maja 2014, 22:03:02
Dobre wieści, właśnie zauważyłem, że @ISDR udostępnił aktualizację w skryptach i już nie ma problemu z rozjeżdżającymi się bramkami po imporcie i eksporcie z maxa (jak na L61).
Załapałem o co chodzi dzięki plikowi scenery.doc i pomocy tu na forum. W sumie w pliku scenery doc są opisane parametry sieci trakcyjnej. Najgorsze jest to, że trzeba przejechać całą trasę a exe logvolt zapisuje łamanie pantografu z pewnym opóźnieniem. Samo przesuwanie to nic trudnego.
T.N

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Maja 2014, 10:29:52 »
W przypadku przęseł naprężania należy obniżyć wysokość słupów krzyżowych (tych bez ramion odciągowych tylko z uchwytami stałymi) i dopasować do tego położenie końców sieci trakcyjnej. Im większa prędkość na danym przęśle, tym mniejsza musi być różnica wysokości.
Jaką nazwę noszą te słupy w symulatorze? Oraz o ile obniżyć wysokość tych słupów?
A jak opuścić sieć trakcyjną również?
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2014, 10:54:10 wysłana przez klimczok_mk »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Maja 2014, 11:40:10 »
Rozpoczynamy publiczne testy, bo w beta nikogo nie ma. W załączniku poprawiona misja osobowa na zwierzyńcu, exe z logowaniem zaników napięcia i fizyka 4e z poprawionym CSW. Wypakować wszystko i nadpisać pliki. Testować na załączonym exe, jeśli wywali gdzieś WS, proszę o zamieszczenie pliku errors.txt z głównego katalogu. Bardziej ambitni mogą też przejechać misje towarową i pośpieszną i również zamieścić plik errors. Przyśpieszy mi to prace i jak dobrze pójdzie, dzisiaj będziecie mieli w pełni przejezdne te misje. To jak, pomożecie?


Kolejna poprawka. Wstępnie poprawiona misja pośpieszna.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2014, 12:49:10 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 25
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Maja 2014, 14:10:37 »
Sceneria Zwierzyniec misja osobowa, brak wyzwolenia WS. Przejechany cały scenariusz.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2014, 14:29:12 wysłana przez Tomnord15 »
T.N

Offline up5358

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Maja 2014, 14:19:30 »
Errorsy będę załączał sukcesywnie do przejechanych scenariuszy.
1. Na osobowym szybki puszczał w dwóch miejscach.
2. Pospieszny bez puszczania WS.
3. Towarowy - dwa razy puszcza WS.



« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2014, 16:57:58 wysłana przez up5358 »

Offline mrofkojat

  • Wiadomości: 58
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Maja 2014, 14:20:08 »
Potwierdzam, Zwierzyniec osobowy jest OK.

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6164
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 870
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Maja 2014, 15:31:05 »
W załączniku Krzyżowa z dodanym sekcjonowaniem sieci i zasilaczami. W Drawowie lepiej nie przesadzać z prądem przy rozruchu towarowych, bo można wyłączyć podstację. W następnym etapie zostaną usunięte izoltatory wraz ze wskaźnikami We8/9 oraz odpowiednio oznakowane izolowane przęsła naprężania.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 545
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Maja 2014, 15:36:12 »
Skoro tu mowa o podstacjach-powiedzmy, że jednak przesadziliśmy z prądem rozruchu i wyłączymy podstację. Jeśli można zapytać-czy będzie w ogóle jakakolwiek możliwość włączenia podstacji ponownie abyśmy mogli ruszyć składem?

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6164
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 870
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Maja 2014, 15:38:17 »
Tak, sama się włączy.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Maja 2014, 17:33:41 »
Ok, dzięki za testy. Scenariusze pośpieszny, osobowy i towarowy powinny być już przejezdne. Proszę sprawdzić.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline szogun

  • Wiadomości: 5631
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 566
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Maja 2014, 19:56:59 »
Pośpieszny przejezdny. Tylko raz wywaliło WS.
Cytuj
Loss of voltage: by eu07-216 at 1993.71 -11.69 6243.86 with time 0.01
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Maja 2014, 20:50:52 »
Nie wiem czemu w tym miejscu Ci wywaliło. Tam nic nie ma.

  Dodano: 03 Maja 2014, 21:45:04
Jedyne co tam się działo, to uginanie się pantografu o kilkadziesiąt centymetrów. Być może przy określonej prędkości odbierak tracił kontakt z siecią. Podniosłem jeden słup, żeby pantograf był cały czas na jednakowej wysokości. Myślę, że powinno pomóc.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2014, 21:45:04 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline up5358

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Maja 2014, 21:51:02 »
WS puszcza z kilkusekundowym opóźnieniem, więc jeden przejedzie to miejsce szybciej i szybki nie puści. Drugi kilka/kilkanaście km/h będzie miał mniej przez co ten sam odcinek pokona w dłuższym czasie i mu puści. Tutaj dodatkowo jest "z górki" i widać, jak na tym słupie sieć zmienia kąt pochylenia równo z torem.

@adsim, ja spróbuję Twój patent na L61. Tam przed Lisowem też jest taka "schodkowa" pochyłość i tam także puszczał szybki, jak ktoś się bawił w "niedzielnego maszynistę".

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Maja 2014, 21:56:14 »
Tyle, że ja to miejsce przejeżdżałem, zatrzymywałem się, później na wstecznym i tak kilka razy z różną prędkością i mi nie wywaliło, no ale zauważyłem, że to może być to, bo współrzędne się zgadzają (tak wiem, że mogą być drobne przesunięcia). Jak będziesz poprawiał L61, to załaduj sobie też tory, ustaw dwa widoki (od boku i góry) i ustaw sieć tak, żeby z bocznego widoku była równolegle do torów (na tyle, na ile się da).
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Mati_An

  • Wiadomości: 630
  • Trasopisarz i fotograf
    • Zobacz profil
    • Moje Fotki
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Maja 2014, 22:11:13 »
Po dwóch tygodniach męczenia się macie efekty mojej pracy. Dodatkowo w paczce są nieco zmodyfikowane zdarzenia, poza tym musiałem wymienić w składach ET4x na byki, bo nowe exe coś nie jest chętne do współpracy z jamnikami.
Bajka o czasie - trza się brać tylko za trasy... a może nie tylko?

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6164
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 870
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Maja 2014, 22:18:15 »
Nie wiem, u mnie jeżdżą dobrze.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Maja 2014, 22:20:19 »
@Mati, a dałeś drugi człon jako nobody i sprzęg wysokiego napięcia między nimi?
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Mati_An

  • Wiadomości: 630
  • Trasopisarz i fotograf
    • Zobacz profil
    • Moje Fotki
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Maja 2014, 22:27:25 »
Właśnie nie, ale podejrzewałem że to może być powód wysypywania się. Jutro będę to sprawdzał.
Bajka o czasie - trza się brać tylko za trasy... a może nie tylko?

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Maja 2014, 22:37:55 »
Teraz nobody trzeba dawać dla wszystkich wieloczłonowych maszyn, zamiast connected, dla ezt też. Wysokie napięcie dajesz tylko między członami w których są silniki, czyli np. dla EN57 nie trzeba tego stosować.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline ic_kolobrzeg

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 536
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 51
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Maja 2014, 00:04:41 »
Zwierzyniec jest ok, Całkowo przejadę jutro.

Całkowo przejezdne 2 razy wywalił nadmiarowy.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2014, 12:22:26 wysłana przez ic_kolobrzeg »
Zasubskrybuj mój kanał YT--> https://www.youtube.com/channel/UCAlVu9PI4F9bbKKffC5Eu3Q
Zestawienia pociągów Spółki PKP IC ->http://bocznica.eu/
PKP Polskie Linie Kolejowe, Zakład Linii Kolejowych  Szczecin, Sekcja Eksploatacji Koszalin

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Maja 2014, 12:45:52 »
Raczej nie nadmiarowy tylko szybki.

Reg. obowiązki 11a.
Proszę poprawić.
Benek


  Dodano: 04 Maja 2014, 18:38:38
Po zapisie za pomocą skryptów w 3dsie brak górnych przęseł bramek.
A co zrobić z tymi słupami na moście w bałtyku? Trzeba wstawić inne, żeby każde przęsło miało swój słup? W tym miejscy łamał się pantograf, już to usunąłem lecz widać jak przęsła się odsunęły od słupów.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2014, 18:44:54 wysłana przez klimczok_mk »

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 25
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Maja 2014, 19:03:15 »
Przerobiłem jeden tor na scenerii L053 służba osobowy tak, że pantograf nie łamie się na całej trasie przejazdu EN57-082 z Sandomierza do Dębicy, pozostała jeszcze zmiana wysokości sieci na słupach krzyżowych tak aby nie wywalało WS, bo prawie na każdym przęśle naprężenia  szczególnie w środkowym i końcowym odcinku trasy jest z tym źle. Został jeszcze drugi tor cały do zrobienia i tu mam pytanie. Na pierwszym screenie jest słup krzyżowy od początku przęsła naprężenia a na drugim końcowy- wywalenie ws następuje przy zejściu odbieraka z drugiego słupa gdyż jest niżej dużo niż następne przęsło sieci. Czy wystarczy ten słup tylko podnieść? I o jaką wartość skoro np. otrzymuję takie dane w notatniku-
node 800 0  none traction pwr170 3500 4500 0.01 al 3.0 1
-12407.4 6.00006 31305.0
-12392.1 5.8 31263.1
-12407.4 7.70006 31305.0
-12392.1 7.5 31263.1
0.7 4.0 3 0.04 vis
endtraction
include tr/-p-3d.inc -12392.1 5.8 31263.1 160.004 wys-ni-d end

node 800 0  none traction pwr173 3500 4500 0.01 al 3.0 1
-12412.5 6.50005 31324.5
-12407.4 6.00002 31305.0
-12412.5 7.30005 31324.5
-12407.4 7.70002 31305.0
0.9 24.0 3 0.04 vis
endtraction
include tr/p-stb1-3k.inc -12407.4 6.00002 31305.0 165.348 betonrelief4 end
O ile nie miałem problemu z przesunięciem słupów o tyle mam problem z zmianą wysokości. Czyli na przykładzie mam podnieść lub opuścić środkowy wpis np. 6.00002? I o ile najlepiej? Proszę o pomoc w tym temacie.
Edit: Doszedłem do tego sam. W tej scenerii przęsło naprężenia jest błędne pod względem, że są użyte niewłaściwe słupy krzyżowe. Inaczej niż na innych sceneriach i tu wystarczy, obniżyć lub podnieść tylko jeden słup krzyżowy żeby nie wywalało WS.

Poprawiłem czytelność wiadomości.
Benek
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2014, 10:41:20 wysłana przez Benek »
T.N

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 4095
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1232
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Maja 2014, 21:08:41 »
Proszę Państwa, mam pytanie. Który element wpisu sieci trakcyjnej odpowiada za ilośc drutów jezdnych? Chodzi mi o to, aby z jednego zrobic dwa.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Maja 2014, 21:13:25 »
Ostatnia linijka wpisu przed endtraction, to pogrubione.
Cytuj
0.9 24.0 3 0.04 vis
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2014, 21:14:45 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6310
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 340
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Maja 2014, 21:32:31 »
W Rainsted 14.5.107.9903 dodałem możliwość wyświetlenia współrzędnych zaniku napięcia z errors.txt na Podglądzie terenu. Po wczytaniu do Rainsted ostatnio uruchomionej scenerii trzeba użyć przycisku Wczytaj zaniki WN z errors.txt.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9227
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Maja 2014, 09:01:51 »
Po wybraniu tej opcji starter mi się zawiesza. Po około minucie wywala okno o zamknięciu programu. Wersja 14.5.107.9904.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline ic_kolobrzeg

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 536
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 51
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Maja 2014, 11:38:08 »
U mnie działa poprawnie Rainsted 14.5.107.9904
Zasubskrybuj mój kanał YT--> https://www.youtube.com/channel/UCAlVu9PI4F9bbKKffC5Eu3Q
Zestawienia pociągów Spółki PKP IC ->http://bocznica.eu/
PKP Polskie Linie Kolejowe, Zakład Linii Kolejowych  Szczecin, Sekcja Eksploatacji Koszalin

Offline jochand

  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: Naprawianie sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Maja 2014, 12:06:15 »
L053_calkowo_tlk, przejechana bez problemu. WS trzyma, pantografy cale.