Autor Wątek:  Problemy z MaSzyną 08.13  (Przeczytany 129426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Problemy z MaSzyną 08.13
« dnia: 24 Sierpnia 2013, 08:28:46 »
W niniejszym wątku  zgłaszamy wszelkie nieprawidłowości zaobserwowane w trakcie używania paczki Maszyna 08 13.
Proszę pamiętać o:
  • dokładnym opisie problemu (jaką lokomotywę uruchamiasz, na jakiej scenerii, co się dzieje);
  • informacji o konfiguracji sprzętowej (procesor, pamięć karta graficzna i wersja sterowników do niej – szczególnie ta informacja jest cenna);
  • pliku log.txt, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w katalogu głównym symulatora; UWAGA! Należy sprawdzić, czy w starterze Rainsted zaznaczona jest opcja Zapisywanie przebiegu symulacji w "log.txt"; znajdziesz ją w zakładce "Ustawienia"; log musi być z uruchomienia, w którym wystąpił błąd (nie generuj pliku log na innej, działającej scenerii, i w przypadku korzystania z innego taboru, tylko po to, żeby był);
  • pliku $.scn, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w folderze scenery;
  • ewentualnie screenie obrazującym problem (przypominamy o Regulaminowym umieszczaniu screenów).
Wiadomości raportujące błędy, a będące nieprzydatne do ich lokalizacji/usunięcia, będą przenoszone na bocznicę.

Prosimy nie zgłaszać w wątku problemów wynikających z nieprawidłowego rozpakowania paczki (do wypakowania paczki należy używać programu 7-zip w wersji 9.20, poprzednie wersje nie obsługują zastosowanej metody kompresji LZMA2), bądź własnych w niej modyfikacji!

Przed napisaniem wiadomości prosimy przeczytać plik informacyjny readme.html i poszukać w nim rozwiązania swojego problemu.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2013, 13:30:20 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2013, 10:39:29 »
Ja od siebie dodam, że zdecydowaliśmy zespołem iż pozbawimy mocy oraz kabin tymczasowo pojazdy niżej wymienione. Z powodu braku danych odnośnie hamulców.
LISTA TYMCZASOWO UNIERUCHOMIONYCH POJAZDÓW:
163, 810, EL204, EP01, EP03, EU20, EW58, EW60, SA102 i T448p. Wspominam o tym teraz, by nie było uwag typu nie działa mi np EW58 co jest grane? Więc proszę się z owa listą zapoznać i nie zgłaszać problemów z tymi pojazdami. Mam nadzieję, że to tymczasowe rozwiązanie szybko zniknie i dostarczycie potrzebne niezbędne dane. Więcej na ten temat w tym wątku http://eu07.pl/forum/index.php/topic,24083.0.html
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2013, 10:53:06 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline oscyp

  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2013, 11:41:27 »
Witam, mam problem z wypakowaniem Maszyny z archiwum. Próbowałem rozpakować 7z i WinRAR. Podczas wypakowywania, przy RAR pojawia się komunikat Nieznana metoda w jakimś pliku, a przy 7z Nieobsługiwana metoda kompresji, i tak jest we wszystkich plikach. Ściągnąłem symulator przy pomocy Torrenta i później z serwera awril, i z każdym archiwum jest ten sam problem. Dane komputera: Windows XP, Intel Pentium Dual CPU @ 2.40GHz, 2,0GB RAM, NVIDIA GeForce 9400 GT.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2013, 11:47:25 wysłana przez oscyp »
Pozdrawiam

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2013, 11:51:49 »
U mnie działa. Rozpakowałem 7-zipem 9.20.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline dak

  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2013, 11:56:16 »
Podczas jazdy SU45 wciśnięcie Shift+< oraz Shift+> powoduje zawieszenie symulatora. Załączam log.txt

Offline oscyp

  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2013, 12:02:24 »
U mnie działa. Rozpakowałem 7-zipem 9.20.

Próbowałem właśnie na 9.20, oraz na starszym i ten sam problem.
Pozdrawiam

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2013, 12:20:23 »
Podczas jazdy SU45 wciśnięcie Shift+< oraz Shift+> powoduje zawieszenie symulatora. Załączam log.txt
Brakuje dwóch linijek w mmd. Otwórz 301d.mmd i dodaj poniżej linijki ignition:... taki wpis:
dooropen: music1.wav
doorclose: switch.wav

Próbowałem właśnie na 9.20, oraz na starszym i ten sam problem.
Może masz coś z internetem i niepoprawnie Ci pobiera. Jaki rozmiar ma archiwum z symkiem na Twoim dysku?
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline oscyp

  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2013, 12:34:36 »
Ponownie ściągnąłem i wypakowałem 7z 9.20. Teraz już działa, nie wiem co mogło być przyczyną wcześniejszego problemu. Być może
były jakieś problemy z internetem i niepoprawnie mi pobrało. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6112
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2013, 13:03:45 »
W razie problemów z wypakowaniem, proponuję sprawdzić sumy kontrolne. Np. po otwarciu pliku w 7-Zip, należy wyjść do folderu wyżej, wskazać plik MaSzyna_08_13.7z i wybrać z menu Oblicz sumę kontrolną. Jeśli rezultat będzie inny niż w załączniku, archiwum najprawdopodobniej jest pobrane z błędami.

Rozmiar: 976955548 bajtów
CRC32: 46FFA141
MD5: e8a70a0abbf1ee7162ab5a4b7f26b8ec
SHA-256: 615BAE7BAED8359F7BC12304DDA9D861B5809CEFE26BB836BE9B1B57EFDCBCB0

Offline joey

  • Deweloper
  • Wiadomości: 415
  • the Invisible Man
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 201
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2013, 14:41:04 »
Mam problem z multisamplingiem na tej wersji (z multisamplingiem wyłączonym wszystko jest w porządku). Niektóre submodele są zasłonięte submodelami będącymi z tyłu (patrz wideo):

W wersji 01.13 problem ten nie występował. Wygląda to na jakiś błąd związany z ustawieniami sterownika, problem występuje również w wersji 01.13, choć wcześniej działało dobrze.

Windows XP SP3
Radeon HD 5450
Pentium Dual CPU @ 2GHz
2GB RAM
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2013, 00:22:40 wysłana przez joey »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2013, 15:04:06 »
Coś jest nie tak z tymi radeonami i ich OpenGL w wersji powyżej 4.0. Jak widać symek wciąż nie lubi tych kart graficznych. Poszukajcie sterowników z opengl w wersji 3.x i sprawdźcie, czy to coś da.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2013, 15:06:10 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline oscyp

  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2013, 15:06:00 »
Widzę, że nie tylko ja miałem problem z rozpakowaniem. Można też nadmienić żeby lepiej nie wypakowywać starymi wersjami 7zip. Kolega też miał ten problem, pomogło mu również wypakowanie nowszą wersją 9.20 (wcześniej miał wersje 4.65). I jak się okazało czasem WinRAR ma problemy z wypakowaniem plików z rozszerzeniem 7z. Mam jeszcze pytanie. Czy wszystko jest dobrze z archiwum Maszyny?
EDIT: Może warto też wspomnieć na Facebooku? Ponieważ tam Ludzie jeszcze piszą, że mają problemy.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2013, 15:17:56 wysłana przez oscyp »
Pozdrawiam

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2013, 15:08:17 »
Przecież pisałem, że z paczką jest wszystko ok. Informacja o wersji jest już od jakiegoś czasu nawet w pierwszym poście.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline dak

  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2013, 15:23:54 »
Podczas jazdy SU45 wciśnięcie Shift+< oraz Shift+> powoduje zawieszenie symulatora. Załączam log.txt
Brakuje dwóch linijek w mmd. Otwórz 301d.mmd i dodaj poniżej linijki ignition:... taki wpis:
dooropen: music1.wav
doorclose: switch.wav
O to chodziło, pomogło. Dziękuję.

Zapomniałeś jednego /quote na końcu.
adsim

Fakt, mój błąd. Obiecuję poprawę.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2013, 17:55:32 wysłana przez dak »

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sierpnia 2013, 19:26:01 »
Witam serdecznie. Osobiście z rozpakowaniem nie miałem problemów. Pierwsze uruchomienie przebiegło bez zarzutu. Następne uruchomienie nie było możliwe. Zadany skład nie ładuje się pliku log.txt nie mogę załączyć, gdyż nie chce się wygenerować pomimo tego, że w opcjach jest zaznaczone pole dotyczące jego generowania. Nie pomogło zastąpienie istniejącej wersji nowo rozpakowanymi plikami.
Pozdrawiam wszystkich.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5624
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1773
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpnia 2013, 20:17:57 »
A jaki skład wybrałeś?
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1628
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 535
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sierpnia 2013, 21:14:12 »
Witam wszystkich. Może ja również napiszę, jaki błąd zauważyłem w najnowszej odsłonie MaSzyna EU07 08.2013. Problem jest dosyć dziwny bo w poprzedniej odsłonie - 01.13, problem ten nie występował. Problem ten polega na tym, że gdy zbliżamy się kamerą do siódemki, EU07 skacze do góry. Gdy się oddalamy, "siedzi" normalnie na torach. Podam niezbędne dane:
a) lokomotywa: EU07E-162
b) sceneria: td
c) konfiguracja sprzętowa: system:Windows 8 Pro, Intel Core 2 Duo T6670 2,2 GHz, Nvidia Geforce GT320M 1GB VRAM, 3 GB RAM, 320 GB HDD

Czy miał ktoś może przypadek podobny do mojego? Załączam obrazki do zobrazowania problemu. Mam nadzieję, jak za poprzednim zgłaszaniem problemów problemów przeze mnie, że mój post się do czegoś przyda i nie powędruje na bocznicę.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2013, 01:25:17 wysłana przez RoboBatman »

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5606
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 497
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sierpnia 2013, 22:39:31 »
To jest jakiś bug w exe, u mnie też to występuje ale nie na taką skalę (skacze góra na 10-20 cm).
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline AK2012

  • Wiadomości: 391
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 150
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpnia 2013, 00:34:54 »
Witam, chciałbym zgłosić błąd w kabinie ET22:


Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Sierpnia 2013, 01:19:04 »
To jest jakiś bug w exe, u mnie też to występuje ale nie na taką skalę (skacze góra na 10-20 cm).

A czy z daleka nie jest wyświetlany model low poly? Może przy zmianie faz LOD coś się chrzani, lub ogólnie jest źle model skonwertowany do e3d i się sypie.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpnia 2013, 07:38:41 »
Gdyby model był źle skonwertowany miałby posypaną hierachię. A tu po screenie widać, że jest OK.
EDIT:
Sprawdzę sobie jeszcze pliczek e3d w maxie dla pewności i zarzucę screenem.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2013, 07:56:21 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Mihau

  • Wiadomości: 1695
  • Grafika - brak ciągnie z procka
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpnia 2013, 10:55:16 »
Jedno małe krótkie pytanko: Ile MB ma paczka?
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Sierpnia 2013, 10:58:43 »
Rośnie jak na drożdżach: 931 MB.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline lucaok

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Sierpnia 2013, 12:06:22 »
Witam,

od samego początku mam problem z działaniem symulatora. Polega on na tym, że w zasadzie uruchamia się tylko jeden scenariusz, to znaczy td. Pozostałe ładują się i po załadowaniu wszystkich elementów wyskakuje komunikat: "Program MaSzyna EU07-424 przestał działać. Program przestał działać poprawnie z powodu wystąpienia problemu. Systemu Windows zamknie program i powiadomi Cię, jeśli instnieje dostępne rozwiązanie".

Plik rozpakowałem programem 7-zip w wersji 9.20. Używam systemu operacyjnego Windows 8. Plik Rainsted uruchamiałem też na różne sposoby tzn:
- z uprawnieniami administratora
- bez uprawnień administratora
- w trybie zgodności z windows 7 z uprawnieniami administratora
- trybie zgodności z windows 7 bez uprawnień administratora

Plik log.txt załączam z scenariusza IO53-sluzba-4-night_v2.

Karta graficzna:
AMD Radeon HD 7600M Series
AMD Radeon HD 7640G + 7600M Dual Graphics
wresja sterownika - 12.104.0.0

Procesor:
AMD A8-4500M APU with Radeon(tm) HD Graphics cztero rdzeniowy
wersja sterownika: 6.2.9200.16451

Pamięć:
6 GB DDR3

System:
Windows8

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpnia 2013, 12:13:49 »
Czytać, a nie klepać tylko. Podobny problem już był: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,24336.0.html, a wyżej napisałem przecież:
Cytuj
Coś jest nie tak z tymi radeonami i ich OpenGL w wersji powyżej 4.0. Jak widać symek wciąż nie lubi tych kart graficznych. Poszukajcie sterowników z opengl w wersji 3.x i sprawdźcie, czy to coś da.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline niemiec

  • Wiadomości: 160
  • Główny nierob
    • Zobacz profil
    • Moje zdjęcia
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Sierpnia 2013, 13:53:27 »
Brakuje mi tekstury textures\tra\elementy01.tga.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Sierpnia 2013, 14:00:26 »
W którymś pliku musi być podane niepotrzebnie rozszerzenie tekstury tga.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6112
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Sierpnia 2013, 14:05:33 »
Najprawdopodobniej są to słupy w Quarku.

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5606
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 497
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Sierpnia 2013, 14:21:19 »
A czy z daleka nie jest wyświetlany model low poly? Może przy zmianie faz LOD coś się chrzani, lub ogólnie jest źle model skonwertowany do e3d i się sypie.
To się dzieje z całym taborem, szczególnie na łukach.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Sierpnia 2013, 16:20:24 »
Próbowałem wywołać ten błąd u siebie, wstawiłem tą samą 07 do TD, jednak nie udało mi się. Tabor stoi twardo na szynach. OpenGL mam taki sam, wersja 3.3.
(: ɯɐıʍɐɹpzod