Autor Wątek:  Kłopot z autopilotem.  (Przeczytany 16153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Kłopot z autopilotem.
« dnia: 23 Marca 2013, 21:24:30 »
Witam serdecznie. Czy ktoś mógł by podać mi listę scenerii i taboru, w którym sprawnie działa autopilot? Pytam dlatego, że zauważyłem pewne problemy dotyczące działania autopilota na niektórych sceneriach, np. Drawinowo czy L. 053. Z góry dziękuję za pomoc.

"Scenerji" nie mamy.
adsim
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2013, 02:24:06 wysłana przez adsim »
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Wokulski

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2237
  • Izabela Łęcka była...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 58
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2013, 00:12:47 »
scenerjach?
Co jest z Twoim ''autopilotem'' nie tak? Scenariusz nie ma wpływu na działanie ''autopilota'', i dlaczego używasz ''autopilota''?

Nie ma "wpływy" powiadasz?
adsim
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2013, 02:22:43 wysłana przez adsim »
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2013, 05:01:53 »
Korzystam z autopilota, aby poobserwować działanie A I. od innej strony, na przykład jak A I radzi sobie z nastawnikiem czy kranem hamulca. Na nie których sceneriach komputer nie jest w stanie ruszyć z miejsca. To trochę wygląda tak jakby nie znał rozkładu, albo nie widział co widać na semaforach.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2013, 07:53:48 »
Działanie AI zmieniało się na przestrzeni ostatnich wersji programu, dlatego w wielu sceneriach i scenariuszach, tych pisanych dawniej, AI nie działa poprawnie.
Działanie AI możesz natomiast obserwować na najnowszej wersji scenerii Quark, która jest swoistym poligonem testowym. Nie jestem tylko pewien, czy jest ona dostępna publicznie do pobrania, obawiam się, że musisz napisać w tej sprawie do @Ra.
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5623
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1772
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2013, 08:21:27 »
Działanie AI zmieniało się na przestrzeni ostatnich wersji programu, dlatego w wielu sceneriach i scenariuszach, tych pisanych dawniej, AI nie działa poprawnie.
Działanie AI możesz natomiast obserwować na najnowszej wersji scenerii Quark, która jest swoistym poligonem testowym. Nie jestem tylko pewien, czy jest ona dostępna publicznie do pobrania, obawiam się, że musisz napisać w tej sprawie do @Ra.
Chyba jest w paczce całościowej.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2013, 09:52:55 »
Na nie których sceneriach komputer nie jest w stanie ruszyć z miejsca. To trochę wygląda tak jakby nie znał rozkładu, albo nie widział co widać na semaforach.
Ooo to ciekawostka. W takim razie proszę wypisać dokładnie co to za scenerie i przyjrzymy się temu bliżej.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2013, 10:10:43 »
Jaka ciekawostka? Większość scenerii nie ma eventów sterujących AI dla lokomotyw prowadzonych tylko przez usera. W końcu scenariusze są pisane po to, żeby samemu po nich jeździć, a nie tylko patrzeć.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2013, 10:13:35 »
Taka ciekawostka, że przed wydaniem paczki był każdy scenariusz testowany pod względem przejezdności jak i AI, więc dziwi Mnie to iż nagle coś się zepsuło.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2013, 10:28:55 »
No i działa dla wszystkich składów prowadzonych przez AI, a nie człowieka.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2013, 10:33:57 »
Jak działa to git. Ja zrozumiałem, że są problemy z samym AI, a nie prowadzonym przez użytkownika. A co tego to no cóż, jak sobie już je ktoś tam poprowadzi to nie mamy już wpływu.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6143
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 836
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2013, 10:59:38 »
W sumie byłoby dobrze, gdyby jednak AI było w stanie przejechać scenariusz (przynajmniej część pociągową).
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2013, 13:34:36 »
Oto lista scenerii, na których miałem problemy: Drawinowo, L053, Bałtyk Interregio. Na razie tyle. Resztę sprawdzę w wolnym czasie i uzupełnię listę. Jeśli chodzi o autopilota, myślę, że jest on przydatny dla początkujących userów, by nauczyli się jak płynnie obsługiwać nastawnik czy hamulec, ponieważ nie jest sztuką jazda pod czas, której szarpiemy czy gwałtownie hamujemy co jest nie przyjemne dla podróżnych. Sztuką jest tak prowadzić maszynę, by podróżny nawet nie poczuł kiedy ruszamy i nie wylądował na podłodze kiedy hamujemy.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5606
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 497
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2013, 13:48:20 »
Autopilot działa na "multisceneriach", na Tarniowie, Krzyżowej i chyba na Quarku. To wystarczy.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2013, 13:50:02 »
Akurat AI nie jest zbyt dobrym wzorem do naśladowania, jeśli chodzi o płynną jazdę.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Marca 2013, 13:58:58 »
Z quarkiem miałem ku mojemu wielkiemu zdziwieniu również problem. Sprawdzę jeszcze na jednostkach EZT
Prawda jest okruchem lodu.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5623
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1772
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Marca 2013, 14:42:14 »
Z quarkiem miałem ku mojemu wielkiemu zdziwieniu również problem.
Teraz nawet AI umie wyjechać z szopy.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Marca 2013, 14:51:54 »
W związku z tym co napisał mój poprzednik mam pytanie. Czy A I, który prowadzi skład z uruchomionym autopilotem różni się od tego, który prowadzi inne składy? Pytam dlatego, że być może takie sytuacje występują tylko i wyłącznie pod czas używania tego trybu.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Marca 2013, 14:55:37 »
Autopilot służy użytkownikowi np by sprawdzić jak sobie AI radzi. Używając włączonego trybu debugmode autopilot jest załączony automatycznie.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2013, 14:57:45 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Marca 2013, 15:04:19 »
Tak więc tym bardziej dziwi mnie ta sytuacja. Zakładam, że zanim paczka całościowa została wypuszczona przeszła wszelkie testy związane z działaniem A I. Dla tego właśnie tak mnie to zaskoczyło.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Marca 2013, 15:09:15 »
Wspominałem już wcześniej. Zanim zdecydowano o publikacji MaSzyny_01_13 każdy scenariusz był testowany pod wieloma zagadnieniami tak by był on na 100% przejezdny. Oczywiście mowa o wersji EXE z paczki 394.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5606
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 497
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Marca 2013, 15:20:07 »
To jest symulator prowadzenia lokomotywy czy symulator patrzenia jak lokomotywa się prowadzi? Są ważniejsze rzeczy niż to czy AI będzie mogło poprowadzić skład przeznaczony do prowadzenia przez użytkownika.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6143
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 836
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Marca 2013, 15:22:39 »
To jest symulator prowadzenia lokomotywy czy symulator patrzenia jak lokomotywa się prowadzi?
To jest symulator wszystkiego.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marca 2013, 16:19:48 »
No właśnie też mnie nieco bawi takie podejście. To jest symulator pojazdów szynowych, tak przynajmniej stoi w tytule, więc używanie argumentu typu "to nie jest symulator rewidenta" jest zupełnie od czapy i nie na miejscu. Autor wątku słusznie prawi, że można podglądać AI celem nauczenia się jazdy (w jakimś tam stopniu), w sensie takim, że sama idea wydaje mi się słuszna, natomiast tak jak już koledzy wspominali, AI dotąd działało w zupełnie inny sposób, obserwujemy zmiany na lepsze, ale zajmuje się nimi osoba, która ma na głowie mnóstwo rzeczy, AI jest tylko jedną z nich, poza tym nie tylko nasz wirtualny maszynista może być tu winien, dochodzą jeszcze inne historie, jak rozkłady jazdy, odpowiednio oznaczony szlak kolejowy oraz zapewne setka innych rzeczy, o których ja nie tyle nie mam, co chyba nawet nie chcę mieć pojęcia.
Krótko podsumowując, a słowa te kieruję w stronę autora wątku, zrozumiałym jest, przynajmniej dla mnie, to o czym piszesz, natomiast na takie wygody będzie trzeba zapewne nieco poczekać, aż ktoś zwyczajnie weźmie się i zrobi to co potrzebne. Zresztą zapraszamy do współpracy i pomocy przy tym, czy jakimkolwiek innym projekcie.
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6143
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 836
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marca 2013, 16:47:54 »
Trzeba też pamiętać, że nieprzypisane (w scenerii) semafory czy wskaźniki nie są problemem, gdy prowadzi człowiek, za to są niezbędne dla AI.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2013, 20:27:00 »
Dziękuje za poparcie. Wątek ten założyłem dlatego, że zauważyłem przede wszystkim u nowych userów ignorancje dotyczącą pliku Read me. Co powoduje zaśmiecenie forum i niepotrzebną dodatkową robotę dla moderatorów, którzy przecież mają wystarczająco dużo pracy, by forum działało poprawnie. Wpadłem więc na pomysł, by takich użytkowników odsyłać do autopilota, aby nie męczyli forumowiczów wciąż i wciąż tymi samymi bezsensownymi pytaniami.

  Dodano: 24 Marca 2013, 20:57:31
Myślę, że najrozsądniejszym wyjściem z tej sytuacji będzie przesłanie pliku log.txt. Plik ten jest zapisem linii L053 - scenariusz nr. 6. Na razie zauważyłem, że A I odpowiedzialny za pociąg wjeżdżający na stację działa poprawnie. Niestety moja EP09-036 pomimo semafora wskazującego S2 nie rusza z miejsca.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2013, 20:57:33 wysłana przez mk1991 »
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4502
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2013, 21:02:30 »
W starszych scenariuszach, jeśli user prowadził pociąg, to nie było dopisania semafora do toru za pomocą _sem_info. Nie dziwota, że EP09 stoi.

Offline mk1991

  • Deweloper
  • Wiadomości: 594
  • Niech żyje EU43!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 198
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2013, 21:10:04 »
Dziękuję. Rozumiem. W takim razie spokojnie poczekam na poprawki. Myślę, że wątek można zamknąć.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2013, 21:13:40 »
To nie jest takie proste do poprawki, bo pewnie nie obędzie się bez grzebania w eventach.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marca 2013, 21:42:23 »
W ogóle, to biorąc pod uwagę zakres pracy w wypadku, gdyby ktoś chciał to poprawiać (przypisania znaków i sygnałów do toru), pewnie łatwiej będzie się doczekać nowego scenariusza, niźli poprawek w starym.
Co do nauki nowych userów - jest to jakiś pomysł, ale na pewno nie w tym zakresie o którym piszesz. To może być pomocne w nauce techniki jazdy, przy wprawnym wirtualnym maszyniście można przyjrzeć się jak ten operuje kranem hamulca, czy kołem nastawnika, ale wątpię, by pomogło to w poprawie (nie)znajomości klawiszologii, czy nieumiejętności zrobienia czegokolwiek w ogóle. Chyba że doprowadzimy do takiej skrajnie patologicznej sytuacji, że userzy się nauczą włączać automat, ten uruchomi za nich loka, a w momencie kiedy już wystarczy operować nastawnikiem, to oni przejmować będą stery. A jak będzie trzeba zatrzymać się na stacji, to też oddadzą stery wirtualnemu maszyniście. :-)
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5623
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1772
Odp: Kłopot z autopilotem.
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marca 2013, 21:49:17 »
W ogóle, to biorąc pod uwagę zakres pracy w wypadku, gdyby ktoś chciał to poprawiać (przypisania znaków i sygnałów do toru), pewnie łatwiej będzie się doczekać nowego scenariusza, niźli poprawek w starym.
To wystarczy zrobić z poziomu pliku z torami.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.