Źle zrozumieliście moją wcześniejszą wypowiedź- oczywiście wiedzę na bieżąco uzupełniam i należnych szkoleń się domagam, jednakże o teście radio-stopu pierwsze słyszę. Kto każe Wam go wykonywać i na jakiej podstawie?
Na nastawni mam nowy manipulator Radmor 3066/2, podobny do starych tylko o 1/3 mniejszy i bez drugiej grupy wywołania. W jego instrukcji obsługi nie ma ani słowa o tym, jak wykonywać test radio-stopu, obowiązek ten nie jest też zapisany w Ie-14, stąd jak, mam wykonywać test czy żądać szkoleń bo na forum maszyny ktoś tego zażądał? O tym, że maszyniści wykonują test wiedziałem, o tym, by wykonywał go którykolwiek znany mi dyżurny pierwsze słyszę. Nie wspominał o tym również żaden instruktor podczas którychkolwiek pouczeń czy szkoleń, które miałem przyjemność przejść.
U nas okresowej kontroli urządzeń łączności dokonuje monter radiowy, moim obowiązkiem jest przy objęciu służby sprawdzenie łączności z sąsiednimi posterunkami, co oczywiście odpisuję w R138.
Przez moją stację nie musicie więc bać się jeździć, nie mam podejścia jak Andrzej N. Należnych szkoleń się domagam, nie miałem świadomości braku wiedzy i w dalszym ciągu nie uważam bym miał jej niedostatek.
P S. Sprawdziłem czy da się sprawdzić radio-stop w sposób wskazany wyżej - zero reakcji. Dyżurny, z którym pracuję (30 lat stażu) również pierwsze słyszy.