Witam.
Psychotesty ważne są tak jak mówicie 4 lata sam osobiście wczoraj pytałem. Natomiast mnie spotkał mały problem bo będąc na badaniach i najbardziej bojąc sie okulisty okazało sie, że wzrok ok pani doktor bardzo miła natomiast pani psycholog powiedziała że za mało testów ravena rozwiązałem i będe miał poprawkę. Niewiecie może czy można gdzieś pobrać takie psychotesty?
Jeżeli mnie pamięć nie myli, to są to klasyczne zestawy testów IQ ...może nie znajdziesz dokładnie takich samych, ale polecam odwiedzenie kilku portali z testami na inteligencję ...na ogół są podobne, wyćwiczysz sobie dostrzeganie zależności. Kiedy poprawka? bo nasza grupa rusza z podpisaniem umowy 1 marca ...i kursem w CS Warszawa od 4 marca. Wiem, że nie jesteś pierwszy z naszych, co poprawiali psychologa ...z tym, ze tamci potykali się na teście "TAK/NIE" ..wychodziły im niezgodności.
Poza tym, czytając tutaj wątek ze szkolenia maszynistów w PKP IC, dostrzegam mnóstwo nieścisłości, gdybania i często wręcz głupot ...na infokolej macie ten sam temat, jest tam niemal wszystko przedstawione ...a tutaj nie raz snuje się same domysły.
Ze złożonych CV, wybrano na rozmowy przynajmniej 2x więcej kandydatów niż jest miejsc. W trakcie rozmów zawsze byli tacy, co poznając zarobki na okres szkolenia rezygnowali, albo tracili entuzjazm, co komisja widziała. Po ok. tyg kadry dzwoniły do wybranych na badania. Ponieważ idziemy systemem licencji maszynisty, a licencja jest bardziej ogólnym kursem niż pracą, to firma nie może opłacić nam badań tak na dzień dobry, tylko może nam zrekompensować koszta badań, gdy je przejdziemy i zostaniemy zatrudnieni. Inaczej ma się sprawa z pomocnikami maszynisty, czy ze świadectwem maszynisty ...to typowe szkolenie na zatrudnieniu i wtedy faktycznie to firma opłaca badania i daje skierowanie. Koszt badań na licencję ...minimalnie różni się w poszczególnych Kolejowych Medycynach Pracy ...dlaczego? tego nie wiem ;P Faktycznie wrocławska bierze sobie 725zł, po czym biorą dane do faktury i Warszawa wysyła fakturę na adres domowy "pacjenta".
Mając badania za sobą, informujemy kadrową o pozytywnym zaliczeniu i czekamy na telefon, gdy już zbierze się grupa silnych, prężnych i w ogóle nadludzi xD Gdy już wiadomo, że jest komplet, kadrowa dzwoni po chłopakach i informuje ich o terminie rozpoczęcia kursu, miejscu oraz, że należy dostarczyć dowód osobisty, orzeczenie lekarskie, świadectwo ukończenia szkoły, świadectwa pracy i ewentualnie inne dokumenty o jakiś uprawnieniach. Gdy to dostarczymy, to zastaje tylko oczekiwanie do pierwszego dnia "pracy", kiedy podpisujemy umowę i załatwiamy wszystkie formalności związane z przyjęciem do zakładu. Zaraz po tym rozpoczyna się kurs na licencję maszynisty w jednym z CS ...tj. Warszawa, Gdynia, Kraków. Szkolenie na licencję trwa ok. 1,5 miesiąca, firma gwarantuje wyżywienie i zakwaterowanie od pn-pt ...założenie jest, żeby na weekendy zjeżdżać do domu ...m.in. dlatego w poniedziałki zajęcia zaczynają się później, a w piątki kończą wcześniej. Owszem istnieje opcja pozostania w ośrodku, ale odpłatnie. Możliwe, że za dojazdy w tym okresie, firma zwróci nam koszta na podstawie przedstawionych biletów ...szczegółów jeszcze nie znam. Już umowa na te 1,5 miesiąca jest umową o pracę. Wynagrodzenie opiewa na najniższą krajową + 15% premii, co w praktyce daje ok. 1300zł na rękę. Po otrzymaniu licencji maszynisty, podpisujemy umowę na 14 miesięcy, czyli okres szkolenia na świadectwo maszynisty ...wtedy faktycznie na danym etapie dojdą nam następne dodatki ...no i powinniśmy otrzymać ulgi przejazdowe. W trakcie robienie świadectwa maszynisty wracamy do macierzystych miast i tam będziemy przerabiać: warsztat, trakcje, rewidentów ...potem jazda na trzeciego i dalej po prawicy z nadzorem. Całe szkolenie trwa ok. 16 miesięcy, po nim stajemy się prawowitymi maszynistami, będzie to trzecia umowa, więc powinna być na czas nieokreślony, mamy zarobki i dodatki maszynisty. Lojalka obejmuje okres 3 lat od czasu uzyskania uprawnień maszynisty i opiewa na kwotę 40 tys. zł ...z tym, że ta kwota proporcjonalnie maleje z każdym miesiącem pracy w trakcie tej lojalki, więc jak komuś się odwidzi jazda za nastawnikiem po np. 2 latach, to ma do oddania tylko 1/3 kwoty lojalki. Zakład zachodni w tym roku ma tak: grupa wrocławska - 9 osób ...4 marca rozpoczyna kurs w warszawskim CS, natomiast grupa poznańska (bodaj 13-14 osób) podpisują umowy 11 marca i kilka dni później zaczynają kurs w krakowskim CS. Jak zaczniemy szkolenie, to Wrocław ma wszystko na miejscu, natomiast grupa poznańska zjedzie do Wrocławia na jakiś czas, żeby obrobić spalinówki. Znając moją wylewność, to w trakcie szkolenia będę informował o jego przebiegu, bo już wiem jedno ...na PKP ciągle coś się zmienia i ten kurs jest już na błędach poprzedniego, a cały czas wchodzą następne zmiany.