@Matz32 - z całym szacunkiem , ale nie ma u mnie na PW. żadnej Twojej wiadomości - ale nie sprawy i odpowiem na pytanie , które stawiasz.
Nagrywasz dźwięk cyfrowo na aparacie i rozumiem , że jest to aparat fotograficzny - cyfrowy ?....
Więc nagrywasz dźwięki w formacie mp4 , o ile jest tak jak myślę, gdyż nawet telefony komórkowe to robią. Nagrywasz tak ponieważ uważasz , że szumi Tobie mikrofon itd.
Tylko teraz małe pytanko ... (przy wstępnej odpowiedzi) - Czy w ogóle wiesz dlaczego występują szumy przy rejestracji dźwięku lub dźwięków?
To zależy od tego :
- gdzie się podpinasz do komputera przy nagrywaniu tzn.(wejście liniowe lub wejście zwykłe mikrof.)
- jaką masz wtyczkę (jack) - mono , czy stereo ? , a powinno być mono.
- jaki używasz program.
- karta dźwiękowa !
Po za tym jeszcze wielu innych kwestii.
Konkretnie odpowiadając na Twoje pytanie - najlepiej podeślij mi jedno z Twoich nagrań i wtedy będę więcej mógł Tobie wyjaśnić.
Czasem zwykła nie zgodność programów nie pozwala na dalszy ciąg obróbki. Oczywiście , że są programy korygujące prędkość lub częstotliwość (współmierność) , ale jak najdalej od tego , jeżeli się chcę uzyskać jak najlepszą i oryginalną jakość. Bywa tak , że nic się nie da lepszego zrobić , niż samo nagranie - właśnie z takich podstawowych powodów jakie podałem wyżej.
Chociaż to pewnie , nie jest skierowane pytanie bezpośrednio do mnie :)
Pomijając wszystkie aspekty programowe , można Twoje nagranie przepuścić przez CB , w zależności od celu , któremu ma służyć.
- kolega @Tomaszek_Lodz robi to dobrze i rozumiem , że to pytanie zadane przez Ciebie jest do Niego.