Powoli posuwam się z tematem do przodu. Niestety trochę pracy mam ostatnio, do tego różne "śmieszne" przygody (jak odpadające od auta koła, etc). Na chwilę obecną jest cuś takiego (załącznik), wszystko wygenerowane poprzez podanie kilku parametrów.
Program powstaje w C++, generuje plik w formacie t3d.
Jeszcze trochę dłubaniny zostało, ale powinno wkrótce być gotowe, mam nadzieję, że jeszcze do końca tego tygodnia.
I tak, wiem, że to prościzna, że takie coś się pisze w 10 minut i w ogóle - przykro mi, jestem zielony, niemalże od podstaw zaczynałem. Mam tylko nadzieję, że z drugą fazą rozwoju programu pójdzie mi lepiej, a chciałbym w niej dodać też możliwość generowania wysięgników teownikowych oraz trakcji z pojedynczym djt. O ile to drugie zadanie jest raczej proste do wykonania, to z pierwszym trzeba będzie znów podłubać.
Swoją drogą - program generuje siatkę w metrach (tzn. 1.0 w siatce to 1m, a 0.001 to 1mm, ale z tego co rozumiem, nie ma większego problemu z przekonwertowaniem tego na dziwaczne jednostki 3dsmaxa (1m = 39.3701), wystarczy zmienić odpowiednie wartości w matrycy transform.
Swoją drogą 2 - w programie maszyny, o ile dobrze mi wiadomo, znowuż operuje się na wartościach równych metrom (1.0 = 1m, 0.001 = 1mm).