Autor Wątek:  Semafory  (Przeczytany 98982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Semafory
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Października 2011, 20:50:04 »
Ciekawi mnie jedna rzecz. Jadę ciężkim pociągiem (załóżmy 80 km/h) tarcza miga mi na pomarańczowo (40 albo 60 km/h na wjazdowym) -kawałek dalej za To wdrażam hamowanie, z pewnej odległości widzę S10a albo S11a. Na liczniku mam 60km/h, podjeżdżam do semafora a tam podświetlony W21 na 80 km/h… Jak dla mnie to brakuje jakiegoś powtarzacza tej prędkości przy To czy ostatnim samoczynnej. O ile jak ktoś jedzie z lekkim pociągiem to nie ma sprawy, ale jak na haku jest 3kt i więcej to już opóźnienia w ponownym uzyskaniu osiemdziesiątki są znaczne. Wskaźniki pokroju W24, W19, W20 no i W21 mają to do siebie, że za dnia są kiepsko widoczne… Bardzo mi się podoba w sygnalizacji Czeskiej to, że mamy światła wolno i szybko migające co sygnalizuje różne prędkości. Niestety jak patrzę na naszą PLKę i to co się dzieje uważam, że doprowadziłoby to do niejednej katastrofy (kto jeździ to wie jak czasem potrafią migać światła na tarczach czy semaforach ;) )
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Semafory
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Października 2011, 21:01:03 »
Wydaje mi się że dyżurny ruchu nie podświetlił by wskaźnika W21 na 80 km/h gdyby na semaforze wyświetlił S10a bądź S11a ponieważ brakowało by jakiejś spójności pomiędzy wskaźnikami W21 tu mamy 80km/h a na semaforze zapala nam się do 60km/h.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Semafory
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Października 2011, 21:03:56 »
Mylisz się. Po to właśnie jest ten wskaźnik.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Semafory
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Października 2011, 21:05:52 »
Wydaje mi się że dyżurny ruchu nie podświetlił by wskaźnika W21 na 80 km/h gdyby na semaforze wyświetlił S10a bądź S11a ponieważ brakowało by jakiejś spójności pomiędzy wskaźnikami W21 tu mamy 80km/h a na semaforze zapala nam się do 60km/h.
Instrukcja wyraźnie mówi, że jak jest W21 to jazda w kierunku zwrotnym może się odbywać z prędkością większą jak 40km/h (swoja drogą po co do PC jest wrzucona Ie-1?). Teraz kolejna rzecz odnośnie Twojej wypowiedzi. Twoim zdaniem kiedy podświetli się ten wskaźnik jak na semaforze mamy tylko pomarańczowy pas?
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Semafory
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Października 2011, 21:06:05 »
No to może zapalić W21 wtedy gdy na semaforze wyświetli S2.

Offline Patrykos

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4511
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 9
Odp: Semafory
« Odpowiedź #95 dnia: 12 Października 2011, 21:07:03 »
No to może zapalić W21 wtedy gdy na semaforze wyświetli S2.
A to dyżurny ruchu ma specjalny przycisk na pulpicie od wskaźnika W21?
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Semafory
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Października 2011, 21:10:09 »
No to może zapalić W21 wtedy gdy na semaforze wyświetli S2.
Oznaczałoby to, że sygnał S2 oznacza jazdę w kierunku zwrotnym. Od kiedy zielone światło ciągłe oznacza jazdę "na bok"? W chwili obecnej mamy 40, 60, 100 km/h przy jeździe w kierunku zwrotnym. Jeśli na semaforze byłoby S2 a prędkość drogowa oraz rozkładowa wynosiłaby 140km/h to jak to sobie wyobrażasz? Maszynista pędzi 140 km/h a na semaforze z S2 W21 na 80?
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Semafory
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Października 2011, 21:10:53 »
A może to jest tylko podświetlane w nocy żeby było lepiej widać. Jazdę na bok oznacza S13, S10, S9.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Semafory
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Października 2011, 21:11:59 »
Nie.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Semafory
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Października 2011, 21:13:58 »
A może to jest tylko podświetlane w nocy żeby było lepiej widać. Jazdę na bok oznacza S13, S10, S9
Prośba. Najpierw zerknij do instrukcji Ie-1 (i najlepiej innych) a następnie zabieraj głos na forum. Obecna rozmowa z Tobą nie ma większego sensu bo nie masz wystarczającej wiedzy w sprawach sygnalizacji. Jazdę na bok mogą oznaczać również inne sygnały wyświetlane na semaforach prócz tych co wymieniłeś.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Semafory
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Października 2011, 21:15:00 »
Maszynista przecież ma przy sobie prędkości rozkładowe i wie kiedy ma 80 a kiedy 140.


Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to nie pisz bzdur, ponadto nie zmieniasz treść wypowiedzi gdy udowodni Ci się, że piszesz źle. Jeżeli dalej będą skargi na Twoje zachowanie, postąpimy inaczej.
/ Żuk
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2011, 22:15:38 wysłana przez Żuk »

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Semafory
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Października 2011, 21:16:59 »
Maszynista przecież ma WOS to wie kiedy ma 140km/h a kiedy 80km/h.
Kolego- prośba, nie ośmieszaj się. Od kiedy to WOS wskazuje prędkości drogowe lub prędkości rozkładowe?
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline Paczkuś

  • Wiadomości: 433
  • Mój nick się odmienia przez przypadki.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Semafory
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Października 2011, 21:17:05 »
A mam pytanie: Drgnęło coś w tym czy to był tylko projekt?
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,16424.msg179660.html
Solo oración!

Offline jageer

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1410
  • Jak Sz to tylko na Tm....
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 48
Odp: Semafory
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Października 2011, 12:30:24 »
Wczoraj wracając z Gdańska natknąłem się na dość nietypowe zestawienie (rzadko spotykane) -semafor świetlny ze wskaźnikiem W21. Jest to semafor wjazdowy do stacji Pszczółki. W MaSzynie mamy coś takiego?

Nie jest to czasem jedyna stacja w Polsce, gdzie zamontowane są rozjazdy z możliwością w bok 80-tką ?
A odnośnie postów z początku tematu- to wszystkie łącznice do CMKi nawet 1 torowe mają SBLki.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline Mannerheim

  • Wiadomości: 106
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Semafory
« Odpowiedź #104 dnia: 16 Października 2011, 16:24:44 »
Ciekawi mnie jedna rzecz. Jadę ciężkim pociągiem (załóżmy 80 km/h) tarcza miga mi na pomarańczowo (40 albo 60 km/h na wjazdowym) -kawałek dalej za To wdrażam hamowanie, z pewnej odległości widzę S10a albo S11a. Na liczniku mam 60km/h, podjeżdżam do semafora a tam podświetlony W21 na 80 km/h… Jak dla mnie to brakuje jakiegoś powtarzacza tej prędkości przy To czy ostatnim samoczynnej. O ile jak ktoś jedzie z lekkim pociągiem to nie ma sprawy, ale jak na haku jest 3kt i więcej to już opóźnienia w ponownym uzyskaniu osiemdziesiątki są znaczne. Wskaźniki pokroju W24, W19, W20 no i W21 mają to do siebie, że za dnia są kiepsko widoczne… Bardzo mi się podoba w sygnalizacji Czeskiej to, że mamy światła wolno i szybko migające co sygnalizuje różne prędkości. Niestety jak patrzę na naszą PLKę i to co się dzieje uważam, że doprowadziłoby to do niejednej katastrofy (kto jeździ to wie jak czasem potrafią migać światła na tarczach czy semaforach ;) )

Wystarczyłoby dodać kolejny wskaźnik o wyglądzie W21 ale świecący na inny kolor (np. na pomarańczowo) i montować go na tarczach ostrzegawczych. Taki wskaźnik zapalałby się razem z W21 na semaforze. Mechanik mijając tarczę migającą na pomarańczowo widzi też podświetlony wskaźnik i wie do jakiej prędkości powinien zwolnić.

Offline JONIN_EZT

  • Wiadomości: 918
  • Dalej student. Linia 202 maker
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Semafory
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Października 2011, 16:10:49 »
Wczoraj wracając z Gdańska natknąłem się na dość nietypowe zestawienie (rzadko spotykane) -semafor świetlny ze wskaźnikiem W21. Jest to semafor wjazdowy do stacji Pszczółki. W MaSzynie mamy coś takiego?

Nie jest to czasem jedyna stacja w Polsce, gdzie zamontowane są rozjazdy z możliwością w bok 80-tką ?
A odnośnie postów z początku tematu- to wszystkie łącznice do CMKi nawet 1 torowe mają SBLki.

Rozjazdy 1:14-760 znajdują się aktualnie tylko na Pszczółkach. W minucie 6:00 jest mowa o tym nowym oznaczeniu o jeździe na 80km/h

Zgadza się na CMK jest stosowane takie rozwiązanie (4 stawne 2 kierunkowe SBL).

Linia 202
Układ torowy (tory główne) - 100%
Układ torowy (reszta) - 15%

Offline EP08_015

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4347
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 313
Odp: Semafory
« Odpowiedź #106 dnia: 20 Października 2011, 21:21:53 »
Ja z kolei chcialbym zapytac o sygnal w postaci 2 zielonych swiatel na semaforze ksztaltowym, oswietlonym w porze nocnej. Pytanie to nasunelo mi sie po kolejnym juz z rzedu obejzeniu filmu "Czlowiek na torze". W poczatkowej czesci filmu wyjasnia kolejarz (aktor) iz "powinny sie palic 2 zielone swiatla co oznacza wolna droga ze zmniejszana predkoscia". W instrukcji E1 znalazlem jedynie w dziale postanowien przejsciowych informacje o stosowaniu takiego sygnalu jedynie na semaforach swietlnych a nie ksztaltowych. Moje pytanie brzmi: jak to w koncu powinno byc? czy na filmie cos pokrecili czy moze tak kiedys bylo. Na dzien dzisiejszy sygnal "wolna droga ze zmniejszona predkoscia" na semaforze ksztaltowym w porze nocnej podawany jest w postaci swiatla zielonego na gorze i pomranczowego na dole.

Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=nGdEzD9pgfk

 to ten fragment > 05:36s
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2011, 21:30:02 wysłana przez EP08_015 »
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6176
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2112
Odp: Semafory
« Odpowiedź #107 dnia: 20 Października 2011, 21:40:56 »
YouTube mi nie działa, ale chyba o to Ci chodzi http://covalus.ovh.org/signale/1.html (trzeci w dół od góry).
Edycja: Ta sygnalizacja była w zaborze pruskim.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2011, 21:53:22 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Paczkuś

  • Wiadomości: 433
  • Mój nick się odmienia przez przypadki.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Semafory
« Odpowiedź #108 dnia: 20 Października 2011, 21:44:00 »
Może coś tutaj znajdziesz: http://covalus.ovh.org/sygnaly/sygnal.html
Solo oración!

Offline Niebugoclaw

  • Wiadomości: 1222
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 10
Odp: Semafory
« Odpowiedź #109 dnia: 20 Października 2011, 22:18:15 »
Jak w powyższych artykułach, taka sygnalizacja była używana do lat 50-60. Z czasem dolną zieloną soczewkę zamieniono na pomarańczową. Ciekawostką był również semafor kształtowy trójramienny ;)

Offline Tyrystor

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 530
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Semafory
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Października 2011, 22:31:41 »
A co oznaczało trzecie ramię?

Offline Paczkuś

  • Wiadomości: 433
  • Mój nick się odmienia przez przypadki.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Semafory
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Października 2011, 22:36:36 »
A co oznaczało trzecie ramię?
"Dziś już nie spotkamy trzyramiennego strażnika. Za pomocą jego trzeciego ramienia można było wyświetlić sygnał S4- Wolna droga ze zmniejszoną szybkością w innym kierunku niż S3. W nocy oznaczały go aż trzy! zielone latarnie. Ustawienie semafora trzyramiennego wymagało zezwolenia Ministerstwa Kolei. Również semafory świetlne były w latach 50-tych nieco inne niż dziś. Wyświetlały tylko 4 sygnały S1, S2, S3, S4. Były jedno, dwu i trzykierunkowe. Postawienie tego ostatniego wymagało pozwolenia Ministerstwa Kolei." 
lub
"Wolna droga z ograniczeniem szybkości jak przy Hp2, jednak dla innej drogi przebiegu niż wskazuje sygnał Hp 2"

Leń jesteś!

A jakiś czas temu stworzyłem sobie takie cudo:)
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,5102.msg228787.html#msg228787
Solo oración!

Offline MARIUSZ SZKUDLARZ

  • Wiadomości: 6
  • TO JA Z MOJĄ CÓRECZKĄ JULIĄ
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Semafory
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Października 2012, 23:32:00 »
Witam, mam problem z błędem w nie których trasach, otóż na nie których semaforach - sygnalizatorach palą się wszystkie światła na raz, co jest tego powodem, proszę o pomoc
m.sz.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Semafory
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Października 2012, 23:36:55 »
Witam, mam problem z błędem w nie których trasach, otóż na nie których semaforach - sygnalizatorach palą się wszystkie światła na raz, co jest tego powodem, proszę o pomoc
Użycie sygnału wątpliwego - jest to celowy zabieg a nie błąd. Takie zjawisko zachodzi jednak w ilości 2-3 na wszystkich sceneriach. Jeśli uważasz, że tego jest więcej, to musisz podać dodatkowe informacje lub zrobić screena takiemu semaforowi.

Offline MasterYoda

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 839
  • Mistrz ściemy, Pan Andrzej.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 71
Odp: Semafory
« Odpowiedź #114 dnia: 01 Grudnia 2012, 00:19:25 »
Panowie odgrzewam kotleta. W jakiej sytuacji można postawić semafor typu "ss2zb"* tak jak jest to na stacji Bałtyk Miasto (sceneria Bałtyk)? Czy nie powinien stać tam semafor "ss4zcpb"* skoro jest możliwość wyjazdy na szlak z tego toru?

*-napisałem w takiej postaci abyście wiedzieli o jakie semafory mi chodzi ;)
Panie Darku, my też możemy prosić?

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Semafory
« Odpowiedź #115 dnia: 01 Grudnia 2012, 00:21:09 »
Nie pomyliłeś się? Chodzi Ci o semafory "ss2cb" ;) Jest jedno ale. To tor boczny, na który i z którego nie ma jazd pociągowych. A więc semafora wjazdowego nie podasz, gdy ułożysz na ten tor drogę. Ogółem po torach bocznych nie prowadzi się takich jazd. Więc nie potrzeba semaforów na nich. Poza tym u mnie tarcze zaporowe (bo tak je nazywamy) są unieważnione wskaźnikiem W31 (pomijam to, że powinny być komory wygaszone). I jeśli już jest tarcza zaporowa, to dopuszcza się wjazd na taki tor na sygnał pociągowy, natomiast wyjazd za tę tarczę jest jako manewr.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2012, 00:33:42 wysłana przez AtapiCl »

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Semafory
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Grudnia 2012, 00:28:22 »
Mówiąc prościej, nie ma semafora ss2zb.

Offline MasterYoda

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 839
  • Mistrz ściemy, Pan Andrzej.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 71
Odp: Semafory
« Odpowiedź #117 dnia: 01 Grudnia 2012, 22:44:40 »
Właśnie dzisiaj cały dzień mnie to męczyło czy napisałem zb czy cb. Chodziło mi o cb.

  Dodano: 01 Grudnia 2012, 22:51:00
Ok rozumiem utworzenie takiego toru na średniej wielkości stacji. Ale jeśli jest stacja na której jest np. 3 tory do jazdy pociągowej i przyjmujemy dwa pociągi kończące bieg a następnie towara który przepuszcza pośpiecha. W jaki sposób wypuścić np skład który następnego dnia ma jechać dalej jako inny pociąg a stał na torze bocznym? Wiem że dywaguję z dużym rozmachem ale mnie to męczy. :)
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2012, 22:51:00 wysłana przez MasterYoda »
Panie Darku, my też możemy prosić?

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Semafory
« Odpowiedź #118 dnia: 01 Grudnia 2012, 22:52:24 »
Panowie odgrzewam kotleta. W jakiej sytuacji można postawić semafor typu "ss2zb"...
Właśnie dzisiaj cały dzień mnie to męczyło czy napisałem zb czy cb. Chodziło mi o cb.
Ponadto co napisał Ziomal, taki semafor możesz postawić wtedy, gdy na dwutorowym szlaku przewidziany jest tylko ruch po jednym torze. Mówiąc po ludzku nie ma semaforów z W24.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2012, 23:17:56 wysłana przez Benek »

Offline MasterYoda

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 839
  • Mistrz ściemy, Pan Andrzej.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 71
Odp: Semafory
« Odpowiedź #119 dnia: 01 Grudnia 2012, 23:30:55 »
Cytat: Benek
(...) taki semafor możesz postawić wtedy, gdy na dwutorowym szlaku przewidziany jest tylko ruch po jednym torze.(...)
Czyli jest to uzależnione od zastosowanej blokady na szlaku? Dobrze myślę?
Cytuj
(...)nie ma semaforów z W24.
Rozumiem że chodzi Ci o semafory wyjazdowe ze stacji poprzedzającej.
Panie Darku, my też możemy prosić?