Ponieważ jestem nowy na forum , swój post zacznę od przywitania się ze wszystkimi. Jestem początkującym nasłuchowcem , temat ten przeczytałem bardzo dokładnie , zawiera wiele cennych rad i jednocześnie mam kilka pytań. Głównie zależy mi na nasłuchu pasma lotniczego, kolejowego i może trochę PSP i Policji. Mam zamiar wykonać dipol pół falowy, a pytanie mam co do sposobu jego
zamontowania. Mam trzy opcje:
1. Antena zamontowana na 3 m wysięgniku z rur PVC przykręconym do słupa telefonicznego (wysokość 8m) czyli na wysokości ~11m, łączna długość przewodu ~40m ,z czego ~20m musiało by iść ziemią.
2. Antena zamocowana na 2 metrowym wysięgniku z rury stalowej przykręconym do słupa telefonicznego, wtedy antena około 10 m nad ziemią nad nią antena do TV a całkowita długość przewodu to około 18 m.
3. Antena 2 m ,wysięgnik z rury PVC, zamontowana na dachu, 12m nad ziemią tyle, że dach mam pokryty blachą, długość przewodu to 18 m.
Która z tych opcji byłaby najlepsza, a która najgorsza ? Jakiego przewodu użyć do tak długiej instalacji ? Jaki jest realny zasięg takiej anteny ? Do Okęcia w linii prostej mam 22km, a do
Warszawy Zach. 30km , Wsch. 32,5 km. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Jeszcze interpunkcja. Spacja za znakiem. Witamy, ale popraw proszę. @Stele