Autor Wątek:  Problem z tworzeniem nowego składu.  (Przeczytany 11173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z tworzeniem nowego składu.
« dnia: 02 Grudnia 2010, 19:40:13 »
Witam.
Zakładam nowy wątek gdyż nie znalazłem wcześniej poruszonego tego tematu. A dokładniej- W paczce  PC2009 wrac z SP1.1 są dostępne lokomotywy. Naprzykład w Ra chciałbym zmienić sobie lokomotywę z eu07 na Eu43. Po kliknięciu na tą lokomotywę powinna się pojawić, po najechaniu na podświetleniu owej lokomotywy, łapka umożliwiająca przesunięcie ją do wybranego składy, lacz łapka nie pojawia się i nie mogę jej umieścić w składzie.

(Metoda edytowania taboru tym sposobem jest dokładnie opisana na forum przez Quark-t w dniu 29 czerwic 2010)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 46
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2010, 19:44:20 »
Łapka pojawia się nad zdjęciem taboru po prawej stronie i to ikonkę przeciągasz, nie wpis. Dla ścisłości informuję tylko, że EU43 nie ma kabiny i nie jest przewidziana do prowadzenia przez człowieka.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Tomaszek_Łódź

  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
    • http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2010, 20:20:03 »
Mi sie wydaje, że kolega powinien najpierw wczytac konkretna scenerię i dopiero później zmieniać składy, uprzednio wykasowywując stary skład, bądź dodajac pojazdy do istniejącego. U mnie po otwarciu Ra, bez wczytania scenerii również nie da się edytowac składów.

Offline Davidsonxx

  • Wiadomości: 140
  • Katalogista
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2010, 20:52:59 »
A ja dodam od siebie trzy grosze - musisz wybrać jeszcze teksturę modelu - jeśli jest więcej niż jedna to bez wyboru łapka się nie pojawi

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2010, 14:09:10 »
Zacząłem się bawić edytowaniem składu na TD. W orginale jest tam et22 lecz chciałem pojechać 401da. Po najechaniu na podświetlenie obrazka pojawiła się łapka i wszystko gra. Więc przechodzę w zakładkę wczytywanie i w TD nie ma żadnego składu. Więc dałem naprzykład inną scienerię na chwilę by zobaczyć czy tam są do wyboru składy (i były)i z powrotem przeszłem w TD lecz tam powrócił orginalny skład z et22.
Nadmienię jeszcze że wszystko grało jak sobie zmieniłem et22-135 na et22-2000.

Offline Rozi

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1931
  • Są zdjęcia = są modele.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 135
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2010, 14:21:07 »
Dla mnie to była czarna magia, zawsze preferowałem zmieniać składy w plikach .scn. Później @Libertyn napisał ten poradnik:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,14329.msg149788.html#msg149788

Dzięki niemu, jako całkowity laik, zmieniłem skład w scenerii bez problemów, wystarczy tylko robić to samo co @libertyn89.
Polecam lekturę tego krótkiego poradnika.

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 23
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2010, 14:32:13 »
Sprawdzałem przed chwilą i wszystko gra. Najpierw klikamy- wybierz scenerię, potem- wybierz skład do jazdy. Następnie przechodzimy do zakładki składy, klikamy na dany skład, który chcemy zmienić, pojawi nam się widok składu, w tym widoku usuwamy dany pojazd. Przechodzimy do- dostępne pojazdy do edycji składu, wybieramy pojazd i pojawia nam się obrazek mini i tekstura lub tekstury pojazdu. Klikamy na teksturę, a następnie na obrazek mini. Wtedy pojawia się łapka i można wybrany pojazd przeciągnąć do składu wyżej. Jeśli wybierze się inną scenerię i potem wróci się do tej edytowanej, to starter wczyta pojazdy zapisane w danej scenerii, to nie jest błąd.
T.N

Offline MArt

  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2010, 14:44:40 »
Nie możesz poprowadzić lokomotywy 401Da, ponieważ nie posiada ona kabiny. Dlatego też nie pojawia się ona w okienku wyboru składu, specjalnie wbudowana funkcja w instalatorze Ra. W przypadku EU43 powinno być identycznie.

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 23
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2010, 14:47:03 »
Nie możesz poprowadzić lokomotywy 401Da, ponieważ nie posiada ona kabiny. Dlatego też nie pojawia się ona w okienku wyboru składu, specjalnie wbudowana funkcja w instalatorze Ra.

Nieprawda, lokomotywa pojawi się w okienku wyboru składu. Tylko podczas wczytywania scenerii wyskoczy błąd. Ponieważ ta lokomotywa nie posiada kabiny.

http://img13.imageshack.us/i/schowek01du.jpg/
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 15:00:48 wysłana przez Tomnord15 »
T.N

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2010, 14:50:32 »
Owszem. Po tych przypadkach co chwile wyskakuje błąd. Problem się powtarza z większością lokomotyw.

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 23
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2010, 15:03:37 »
Owszem. Po tych przypadkach co chwile wyskakuje błąd. Problem się powtarza z większością lokomotyw.

Problem pojawia się tylko wtedy, gdy wybierasz pojazd do prowadzenia bez kabiny. W przypadku wyboru lokomotywy z kabiną, wszystko działa normalnie.
T.N

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2010, 15:11:48 »
Ok dzięki. Jestem początkującym graczem w maszynę, więc w przyszłości na| |pewno zadam jeszcze jakieś pytanie.

Jeszcze raz dzięki i POZDRO pozdrawiam.

Na pewno "na pewno" piszemy osobno. Nie krzycz pisząc wyraz wielkimi literami. I autor zbioru zadań z chemii to był Pazdro a nie Pozdro. ;)
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 15:21:46 wysłana przez Quark-t »

Offline Joke1997

  • Wiadomości: 236
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2010, 15:22:04 »
Ostatnio ustawiając składy przez RA, obojętnie jaki EZT wezmę, to i tak po przejściu na ekran wczytywania scenerii, składy są obrócone: wagon ra obrót w prawo, tak samo jest z członem rb. Tylko wagon pozostaje ten sam. Dlaczego tak jest?

Bo człon silnikowy jest symetryczny i nie widzisz obrotu.
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 15:22:47 wysłana przez Quark-t »
Proszę Cię bardzo/

Offline kacp3r

  • Wiadomości: 185
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2010, 16:48:20 »
Witam,
Czy jest możliwość stworzenia en71 w PC2009? Próbowałem połączyć ze sobą 2 człony silnikowe wzięte z EN57, ale po załadowaniu scenerii pomiędzy nimi tworzy się w duży odstęp(jakby fizyczne miejsce sprzęgu było za modelem).
Pozdrawiam
Kacper

Po co tyle wolnych linijek? Quark-t.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 19:09:55 wysłana przez Quark-t »
Jestem wektorem kreacji anihilacji...

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5601
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 465
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudnia 2010, 16:59:12 »
Na chwilę obecną bez zmian w modelu i plikach chk nie jest to możliwe.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudnia 2010, 19:15:46 »
Powracając jeszcze na chwile do tematu tworzenia własnego składu, w pc2009 z lokomotyw manewrowych jest dostępna tylko sm31 no i też można zaliczyć sp42. Jednakże w jednej z pierwszych wersji maszyny w misji manewrowej była dostępna malutka manewrówka. Nie pamiętam jaka dokładnie, lecz mogę powiedzieć że była 2 osiowa i chyba firmy Fablok.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudnia 2010, 07:44:03 »
Jak sobie połączyłem dwie sp42 wszystko było ok. Oba obrotomierze wskazywały poprawnie. Jednak jak zespoliłem dwie m62 tylko jedna odpaliła, ta w której był maszynista. Nie<>wiem czy ich się nie łączy czy popełniłem błąd w tworzeniu.



Lokomotywa którą kolega wrzyucił ma w sobie poradnik jak ją wkleić do Maszyny (409da). Pisze w nim, że folder m.in. Textures wkleić do głównego folderu symulatora (tak jest napisane)gry. Lecz tam jest już taki folder. W takim razie mam zawartość tego folderu wypakować do folderu istniejącego już?

REWIZOR
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2010, 08:19:21 wysłana przez REWIZOR »

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5601
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 465
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Grudnia 2010, 08:38:01 »
Najprościej będzie tak - wypakuj tą paczkę do folderu z symulatorem i przenieś folder 409Da do Dynamic\PKP (wpisów do dynamic.dat nie trzeba robić w PC2009).
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Kamiroz

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Grudnia 2010, 08:57:30 »
Ok, ale jeśli tak zrobię z Textures i sounds to będą się chciały zamienić, bo mają takie same nazwy jak w głównym katalogu lokomotywy. W takim razie mam z folderów Textures i Sounds zamieścić ich zawartość w tych samych folderach ale w symulatorze?

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5601
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 465
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudnia 2010, 09:03:25 »
Wystarczy że zrobisz tak jak napisałem - pliki z folderu sounds i textures automatycznie przeniosą się na swoje miejsce.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline knurus1

  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2010, 17:13:29 »
A mam nadpisać pliki istniejące już w katalogu symulatora na te które wypakowuje?

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5601
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 465
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Grudnia 2010, 17:15:48 »
W tym przypadku najlepiej nie nadpisywać.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline knurus1

  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z tworzeniem nowego składu.
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Grudnia 2010, 17:22:57 »
W takim razie pominąć je?