Aj jaj, chyba trochę za bardzo się rozpędziliście... Przecież napisałem, że mi dobrze działało i jedynie piasecznica się zacinała (podałem, że prawdopodobnie wystarczy sobie ją przenieść pod jakiś klawisz bez "Shifta") i że WSa można załączyć i wyłączyć dowolnym przyciskiem z dwóch, a nie tylko do tego dedykowanym. Poza tym wszystko działa dobrze i jedynie przy ewentualnym zakłóceniu może się odwrócić działanie jakiegoś hebelka, ale czy takie zakłócenia zdarzają się aż tak często? Ja przynajmniej nie zauważyłem, a już raczej nie jest to chyba powód do rezygnacji z używania nowego exe, jeśli taka sytuacja zdarzy się raz na powiedzmy 50 jazd? Przypuszczam, że wystarczy delikatnie zwiększyć wartość w polu "Triggered input" i będzie dobrze. Ja przykładowo mam ustawione na 20.
Natomiast co do systemu obsługi @maćka001, to aktualnie mocno pracuję nad tym, żeby działało to na Arduino. Sam wykorzystuję akurat model DUE, bo ma dużo pinów cyfrowych, PWMów i wejść analogowych - koszt oryginału to 169zł, a klony są od ok. 80zł, czyli dużo tańsze niż PoKeys. Jak już będzie działać, to wstawię na forum kod w języku Arduino do obsługi podstawowych elementów pulpitu napisany tak, żeby każdy sobie mógł wybrać co na którym pinie chce mieć - na samym początku będzie lista obsługiwanych urządzeń z przypisanymi pinami. Poniżej fragment mojego obecnego kodu. Cyfra przed komentarzem odpowiada za numer pinu, a dalej program działa na zdefiniowanych oznaczeniach jak "pin_amp_WN1":
#define pin_amp_WN1 5 //pin amperomierza WN1
#define pin_amp_WN2 6 //pin amperomierza WN2
#define pin_wol_WN 7 //pin woltomierza WN
#define pin_man_cyl 8 //pin manometru cylindra hamulcowego
#define pin_man_prz 9 //pin manometru przewodu głównego
#define pin_man_zbg 10 //pin manometru zbiornika głównego
Jeśli przykładowo ktoś będzie chciał mieć sterowanie amperomierzem WN1 na pinie 2 zamiast na 5, to wystarczy, że w pierwszej linijce zmieni sobie cyfrę "5" na "2", zapisze, wgra program do Arduino i już. Oczywiście w przypadku mierników musi to być pin PWM, ale diagramy pinów (pod hasłem "pinout") dla poszczególnych wersji Arduino są dostępne w internecie. Analogicznie dla innych rzeczy jak hebelki, przyciski, kontrolki itd. Jeśli ktoś będzie chciał użyć UNO zamiast DUE jak ja, to dam też kod na obsługę ekspanderów PCF8574N rozszerzających ilość wejść/wyjść cyfrowych i schemat podłączenia do UNO. No w DUE jest jedynie ten problem, że ma dość niską obciążalność prądową pinów, przez co takich mierników nie można podpiąć bezpośrednio do pinu jak w przypadku PoKeys, ale wystarczy jeden tranzystor, jeden rezystor i miernik ładnie śmiga.
EDIT: Ogólnie, to ta komunikacja z Arduino mi już w miarę działa, ale na exe z lutego, bo później się coś popsuło i nikt nie wie co... @maciek001 mi pisał, że spróbuje coś z tym zrobić, a w razie czego mam jeszcze znajomego, który też mi mówił, że na to popatrzy, tylko na razie czekam pisząc w międzyczasie kod do obsługi całości i podłączając wszystkie elementy pod Arduino, żeby później tylko uruchomić na najnowszym exe.