Nie wiem jak cenowo by sie zbilansowalo, ale raczej na korzysc uzycia expanderow.
Koszt jednego takiego expandera to kilka zł, więc jeśli chodzi o samo rozszerzenie ilości wejść/wyjść cyfrowych, to się opłaca, chociaż do pulpitu moim zdaniem lepsze jest Arduino DUE choćby ze względu na większą ilość wyjść PWM i posiadanie wyjść analogowych (istniejące już rozwiązanie podłączenia Haslera pod wyjście analogowe PoKeys) oraz ponad pięć razy większą częstotliwość taktowania mikrokontrolera w porównaniu do np. Arduino UNO, Leonardo, Mega i innych opartych na ATmegach, co z kolei może się przydać przy podłączaniu nastawnika. Arduino testowałem z exe @maćka001 i jakby ktoś chciał, to mam działający kod na odbiór i nadawanie wartość przepisany na język Arduino, chociaż sprawdzałem tylko działanie wejść i wyjść cyfrowych, ale myślę, że reszta też będzie działać (kwestia przypisania w programie odebranej już wartości do np. wypełnienia PWM danego pinu). Te modyfikacje wprowadził też do exe C++ @tmj, ale od którejś wersji przestały działać wejścia i nie było to naprawiane ze względu na planowane zmiany w sterowaniu (muszę zapytać @tmj czy są już zakończone).
Co do PoKeys, to też nie daje 100% sterowania miernikami, bo np. zabrakło wyjść PWM dla trzeciego amperomierza w ET22 czy też mierników NN, które z resztą nawet w MaSzynie nie działają poprawnie. Przypuszczam (chociaż nie sprawdzałem), że nie ma też wyprowadzonego sterowania obrotomierzem silnika spalinowej lokomotywy sterowanej przy ukrotnieniu, bo też zabrakło by wyjść PWM (trzy manometry, woltomierz i amperomierz prądnicy głównej, obrotomierz lokomotywy sterującej i już limit 6 wyjść wyczerpany).
Podsumowując, to Arduino DUE daje o wiele więcej możliwości i w zasadzie chyba nawet wszystkie, jakie są potrzebne, tylko trzeba jeszcze dopracować exe pod tym względem, kiedy @tmj zakończy już wprowadzanie zmian w sterowaniu. Reszta, to kwestia napisania odpowiedniego programu na Arduino, który będzie to wszystko odpowiednio obsługiwał, ale to już jest dużo prostsze, niż zmiany w exe ;)