Edit:
Rozumiem, że chcesz mnie obrazić celowo stosując formę per "Inteligent"... Może się przewietrz bo zaczynasz się pienić i budować nieprzyjemną sytuację. Sam napisałeś, że do portretów mam brać długie szkło, a teraz piszesz o szerokim kącie - zdecyduj się. W portretach stosuje się to co da oczekiwany efekt, a słynne 85-135mm, ech - uwierz głęboko, że nie wszystko co jest w "necie" jest całkiem prawdziwe i dobre. A jeśli koniecznie chcesz wiedzieć, to swoją wiedzę zdobywałem na warsztatach oraz z książek i zagranicznych how to.
Myślę że nie jest to miejsce na chwalenie się.
Skoro ktoś zwraca się per "Chłopie", to wypada się do niego zwrócić per "Inteligent". Co to "Inteligent" jest obraźliwe. Sam nie wiesz co piszesz. Przecież napisałeś cytuje:
A wiesz, że jak wezmę 85-135 to w studio się nie ogarnę?
Gdzie tu pisze o portrecie.
a słynne 85-135mm, ech - ...ciach
Czemuż to zmieniasz tok myślenia. W fotografii portretowej stosuje się dłuższe ogniskowe. Po pierwsze aby uniknąć przerysowania, przy zbytnim zbliżeniu do obiektu. Po drugie aby uzyskać odpowiednią głębię ostrości, nie ostry dalszy plan.
Nie wiem dlaczego mam tobie wierzyć. Na jakiej podstawie twierdzisz, że moja wiedza pochodzi z netu. Przecież mnie nie znasz.
Jak zauważyłem większość poleca aparat taki jaki ma.
Z kupnem aparatu fotograficznego nie ma problemu. Wystarczy wejść google i wpisać aparat cyfrowy, jest wiele stron które pozwolą na wybór, dobór aparatu.
Na co należy zwrócić uwagę wyborze.
1.Język menu – najlepiej jak jest polski.
2.Zasilanie – nie które aparaty zasilane są akumulatorami dedykowanymi. Według mnie najlepsze jest zasilanie akumulatorkami paluszkowymi AA/AAA. W razie czego zawsze można kupić baterie i założyć.
3.Karta pamięci – najlepiej na kartę SD, SDHC, gdyż są najbardziej rozpowszechnione.
4.Zoom – wielkość względna określająca ile razy zwiększa się najmniejsza ogniskowa.
5.Ogniskowa obiektywu – tu może być problem z wyborem, gdyż ogniskowa obiektywu zależna jest od wielkości matrycy. Dlatego ogniskową podaje się ekwiwalentnie w odniesieniu do fotografii małoobrazkowej. Lepiej wybrać obiektyw który ma mniejszą najmniejszą ogniskową.
6.Jasność obiektywu – stosunek średnicy soczewki do ogniskowej nim jest mniejszy, tym obiektyw jaśniejszy. Obiektyw 1:2 jest jaśniejszy od 1:4.
7.Ilość megapikseli – w obecnie produkowanych aparatach można tego nie brać pod uwagę, chyba że myśli się o fotografii wielkoformatowej.
8.Czy chcemy aparat pracujący tylko w trybie auto „idiotaparat”, czy z możliwością ustawień manualnych. Lepiej wybrać tę drugą wersję.
9.Kompakt czy lustrzanka – wszystko ma swoje plusy i minusy a może hybryda.
10.Jeśli nie lustrzanka to dobrze aby miał celownik lunetkowy lub elektroniczny EVF. Wyświetlacz nie zawsze pozwala wykadrować zdjęcie.
11.Matryca CCD lub CMOS.