Autor Wątek:  Moje dywagacje nad symulatorem i jego dodatkami.  (Przeczytany 26847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek 15

• Otrzymane polubienia: 0
Moje dywagacje nad symulatorem i jego dodatkami.
« dnia: 29 Lipca 2009, 10:41:34 »
Witam, od prawie 5 lat nieco anonimowo, ponieważ bardzo rzadko brałem udział w dyskusjach na forum, jestem użytkownikiem symulatora Maszyna EU07-424.

Mam trochę żalu do twórców Maszyny, że obecnie tak naprawdę jest ona jedynie "atrakcyjna" dla nielicznych. Mam tu na myśli tworzenie nowych tras, pojazdów i ich użytkowanie w większości wyłącznie przez Betatesterów. Trochę nieciekawie czytać posty na forum o nowych trasach, widzieć rozkłady jazdy, filmiki na Youtube poświęcone nowym trasom (np. linia 053), gdy zwykłemu szarakowi pozostaje do dyspozycji kilka tras, składów itd.

Czy naprawdę nie można udostępniać wersji warsztatowych szerszej grupie osób? Wiem, zaraz tu odezwą się głosy, że potem każdy zadaje pytania, że coś mu nie działa, że ma problem itd. Owszem, tu się zgodzę, wydawanie takich tras niesie ze sobą takie ryzyko. Z drugiej strony chyba większość z Was się ze mną zgodzi, że sama obsługa symulatora (instalowanie paczek, zmiana składów, taboru etc.) nie należy do prostych i raczej osoby słabe informatycznie nie biorą się za modyfikacje lub zawalają dział pomoc pytaniami w stylu "jak zmienić lokomotywę w pociągu". Dlatego uważam, że publikowanie tego co już jest szerszemu gremium na własną odpowiedzialność powinno być normą.

Trochę boli czytanie postów w stylu "chcesz czegoś, zrób to sobie sam". Nie ukrywajmy nie każdy z nas jest na tyle dobry graficznie, ma tyle czasu, możliwości sprzętowych, by móc się temu poświęcać. Maszyna jest projektem otwartym i chyba każdy z Was się zgodzi, że większe możliwości w postaci tras, wagonów, lokomotyw mogą wpłynąć pozytywnie na jej popularność, a co za tym idzie myśląc przyszłościowo potencjalny rynek reklam, zrzeszanie większej ilości osób zainteresowanej tworzeniem itd. W chwili obecnej czytelność strony dla zwykłego śmiertelnika jest naprawdę nieciekawa. Wchodząc do działu download, czyli idąc najbardziej intuicyjnie nie natrafimy nawet na połowę tras, wagonów, którymi już teraz można jeździć. Na forum szukanie jest możliwe, oczywiście w dziale publikacje, bo dział Warsztat mimo, że jest 100razy atrakcyjniejszy jest jedynie dla wybranych...

Postanowiłem napisać tego posta, ponieważ nie do końca wierzę w ten otwarty projekt Maszyny. Wiem, że część osób "zdobywa" jeszcze niewydane trasy przez PW i innymi metodami, ale czy o to nam tak na serio tutaj chodzi?

Liczę na dyskusję w tym temacie,
pozdro Bartek
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 10:48:58 wysłana przez REWIZOR »

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 31
Odp: Moje dywagacje nad symulatorem i jego dodatkami.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2009, 10:47:35 »
Trwają prace nad nową paczką całościową, myślę, ze w niedługim czasie będziesz mógł się cieszyć linią 053, 61 i innymi ciekawymi dodatkami. Nad paczka pracuje już intensywnie pewna grupa userów. Co do wersji Beta to nie będą udostępniane szerszej grupie.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 11:30:58 wysłana przez REWIZOR »
Pozdrawiam

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2009, 16:19:58 »
Nie chodzi mi o to kiedy one będą, bo zdaje sobie sprawę, że na pewno coś się kiedyś pojawi dla szerszego grona użytkowników, ale na sam fakt "chowania" tras ze względu na naprawdę niejednokrotnie niewielkie błędy typu - zawieszona zbyt wysoko tabliczka na peronie w scenerii linii 61. W dawnej Maszynie jakoś szybciej pojawiały się dodatki, trasy, owszem miały czasem błędy, ale przynajmniej każdy mógł czuć rozwój tego projektu, dziś tak nie jest :(

Poza tym dzięki za zmianę tematu...

Proszę, błędy również poprawiłem w ramach promocji...
REWIZOR
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 18:37:10 wysłana przez REWIZOR »

Offline uetam

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 6
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2009, 16:26:38 »
Sam sobie odpowiedziales. W dawnej maszynie ;)
Jak dla mnie to devs i bugs moglyby byc read-only dla wszystkich ale pewnie zaraz bedzie bunt wszystkich, ktorzy lubia 'kisic' modele.
A tak przy okazji to probujac zlozyc dzialajacy model z 5 paczek na pewno poczulbys rozwoj projektu :P

Offline AtapiCl

• O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2009, 16:30:22 »
ale na sam fakt "chowania" tras ze względu na naprawdę niejednokrotnie niewielkie błędy typu - zawieszona zbyt wysoko tabliczka na peronie w scenerii linii 61.

No to jesteś w wielkim błędzie, skoro myślisz, że to dla takich błędów jeszcze jej nie ma. Nie. Błędy są dużo poważniejsze, powodujące niestabilność symulatora. Nie sugeruj się tym, co jest na filmikach na youtube. Fajnymi opcjami chwalą się wszyscy, bugami nikt.

Offline mechanik88

• ZbanowanyZbanowany
  • TROLL
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2009, 18:09:29 »
A dlaczego jest taki tytuł "Moje dywagacje nad symulatorem i jego dodatkami". Z tego co pamiętam był inny tytuł. @Bartek 15 sam wspomniał że ktoś zmienił tytuł. Pewnie będę znów skrytykowany ale wydaje że nie powinno się za kogoś wypowiadać w stylu " Moje" no chyba że sam autor tak napisał. A co do wątku żeby nie schodzić z tematu to ja rozumiem Bartka. Myślę że może być więcej osób podobnie myślących. Ja jestem tutaj stosunkowo od niedawna i dla mnie sytuacja obecna jest " od zawsze" dlatego nie mogę porównywać jak było dawniej. Po prostu jest to dla mnie normalna procedura. Chyba bardziej bym się zdziwił tym że nagle co chwila wychodzą nowe dodatki. Ja się właśnie w takim czasie "urodziłem" tutaj na forum:) Ale nie dziwię się forumowiczom którzy widzą różnicę kiedyś a dziś. I czy ona poszła w dobrą stronę czy też złą to nie mnie wydawać opinie.

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipca 2009, 18:15:38 »
Ja zmieniłem temat na bardziej adekwatny do treści, jakieś wątpliwości?
Pozdrawiam

Offline Cambiado

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipca 2009, 20:15:19 »
Może i ja jeszcze wyrażę swoje zdanie.
Wg. mnie podział na beta/devs ma swoje zalety. Jak i również test dodatków i związane z tym sprawy. Można było mieć żal 1 rok, 2, 3 lata temu, gdy były trzymane kabiny Barta i inne ciekawe dodatki.

Jak widać o wiele lepsze dodatki zostały wydane. I w końcu to ruszyło do przodu. W dodatku  administracja zapowiedziała, że będą wydawane kolejne dodatki. Już mamy 4E, 201E, EN57.

Ale teraz patrząc z innej strony. Dla przykładu popatrzmy na Linię 61. Została wydana jeszcze nie do końca skończona. I już powstał nowy wątek z dziesiątkami postów jak co naprawić.

Stąd ja uważam, że jest to nie ma się co burzyć, trzeba się cieszyć z tego co się ma. Jestem pewien, że nikt nie chce mieć nieskończonej trasy, lub nie do końca skończony model :)

Pozdrawiam

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2009, 21:24:01 »
No tak pojawia się problem, którego Wy, którzy macie wszystko pod nosem nie zrozumiecie, wszak głodny sytego nie zrozumie i chyba na tym warto zakończyć tę wymianę zdań, bo celowo prosiłem o dyskusję, ale widzę, że tutaj jak za starego PRL, nie dość, że cenzura postów, to jeszcze jedna i jedyna słuszna prawda...

BTW dziwię się trochę zachowaniom osób tutaj moderujących, bo nie trzeba zaraz robić tutaj pokazu swojej siły i zachowania, wystarczy normalnie, rzeczowo porozmawiać na temat, który jak widzę nurtuje więcej osób... Co lepsze, widać, że niektórzy mają obawy wypowiedzieć tutaj swoje zdanie pod groźbą otrzymania ostrzeżenia, czy wdania się w dyskusje, a na priv w zupełności mnie popierają. No Panowie do czego to doszło, żeby ludzie bali się odzywać, wypowiadać na różne tematy ze względu na zachowanie moderacji. Czy naprawdę nie czujecie, że coś tu nie tak? Takie podejście raczej do rozwoju prowadzić nie będzie i żal mi tych osób, które świadomie odeszły od tego projektu, teraz zaczynam rozumieć, dlaczego tak postąpiły...

Odniosę się jeszcze do tego, że w tym co testujecie są nadal błędy. Jeśli uważacie, że koniecznością jest testowanie i naprawianie błędów, to może by jakaś lojalka między Wami odnośnie nie publikowania takich "atrakcji"  w kanałach publicznego dostępu? Na zasadzie, nie znam, nie widzę - nie jest mi żal, że nie mam.
Poza tym nie wiem, kto tak bardzo byłby poszkodowany, gdyby np. pozwolić korzystać każdemu z wersji nieostatecznych, ale na własną odpowiedzialność, np. bez możliwości szukania pomocy w odpowiednich działach forum, gdy coś nie będzie działać. Przypuszczam, że wiele osób, które nie są w chwili obecnej w grupie "uprzywilejowanych" dałoby sobie radę z niektórymi problemami... Ba! może nawet zostałyby zaproponowane nowe rozwiązania, pomysły etc. No, ale jasne, jak ktoś tutaj trafnie podsumował, lepiej "kisić" wersje w wąskim gronie i cieszyć się z tego, że do takiego grona się należy. via równi i równiejsi.

« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 21:38:53 wysłana przez REWIZOR »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 876
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lipca 2009, 21:37:43 »
Rozumiem, exe sobie możesz ściągnąć, ale tylko jedno słowo, że coś nie tak, to stawiasz mi cały karton czipsów i ajsti :P
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2009, 21:40:21 »
Po przeprowadzeniu rozmowy na PW z @Bartek 15, zaczynamy dalszą dyskusję.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 22:02:20 wysłana przez REWIZOR »
Pozdrawiam

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipca 2009, 22:19:04 »
Ja chciałbym poznać te pomysły, które miałyby wszystko nagle odmienić na lepsze. To wszystko.

A, co do anonimowych 'mających obawy wypowiedzieć tutaj swoje zdanie pod groźbą otrzymania ostrzeżenia, czy wdania się w dyskusje, a którzy na priv w zupełności Ciebie popierają' - też proszę o ujawnienie się. Łatwo jest na PW oczerniać górę, a publicznie się wypierać, że nie - nie było takiej rozmowy.

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipca 2009, 22:22:46 »
Hmm... ale dlaczego od razu zakładasz, że oczerniają górę? Nie, po prostu nie podoba im się obecna sytuacja, a mają podstawy by twierdzić, że ich zdanie zostanie tutaj negatywnie odebrane, wzorując się na wcześniejszych sytuacjach z tego forum.

Widzisz @ZiomalCI, nie poznasz tych pomysłów dopóki nie odważysz się spróbować takiego rozwiązania... Ja też nie twierdzę, że moje rozwiązanie jest jedyne słuszne i skuteczne, ale uważam, że nie zaszkodziłoby spróbować takiej możliwości dostępu do dodatków będących obecnie w fazie testów.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipca 2009, 22:24:17 »
Lepiej poznać wszystkie pomysły i wybrać, niż zmieniać co chwilę ;]
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Monczan_SP32

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2009, 22:34:31 »
Ja napisałem Bartkowi15 na PW, bo temat był zamknięty, ale skoro się otworzył, to upublicznię moją wypowiedź, bo chyba nie ma się czego wstydzić, a i tak pisałem z myślą o przesłaniu posta tutaj (piszę w notatniku, potem przeklejam).

Mam trochę żalu do twórców Maszyny, że obecnie tak naprawdę jest ona jedynie "atrakcyjna" dla nielicznych. Mam tu na myśli tworzenie nowych tras, pojazdów i ich użytkowanie w większości wyłącznie przez Betatesterów.
Pierwszy błąd - betatesterzy nie mają za zadanie ani tworzyć, ani użytkować, ale testować. Odkąd zostałem beta, około pięć razy mniej uruchamiam MaSzynę dla czystej przyjemności.

Trochę nieciekawie czytać posty na forum o nowych trasach, widzieć rozkłady jazdy, filmiki na Youtube poświęcone nowym trasom (np. linia 053), gdy zwykłemu szarakowi pozostaje do dyspozycji kilka tras, składów itd.
"Kilka" to pojęcie względne. Dla mnie więcej nadających się do jeżdzenia rzeczy znajdziesz w downloadzie, a w dziale testowym faktycznie, proporcjonalnie mówiąc tylko kilka. Większość jest niestabilna, a te "kilka" to te, które przechodzą ostatnie szlify. Co do filmików - a takie coś jak trailer znasz? Urywki filmów które będą "wkrótce w kinach", fragmenty gier, które "za chwilę" znajdą się na półkach sklepowych, ale potem projekt upada i nikt nie mysli o udostępnianiu tego, co udało się zrobić, jeżeli nie udało się tego skończyć. Z tym stanem rzeczy też się nie zgodzisz? A w MaSzynie jest podobnie.

Czy naprawdę nie można udostępniać wersji warsztatowych szerszej grupie osób? Wiem, zaraz tu odezwą się głosy, że potem każdy zadaje pytania, że coś mu nie działa, że ma problem itd. Owszem, tu się zgodzę, wydawanie takich tras niesie ze sobą takie ryzyko. Z drugiej strony chyba większość z Was się ze mną zgodzi, że sama obsługa symulatora (instalowanie paczek, zmiana składów, taboru etc.) nie należy do prostych i raczej osoby słabe informatycznie nie biorą się za modyfikacje lub zawalają dział pomoc pytaniami w stylu "jak zmienić lokomotywę w pociągu". Dlatego uważam, że publikowanie tego co już jest szerszemu gremium na własną odpowiedzialność powinno być normą.
Chcesz powiedzieć, że każdy powinien publikować swój dodatek bez testowania przez beta? I wtedy było by szybciej, nie było by trzymania dodatków przez małą grupę osób... Tak? Przede wszystkim wyjaśnijmy to sobie, żebyś przestał patrzeć, że ktoś tu jest wredny i trzyma dodatek dla siebie bo jest pazerny, a wydający dodatki płaczą po nocach, że chcieliby aby ludzie korzystali z ich dzieł, ale ochydni beta go "udupili" gdzieś dla siebie. Takie myślenie to droga do nikąd.
Tobie się wydaje, że jakby zlikwidować testowanie, to download zapełnił by się dodatkami... a figę, bo wątpię szczerze, by ktokolwiek chciał podjąć to ryzyko, o którym piszesz. Dopieszczałby swój dodatek do symulatora, przerabiał... a potem każdy twórca z osobna by pokazywał postępy z prac, wrzucał filmy na youtube, i każdy z osobna byłby molestowany o wydanie i oskarżany o robienie tylko dla siebie i chwalenie się.

Trochę boli czytanie postów w stylu "chcesz czegoś, zrób to sobie sam". Nie ukrywajmy nie każdy z nas jest na tyle dobry graficznie, ma tyle czasu, możliwości sprzętowych, by móc się temu poświęcać. Maszyna jest projektem otwartym i chyba każdy z Was się zgodzi, że większe możliwości w postaci tras, wagonów, lokomotyw mogą wpłynąć pozytywnie na jej popularność, a co za tym idzie myśląc przyszłościowo potencjalny rynek reklam, zrzeszanie większej ilości osób zainteresowanej tworzeniem itd.
Czyli ze względu na otwartość MaSzyny, kto umie coś zrobić, miałby realizować koncert życzeń userów, którzy nic nie potrafią i czekali by na gotowe? No to ładna mi otwartość, bo nikomu by się nie chciało dołożyć swojej cegiełki w to przedsięwzięcie, skoro siedzi stado murzynów i zrobi zamówienie. Taka sytuacja jaka jest, zmusza do poznawania symulatora od strony technicznej, oraz, co za tym idzie, powoduje zrzeszanie większej ilości osób zainteresowanych tworzeniem.

W chwili obecnej czytelność strony dla zwykłego śmiertelnika jest naprawdę nieciekawa. Wchodząc do działu download, czyli idąc najbardziej intuicyjnie nie natrafimy nawet na połowę tras, wagonów, którymi już teraz można jeździć. Na forum szukanie jest możliwe, oczywiście w dziale publikacje, bo dział Warsztat mimo, że jest 100razy atrakcyjniejszy jest jedynie dla wybranych...
Powtórzę, pomyśl o tych "wybranych" nie z pogardą i żalem, że są "wybrani", ale z wdzięcznością, że się "wybrali" aby dostarczyć Tobie produkt najwyższej jakości. Prawdę mówiąc, beta są wybierani, by taplać się czasem w niezłym mule, który odgarniają dla wygody reszty użytkowników. Jak 10 raz uruchamiasz jakąś trasę, wyłapując kolejny błąd przy ładowaniu/działaniu, to naprawdę nie czujesz się wtedy jak MaSzynista, ale jak pilot oblatywacz. Myślisz, że taki oblatywacz miał przyjemność z lotu gdy musiał zwracać uwagę na różne rzeczy pod różnymi kątami?

Postanowiłem napisać tego posta, ponieważ nie do końca wierzę w ten otwarty projekt Maszyny. Wiem, że część osób "zdobywa" jeszcze niewydane trasy przez PW i innymi metodami, ale czy o to nam tak na serio tutaj chodzi?
No właśnie nie, chodzi o to, by pobierać dobre trasy.

Offline libertyn89

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Lipca 2009, 22:38:29 »
Wiem, że część osób "zdobywa" jeszcze niewydane trasy przez PW i innymi metodami, ale czy o to nam tak na serio tutaj chodzi?

To podaj moze jakis przyklad.
Pozdrawiam, Karol

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #16 dnia: 29 Lipca 2009, 22:48:01 »
@ Libertyn89 nie chodzi mi o to by sypać tutaj ludzi od których wiem to, ale też nie rzucałbym takich słów na wiatr, bo nie mam w tym najmniejszego interesu. Raczej chodzi mi o zauważenie faktu, jak bardzo ludzie są zdeterminowani i zmęczeni obecną sytuacją odnośnie nowych dodatków i sposobu ich prezentowania.

Offline libertyn89

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Lipca 2009, 22:56:51 »
Nikt Ci nie kaze sypac ludzi. Prosze tylko o podanie przykladu jakiegos dodatku "zdobytego przez PW lub innymi metodami".
Pozdrawiam, Karol

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Lipca 2009, 23:01:38 »
Dobra, przyznaję się publicznie. Kilkukrotnie rozdałem znajomym na gg moje exe. Obiecuję poprawę. Proszę o łagodny wymiar kary.
Xoov

Offline libertyn89

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Lipca 2009, 23:04:47 »
@youBy: tu nie chodzi o karanie. Po prostu kolega @Bartek 15 posluguje sie ciekawymi argumentami, jadnak poproszony o chociaz jeden konkret milczy.
Pozdrawiam, Karol

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Lipca 2009, 23:08:20 »
Podawanie łopatologiczne konkretnych zdarzeń i sytuacji i tak nic nam wszystkim nie da, jedynie popsuje atmosferę, prosta sprawa, ten kto dał wie, a kto wziął również, nie czuje palącej potrzeby wyjawienia tego wszystkim.

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Lipca 2009, 23:09:29 »
To się nazywa 'brak argumentów'.

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Lipca 2009, 23:10:47 »
...Raczej chodzi mi o zauważenie faktu, jak bardzo ludzie są zdeterminowani i zmęczeni obecną sytuacją odnośnie nowych dodatków i sposobu ich prezentowania.
Zaraz przypomina mi się sprawa kabiny siódemki @huntera i otwieranych drzwi. Na YT wszystko pięknie ładnie wyglądało:

Każdy był zachwycony. Gdy doszło do publikacji kabiny (i modelu 4E) ku zdziwieniu użytkowników opcja otwieranych drzwi została wyłączona.
Na forum napisano:
Możliwość otwierania drzwi została celowo usunięta.
...ktoś wspomniał, że ta opcja jest zablokowana ze względu na to, że z zewnątrz się nie otwierają, a wewnątrz tak.

Po lekkich naciskach i przy okazji wydania poprawki przywrócono otwieranie drzwi. I co ?
Zauważyłem że drzwi po otwarciu są od wewnątrz prześwitujące...
Opcja początkowo została wyłączona, opisane zostało to na forum a po przywróceniu funkcji i tak znalazła się osoba z 'pretensjami'.
Jak była mowa, że zostało to wyłączone dlatego bo nie działa to do końca poprawnie to nieee... . Nikt nie chciał o tym słyszeć. W końcu po 'naciskach' wydano 'poprawkę' - lud chciał, lud dostał.
I jakoś nikt z grupy userów bez pozycji do tej pory nie naprawił tego... .
Także sam widzisz jak to jest... .
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Lipca 2009, 23:13:55 »
Jeśli chcesz tak to interpretować, to ok, najłatwiejsza i najbezpieczniejsza droga dla Was - to na pewno. Jeśli ktoś mi mówi o takich sytuacjach na PW, to jak sama nazwa tego kanału wskazuje, chce by pozostało to w węższym gronie, niż publiczne forum.

Zresztą powtórzę się, nie chodzi tutaj o podawanie konkretnych osób, przykładów takiego zachowania, karania etc. tylko zauważenie problemu jaki powstaje ze względu na taką, a nie inną częstotliwość pojawiania się nowych dodatków.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Lipca 2009, 23:17:30 »
Zaraz przypomina mi się sprawa kabiny siódemki @huntera i otwieranych drzwi.
Flimik był wyraźnie reklamowy, zabrakło pokazania wady tego rozwiązania :P
Xoov

Offline libertyn89

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Lipca 2009, 23:25:08 »
najłatwiejsza i najbezpieczniejsza droga dla Was - to na pewno.

Jak mam rozumiec "Wy" to niedobrzy Beta i Devs, ktorzy celowo nie wypuszczaja dodatkow, aby tylko gnebic uzytkownikow takich jak Ty? Powiem podobnie jak @Monczan - naszym zadaniem jest wykrywac i w miare mozliwosci eliminowac bledy. Jaka bylaby to reklama/opinia dla symulatora, gdyby z wieksza czestowliwoscia (no bo o to Ci chodzi?) wychodzily coraz to nowe dodatki z masa bledow? Zreszta kiedys na pewno zrozumiesz, ze najwiekszej frajdy wcale nie sprawia to zeby miec jak najnowsze i najbardziej bajeranckie dodatki, tylko to, ze samodzielnie zaczniesz cos "dlubac" przy symku. Sam tez tak kiedys mialem. Jednak to wszystko do czasu. Predzej czy pozniej przekonasz sie, ze siedzenie za kolem robi sie coraz bardziej nudne i zaczniesz robic cos innego (a to nauczysz sie robic tekstury, pisac misje, dokonywac przerobek kabin itd...).
Pozdrawiam, Karol

Monczan_SP32

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Lipca 2009, 23:27:32 »
Jeśli chcesz tak to interpretować, to ok, najłatwiejsza i najbezpieczniejsza droga dla Was
Was? Kogo tak wrzucasz zbiorczo acz anonimowo i w jakmże celu dokonujesz takiego podziału?

EDIT: Właściwie to libertyn mnie ubiegł i zadał podobne pytanie... No, ale niech zostanie, żeby nie było, że pytany przypadkiem tego nie zauważył i wybronił się tak od odpowiedzi ;-)

Offline Bartek 15

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Lipca 2009, 23:47:42 »
Nie, tutaj "Wy" nie było do grona "niedobrych Beta i Devs" tylko do części osób, która dzieli się nieoficjalnie dodatkami, celowo napisane grupą anonimową, bo kto ma poczuć się winny, ten mam nadzieje się poczuje zgodnie z własnym sumieniem.

Siedzę za wirtualnym kółkiem nastawnika od 5lat i nie nudzi mnie fakt jeżdżenia, bo mam na to stosunkowo niewiele czasu z racji codziennych zajęć, ale męczy mnie fakt kolesiostwa o którym już pisałem. Ja naprawdę cieszę się, że są osoby, które poprawiają, testują, sprawdzają itd. Trzeba być naprawdę głupim by tego nie doceniać. Jednak od początku mojej dyskusji nie chodzi o gnębienie osób tym zajmujących się, tylko organizację sposobu zajmowania się testami i tempa wydawania nowych rzeczy, jakie zauważa przeciętny użytkownik MaSzyny, a nie ktoś zajmujący się nowymi dodatkami codziennie i znający ich mnogość i zaawansowanie testowania.

Poza tym nie jestem chętny publikowania wszystkiego takim, jakie jest, bo to jak sami zauważacie zgubnie prowadzi do destrukcji MaSzyny, ze względu na ilość błędów. Stąd mój pomysł fakultatywnej możliwości dokonania pobrania dodatków np. częściowo przetestowanych, wstępnie sprawdzonych. I to znów nie tylko w celu cieszenia się, że mam coś nowego, ale nie wierzę, że poza grupą Beta i Devs nie ma tutaj ludzi z pomysłami i chęcią zmieniania, tworzenia, pracy nad całością nawet w sprawie takich "pierdół" jak tworzenie rozkładów, informacji, sam bym tym się zajął w miarę swoich możliwości czasowych, ale czuje niechęć niektórych do zwykłej pomocy.

Offline Mariusz1970

• Otrzymane polubienia: 288
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Lipca 2009, 00:03:07 »
Kiedyś był rzeczewiście zastój i co do grup i co do dodatków. To już się zmieniło. Rzeczywiście było tak, że jak coś wpadło do Bugs, to jak w czarną dziurę (pisałem o tym, że mi się to nie podoba). Teraz od pewnego czasu jest to dosyć dynamiczne i to zarówno w stosunku co do ludzi jak i dodatków.

Ludzie -ci którzy widać, iż mogą zostać beta/devsem są wcielani- tylko warunek, trzeba najpierw czymś się wykazać. Także argument o pomysłowości rzeszy ludzi odpada, bo fakty są takie, iż tylko jakaś część z tych ludzi może mieć dobre i realne pomysły, a najlepiej tak, żeby pomysł który zrodzi się u kogoś w głowie, był przez tego kogoś realizowany. Jeśli ktoś ma np. Ty kupę dobrych pomysłów, poprawek, sugestii, zostanie to zauważone i zostanie ten ktoś wcielony. Hasło przewodnie: i Ty możesz zostać beta/devsem, tylko musisz się wykazać.

Dodatki- admini robią co w ich mocy, aby motywować/dyscyplinować ludzi do testowania/poprawek itp. Tam praktycznie w tych działach nie ma za wiele. To co tam wpadnie jest testowane, poprawiane i wydawane.

Reasumując, jeśli nadal będzie zachowany taki tręd jaki jest w tej chwili, to będzie dobrze i wszyscy będą zadowoleni. Czyli nie jest źle, jest dobrze a moze być tylko lepiej (jeśli oczywiście tręd będzie zachowany).

Ty może tego nie widzisz tak bezpośrednio, no bo niby skąd masz wiedzieć, ale uwierz mi, że tak jest.

EOT z mojej strony.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2009, 00:12:13 wysłana przez Mariusz1970 »

Monczan_SP32

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lipca 2009, 00:10:33 »
Odnośnie ostatniej wypowiedzi Bartka: Częściowo przetestowane, wstępnie sprawdzone. Facet, przejdźmy do konkretów. Powiedz mi, proszę, kiedy dodatek jest sprawdzony wstępnie, a kiedy nie. Takie postawienie sprawy zrodziło by kłótnie w stylu kiedy szklanka jest do połowy pusta, a kiedy do połowy pełna. Słuchaj, jeżeli w tym problem, że chcesz cokolwiek dodać/zmienić w już wydanym dodatku, to nie ma problemu. Piszesz, czego przeróbka, wrzucasz i testujemy.
Ludzie, dajcie mu betatestera, pali się chłopak do pracy a ostatnio są problemy z aktywnością w tej grupie. Zobaczymy, jakie nam pokaże tempo pracy, które było by według niego odpowiednie i zadowalające. Bartek, każdy robi ile może, uwierz mi. Ja przez prawie 2 tygodnie nic nie zrobiłem, bo mogłem usiąść spokojnie przy kompie naprawdę niewiele. Ale jak tylko poczułem wolny czas, to zaraz chwyciłem którąś tam paczkę z testu dodatków.

Ps. Co do sumienia... Lepiej więc zachowaj to dla siebie, bo na co nam taka wiedza, że jest jakieś "kolesiostwo", czy "grupa anonimowa"? Sumienie każdego jego sprawą, i je zostaw w spokoju, bo nie ludziom dane jest rozliczać sumienia. Można za to osądzać konkretne czyny konkretnych osób.
To jak, chcesz uzdrowić to wszystko, na co narzekasz, czy tylko ponarzekać licząc, że "samosię"?