Ja napisałem Bartkowi15 na PW, bo temat był zamknięty, ale skoro się otworzył, to upublicznię moją wypowiedź, bo chyba nie ma się czego wstydzić, a i tak pisałem z myślą o przesłaniu posta tutaj (piszę w notatniku, potem przeklejam).
Mam trochę żalu do twórców Maszyny, że obecnie tak naprawdę jest ona jedynie "atrakcyjna" dla nielicznych. Mam tu na myśli tworzenie nowych tras, pojazdów i ich użytkowanie w większości wyłącznie przez Betatesterów.
Pierwszy błąd - betatesterzy nie mają za zadanie ani tworzyć, ani użytkować, ale testować. Odkąd zostałem beta, około pięć razy mniej uruchamiam MaSzynę dla czystej przyjemności.
Trochę nieciekawie czytać posty na forum o nowych trasach, widzieć rozkłady jazdy, filmiki na Youtube poświęcone nowym trasom (np. linia 053), gdy zwykłemu szarakowi pozostaje do dyspozycji kilka tras, składów itd.
"Kilka" to pojęcie względne. Dla mnie więcej nadających się do jeżdzenia rzeczy znajdziesz w downloadzie, a w dziale testowym faktycznie, proporcjonalnie mówiąc tylko kilka. Większość jest niestabilna, a te "kilka" to te, które przechodzą ostatnie szlify. Co do filmików - a takie coś jak trailer znasz? Urywki filmów które będą "wkrótce w kinach", fragmenty gier, które "za chwilę" znajdą się na półkach sklepowych, ale potem projekt upada i nikt nie mysli o udostępnianiu tego, co udało się zrobić, jeżeli nie udało się tego skończyć. Z tym stanem rzeczy też się nie zgodzisz? A w MaSzynie jest podobnie.
Czy naprawdę nie można udostępniać wersji warsztatowych szerszej grupie osób? Wiem, zaraz tu odezwą się głosy, że potem każdy zadaje pytania, że coś mu nie działa, że ma problem itd. Owszem, tu się zgodzę, wydawanie takich tras niesie ze sobą takie ryzyko. Z drugiej strony chyba większość z Was się ze mną zgodzi, że sama obsługa symulatora (instalowanie paczek, zmiana składów, taboru etc.) nie należy do prostych i raczej osoby słabe informatycznie nie biorą się za modyfikacje lub zawalają dział pomoc pytaniami w stylu "jak zmienić lokomotywę w pociągu". Dlatego uważam, że publikowanie tego co już jest szerszemu gremium na własną odpowiedzialność powinno być normą.
Chcesz powiedzieć, że każdy powinien publikować swój dodatek bez testowania przez beta? I wtedy było by szybciej, nie było by trzymania dodatków przez małą grupę osób... Tak? Przede wszystkim wyjaśnijmy to sobie, żebyś przestał patrzeć, że ktoś tu jest wredny i trzyma dodatek dla siebie bo jest pazerny, a wydający dodatki płaczą po nocach, że chcieliby aby ludzie korzystali z ich dzieł, ale ochydni beta go "udupili" gdzieś dla siebie. Takie myślenie to droga do nikąd.
Tobie się wydaje, że jakby zlikwidować testowanie, to download zapełnił by się dodatkami... a figę, bo wątpię szczerze, by ktokolwiek chciał podjąć to ryzyko, o którym piszesz. Dopieszczałby swój dodatek do symulatora, przerabiał... a potem każdy twórca z osobna by pokazywał postępy z prac, wrzucał filmy na youtube, i każdy z osobna byłby molestowany o wydanie i oskarżany o robienie tylko dla siebie i chwalenie się.
Trochę boli czytanie postów w stylu "chcesz czegoś, zrób to sobie sam". Nie ukrywajmy nie każdy z nas jest na tyle dobry graficznie, ma tyle czasu, możliwości sprzętowych, by móc się temu poświęcać. Maszyna jest projektem otwartym i chyba każdy z Was się zgodzi, że większe możliwości w postaci tras, wagonów, lokomotyw mogą wpłynąć pozytywnie na jej popularność, a co za tym idzie myśląc przyszłościowo potencjalny rynek reklam, zrzeszanie większej ilości osób zainteresowanej tworzeniem itd.
Czyli ze względu na otwartość MaSzyny, kto umie coś zrobić, miałby realizować koncert życzeń userów, którzy nic nie potrafią i czekali by na gotowe? No to ładna mi otwartość, bo nikomu by się nie chciało dołożyć swojej cegiełki w to przedsięwzięcie, skoro siedzi stado murzynów i zrobi zamówienie. Taka sytuacja jaka jest, zmusza do poznawania symulatora od strony technicznej, oraz, co za tym idzie, powoduje zrzeszanie większej ilości osób zainteresowanych tworzeniem.
W chwili obecnej czytelność strony dla zwykłego śmiertelnika jest naprawdę nieciekawa. Wchodząc do działu download, czyli idąc najbardziej intuicyjnie nie natrafimy nawet na połowę tras, wagonów, którymi już teraz można jeździć. Na forum szukanie jest możliwe, oczywiście w dziale publikacje, bo dział Warsztat mimo, że jest 100razy atrakcyjniejszy jest jedynie dla wybranych...
Powtórzę, pomyśl o tych "wybranych" nie z pogardą i żalem, że są "wybrani", ale z wdzięcznością, że się "wybrali" aby dostarczyć Tobie produkt najwyższej jakości. Prawdę mówiąc, beta są wybierani, by taplać się czasem w niezłym mule, który odgarniają dla wygody reszty użytkowników. Jak 10 raz uruchamiasz jakąś trasę, wyłapując kolejny błąd przy ładowaniu/działaniu, to naprawdę nie czujesz się wtedy jak MaSzynista, ale jak pilot oblatywacz. Myślisz, że taki oblatywacz miał przyjemność z lotu gdy musiał zwracać uwagę na różne rzeczy pod różnymi kątami?
Postanowiłem napisać tego posta, ponieważ nie do końca wierzę w ten otwarty projekt Maszyny. Wiem, że część osób "zdobywa" jeszcze niewydane trasy przez PW i innymi metodami, ale czy o to nam tak na serio tutaj chodzi?
No właśnie nie, chodzi o to, by pobierać dobre trasy.